Zdravý a rychlý salát z Balkánu: Vynikající šopský salát připravíte lusknutím prstu

Talíř se šopským salátem irina2511 / Shutterstock.com

Šopský salát je oblíbeným letním jídlem, kdy máte dostatek zeleniny z vlastní zahrádky. Výborně se hodí jako lehčí oběd nebo příloha třeba ke grilovanému masu. Šopák vznikl na Balkáně a je populární v celé Evropě. Pojďte si tuto zdravou rychlovku připravit s námi!

Přečtěte si také

Tyto výrobky mohou ohrozit vaše zdraví! Jsou staženy z prodeje kvůli nebezpečným látkám

Odkud pochází šopský salát?

Šopský salát vznikl v Bulharsku. Je pojmenovaný podle Šopů, bulharského etnika, které žije v okolí města Sofie. Šopský salát je bez přehánění jejich národním pokladem a recept na něj se nezměnil už celá staletí.

Původ šopského salátu prý sahá až do předslovanských bulharských dějin. Podle vědců šlo o slavnostní pokrm, kterým lidé uctívali pohanského boha Tangra během letního slunovratu. Podle jiné teorie se na vzniku šopského salátu podíleli turkičtí Pečeněhové při svých výbojích přes bulharské území.

Šopský salát se v Bulharsku připravuje trochu jinak než u nás. Jejich balkánský sýr není tak tak slaný jako ten náš a vynikající chuť dodává salátu směs koření čubrica, ve kterém vyniká saturejka, paprika a oregano.

Salát Caprese
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Salát Caprese

Salát Caprese, italsky známý jako Insalata Caprese, je jednoduchý salát pocházející z jižní Itálie. Připravuje se z nakrájených rajčat, mozzarelly a čerstvých lístků bazalky – kombinace červené, bílé a zelené barvy má připomínat právě italskou vlajku. Salát vykouzlíte během chvilky a skvěle poslouží jako předkrm nebo lehká večeře.

Salát Caprese
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Šopský salát – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 350 g rajčat
  • 300 g papriky
  • 1 salátová okurka
  • 2 menší cibule
  • 1 svazek petrželky
  • 80 g balkánského sýra
  • pepř
  • vinný ocet
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Očištěné papriky, rajčata a okurku nakrájejte na stejně velké kostky a dejte do mísy.
  2. Cibuli nakrájejte na velmi tenká půlkolečka, petrželku nasekejte nadrobno a smíchejte s ostatní nakrájenou zeleninou. Směs osolte a opepřete.
  3. Salát pokapejte olejem, podle chuti okyselte octem a jemně promíchejte.
  4. Nakonec posypte strouhaným balkánským sýrem. Podávejte s opečeným toastem nebo jako samostatné jídlo.

Zdroj: Kupi, Karlova univerzita