Dobrota z masa, zelí a smetany: Recept na vyhlášený segedínský guláš Zdeňka Pohlreicha

Segedínský guláš s knedlíky, zakysanou smetanou a petrželkou chriscasey / Shutterstock.com

Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. A je fakt luxusní!

Přečtěte si také

Obchodníci bijí na poplach. Krádeže na samoobslužných pokladnách jsou větší problém, než jste možná tušili

Co by do segedínského guláše dali Maďaři?

Nikdo nepochybuje o tom, že guláš pochází z Maďarska. Vznikl tam i „Székelygulyás“, do kterého patří kysané zelí a zakysaná smetana. U nás mu ale říkáme segedínský guláš. Někdo ten název v minulosti trochu popletl. Jak to tedy bylo?

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Srnčí guláš
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Srnčí guláš

Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Srnčí guláš

Kuchaře zastoupil hladový básník

Guláš Székely vznikl úplnou náhodou v roce 1846 v budapešťské restauraci Komlo Garden. Tam si přišel na pozdní oběd básník a spisovatel Jósef Székely. Jediné jídlo, kterému číšník mohl nabídnout, byl zbytek vepřového guláše a kysaného zelí. Székely si s tím poradil po svém – zelí s gulášem smíchal dohromady a na jeho počest se tomuto jídlu začalo říkat Székelygulyás.

Jak se ze Székelyho stal Szeged?

Guláš se záhy dostal také do Vídně a odtud do dalších sousedních zemí. Na Slovensku ale došlo k chybnému převzetí názvu jméno Székely bylo zaměněno za město Szeged, v češtině Segedín, proslulé sladkou paprikou a uherským salámem. Segedínský guláš tak máme jen u nás a na Slovensku. V Maďarsku by vám pod tímto názvem přinesli gulášovou polévku.

Sklenice s kysaným zelím, položená na dřevěném prkénku New Africa / Shutterstock.com

Recept na pravý segedínský guláš

Segedínský guláš, tak jak jej známe, tedy kupodivu není maďarskou, ale spíše slovenskou a českou specialitou. Když už víme, jak se segedínský guláš zrodil, přesuňme se do kuchyně a pojďme si chutný pokrm připravit!

Ingredience, které jsou zapotřebí

  • 750 g vepřové plece
  • 200 g cibule
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 80 g hladké mouky
  • 50 g slaniny
  • 100 g sádla
  • 300 g zakysané smetany
  • 700 g kysaného zelí
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl a pepř
Tradiční segedínský guláš na míse a se lžící plnou koření juefraphoto / Shutterstock.com

Jak postupovat?

  1. Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky, cibuli najemno.
  2. V hrnci dejte škvařit slaninu. Po chvilce přidejte polovinu připraveného sádla a cibuli. Nechte ji zesklovatět a poté přidejte na kostky nakrájené maso. Orestujte ho ze všech stran.
  3. Jakmile je maso orestované, přisypte mletou papriku, drcený kmín a osolte. Promíchejte, nechte koření krátce rozvonět a pak zalejte polovinou hovězího vývaru. Přiklopte pokličkou a duste maso do poloměkka.
  4. Mezitím si připravte kysané zelí. Propláchněte ho vodou a vymačkejte z něj všechnu šťávu. Překrájejte ho na menší kousky a přidejte ke guláši. Zalejte zbývajícím hovězím vývarem a duste, dokud není maso měkké.
  5. Ze zbylého sádla a mouky připravte jíšku. Až je maso měkké, zahustěte guláš jíškou a nechte povařit. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a nechte ještě chvíli povařit. Servírujte s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.

Zdroj: Kupi, World Food Story, Kuchařka pro dceru