Máte rádi nakládané okurky? Stejně dobrá bude i řepa, cibule nebo mrkev

Sklenice s nakládanou zeleninou Chatham172 / Shutterstock.com

Nakládání zeleniny patří k tradicím, ke kterým se stále vracíme. Není divu, příprava je jednoduchá, přesto zaručí skvělou chuť a křupavost a nepřipraví zeleninu o cenné vitamíny. Navíc výrazně prodlouží její trvanlivost. Jak tedy postupovat při nakládání řepy, cibule nebo mrkve? A do jakých jídel je využít?

Přečtěte si také

Mončičák, kolo Favorit a další oblíbené výrobky z období socialismu, které už v obchodech běžně nekoupíme

Jak naložit řepu?

Nakládanou červenou řepu doporučují šéfkuchaři i výživoví poradci. Má totiž skvělou chuť, je lehce křupavá a zároveň obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Hodit se bude do pomazánek, rizot i k masu a bramborám.

My pro vás máme základní recept, který můžete použít i pro konzervaci jiné zeleniny. Pokud ale chcete experimentovat, zkuste ji proložit cibulí nebo křenem a dochutit aromatickým kořením, jako je kmín a fenykl, případně i anýz.

Co budete potřebovat?

  • menší kousky červené řepy
  • 350 ml octa
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g soli
  • cca 5 kuliček nového koření
  • cca 20 kuliček pepře
  • 2 až 3 bobkové listy
Nakládaná řepa ve sklenici Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Postup:

  1. Neloupané řepy uvařte v osolené vodě. Podle velikosti změknou během 40 až 60 minut. Jen pozor na to, aby se nerozvařily.
  2. Potom je spařte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo hranolky. Pak už je můžete rozdělit do čistých uzavíratelných sklenic a připravit si nálev.
  3. Do vody nalijte ocet a nasypte cukr i sůl. Koření můžete přidat buď vcelku, nebo rozdrcené v hmoždíři. Pokud zůstane celé, nezapomeňte ho nakonec vložit i do sklenic.
  4. Přiveďte nálev k varu a vařte asi 5 minut, potom s ním rovnou řepu přelijte a nechte asi 20 minut sterilovat při 85 °C. Použít k tomu můžete velký hrnec s vodou, který budete zahřívat na plotně, nebo i hluboký pekáč do trouby.
  5. Nechte vychladnout. Před konzumací nechte uležet alespoň několik dní.
Nakládaná sušená rajčata

Nakládaná sušená rajčata

Sušená rajčata naložená v oleji představují skvělý způsob, jak si uchovat tuto letní červenou lahůdku na později. Využijete je pak při přípravě těstovin, masa, omáček nebo nejrůznějších předkrmů.

Časová náročnost: 12 hod Obtížnost: Snadný
Nakládaná sušená rajčata

Recept na nakládané cibulky

Nakládané cibulky nejspíš znáte hlavně ze zeleninových směsí, kterým dodají ten správný říz. Dají se ale zavařit i samostatně, případně společně s paprikou. V obou případech vznikne pikantní lahůdka, kterou si můžete dát třeba k masu nebo jen tak večer u televize.

Co budete potřebovat?

  • menší cibulky (s průměrem 2 až 3 cm)
  • pár kousků papriky
  • 1 litr vody
  • šťávu z půlky citronu
  • pár kuliček nového koření
  • špetku semínek hořčice
  • 1 bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml octa
  • 100 gramů cukru
  • 30 g soli

Postup:

  1. Cibulky oloupejte, dejte do vody s citronovou šťávou a přiveďte k varu.
  2. Po pár minutách je vyndejte a vložte do sklenic, kde už budete mít připravené koření.
  3. Proložte několika kousky červené papriky a zalijte horkým nálevem.
  4. Potom už můžete sklenice zavřít a cibulky sterilovat při 80 °C. Pokud máte půllitrové nádoby, budete mít hotovo přibližně za 20 minut. Konzumovat můžete už druhý den.
Malé nakládané cibulky Celiafoto / Shutterstock.com

Recept na nakládanou mrkev

I když by vás to možná ani nenapadlo, k nakládání se skvěle hodí také mrkev. Výborná je samotná i v salátech a nejlépe jde dohromady s římským kmínem, který ještě podtrhne její lahodnou chuť. Navíc prospívá zdraví hned v několika ohledech a má minimum kalorií. Můžete ji tedy bez obav konzumovat i ve večerních hodinách.

Co budete potřebovat?

  • 0,5 kg mrkve
  • 100 ml vody
  • 300 ml octa
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíci římského kmínu
  • 1 lžíci cukru
Nakládané zelí

Nakládané zelí

Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.

Časová náročnost: 30 min Obtížnost: Snadný
Nakládané zelí

Postup:

  1. Mrkev nakrájejte na kolečka, vložte ji do hrnce, přilijte vodu a povařte. Přibližně po 5 minutách vypněte a mrkev dejte na chvíli stranou.
  2. Mezitím si připravte lák, který sestává z octa, vody, soli, cukru a kmínu.
  3. Všechny suroviny svařte v hrnci a hotovým lák přelijte do sklenic.
  4. Nakonec přidejte mrkev a máte hotovo. Skladujte v chladu a konzumujte nejdříve po několika dnech.

Zdroje: Dumazahrada.cz, Primanapady.cz, Prima-receptar.cz