Coleslaw: Recept na ikonický salát s majonézou, bez kterého to není ta správná grilovačka

Salát Coleslaw, servírovaný v bílé míse, ozdobený snítkou kopru Esin Deniz / Shutterstock.com

O ikonickém salátu jménem Coleslaw slyšel snad už každý! Možná vás překvapí, že se nejedná o původní americký recept. Máme ho spojený hlavně s letní grilovačkou, protože je to skvělá příloha k masu. Populární zelný salát s kořenovou zeleninou a se zálivkou z majonézy je oblíbený po celém světe a najdete na něj nejrůznější recepty. My pro vás máme vynikající a rychlý recept na Coleslaw, který jsme sami vyzkoušeli.

Přečtěte si také

Vitamíny a doplňky stravy lidem často nefungují. Užívají je špatně, na denní době však příliš nezáleží

Kde se vzal Coleslaw?

Zelné saláty připravovali lidé už ve starověkém Římě. Kromě zelí do něj dávali ocet, vejce a různé druhy koření. Recept na tohoto předchůdce Coleslawu je dokonce zaznamenán i v kuchařce římského gurmána Marca Gavia Apicia a pochází z 1. století.

Přímý předchůdce salátu Coleslaw vznikl v Nizozemí. V Holandsku se připravoval zelný salát s názvem koo sla, do kterého se kromě zelí přidával ještě ocet a rozpuštěné máslo. Holanďané patřili mezi první evropské kolonizátory Ameriky a tak není divu, že si tento recept v 17. století vzali s sebou i do zámoří.

Dnešní název Coleslaw vznikl v Americe v průběhu 19. století. Je odvozen od původního holandského slova koo sla, kdy „kol“ znamená zelí a „sla“ je salát. A kdy se do salátu začala přidávat majonéza? V průběhu 18. století, kdy dochází k objevení lahodné omáčky ze syrových vajíček.

Caesar salát
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Střední

Caesar salát

Křupavý Caesar salát je lahůdka z kuřecího masa, salátu a zálivky, ve kterém nesmí chybět ančovičky a dokřupava opečené krutonky.

Caesar salát
Sladkokyselý zelný salát s mrkví
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Sladkokyselý zelný salát s mrkví

Sladkokyselý zelný salát s mrkví je křupavý a zdravý. Tento salát z hlávkového zelí si snad každý rád dopřeje jako přílohu nebo oblohu k obědu.

Sladkokyselý zelný salát s mrkví

Salát Coleslaw – recept

Ingredience na 4 porce:

Salát:

  • 1 hlávka zelí
  • 1 větší mrkev
  • čtvrt celeru
  • 1 cibule
  • 1 lžíce soli

Zálivka:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička octa
  • 200 g majonézy
  • 3 lžíce cukru krupice
  • pepř mletý
Hlávkové zelí Pixel-Shot / Shutterstock.com

Postup:

  1. Bílé zelí nakrouhejte na tenké plátky a ještě příčně překrojte na asi centimetr velké kousky. Zasypejte přibližně jednou lžící soli. Promíchejte a asi 20–30 minut důkladně ručně mačkejte, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijte.
  2. Mrkev nastrouhejte nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájejte nadrobno. Vše důkladně promíchejte se zelím.
  3. Připravte si zálivku smícháním 2–3 lžic cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Zálivku se salátem pořádně promíchejte, dochuťte octem, pepřem a solí dle potřeby. Uložte salát Coleslaw do lednice odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promíchejte.

Zdroje: Kupi, Tasting Table, Mashed