Pečené kuřecí maso je jistota, která nikdy nezklame. Když se ale spojí s karamelovou sladkostí fíků, voňavým medem a čerstvými bylinkami, vznikne jídlo, které působí skoro slavnostně. Přitom stačí jen pár základních surovin a trouba udělá většinu práce za vás. Ideální volba na nedělní oběd, kdy chcete rodinu překvapit něčím jiným než klasickou pečení.
Kuře s medem a ovocem není žádná novinka – podobné recepty najdete třeba v marocké nebo francouzské kuchyni. Sladkost fíků se skvěle propojí s jemným masem a rozmarýn s tymiánem tomu dodají voňavý středomořský šmrnc. To všechno se při pečení krásně spojí a výsledkem je šťavnaté maso s křupavou kůžičkou a omáčkou, do které se prostě musíte pustit s kouskem pečiva.
Fíky v teplých jídlech jsou tak trochu podceňovaná ingredience. Přitom právě při pečení se jejich chuť ještě zvýrazní a získají skoro karamelový tón. Když se spojí s medem a bylinkami, vytvoří dokonalý kontrast k jemnému masu. Zajímavostí je, že fíky obsahují enzym zvaný ficin, který má schopnost maso lehce zjemnit – i proto se k masu hodí nejen chuťově, ale i prakticky.
Pečená kuřecí stehýnka na fících, medu a bylinkách
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 70 minut
Ingredience
- 8 kuřecích stehen (spodních nebo horních podle chuti)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 150 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 6 čerstvých fíků (nebo 8 sušených)
- 2 červené cibule
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
Pečené kuřecí čtvrtky s dýní a omáčkou
Křupavá kuřecí kůžička, šťavnaté maso a podzimní chuť dýně s bramborami, vše v jednom pekáči zalité voňavou omáčkou. Tento recept vás nejen zahřeje, ale i potěší svým barevným a jednoduchým vzhledem, který působí slavnostně. Ideální na rodinný oběd nebo víkendovou večeři, když si chcete dopřát gurmánský zážitek bez dlouhého vaření.
Pečené kuřecí čtvrtky s dýní a omáčkou
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Kuřecí stehýnka opláchněte, osušte a lehce osolte a opepřete.
- V pekáči smíchejte olivový olej s medem a kuřecí vývarem. Přidejte na čtvrtky nakrájené cibule, fíky překrojené napůl a bylinky.
- Vše dobře promíchejte.
- Do pekáče vložte kuřecí stehýnka, obalte je ve směsi a položte kůží nahoru, aby se při pečení krásně opekla. Vložte do trouby a pečte asi 50–60 minut.
- Během pečení stehýnka dvakrát přelijte šťávou z pekáče, aby byla šťavnatá.
- Jakmile je kůže krásně zlatavá a maso měkké, vyndejte pekáč z trouby a nechte chvíli odpočinout.
- Servírujte s omáčkou z pekáče, fíky a cibulí, dozdobte snítkou čerstvého rozmarýnu.
Tipy pro vylepšení receptu
- Já osobně ráda přidávám k cibuli i pár stroužků česneku ve slupce, během pečení změknou a dají se pak vytlačit na pečivo – je to fakt luxusní.
- Pokud použijete sušené fíky, předem je na chvíli namočte do teplé vody s trochou bílého vína, budou krásně vláčné a ještě ochutí omáčku.
- A jestli máte rádi výraznější chuť, zkuste k medu přidat lžíci balzamikového octa, který celému jídlu dodá šmrnc.
- Jako příloha se hodí pečené brambory, bulgur nebo i jen čerstvý chléb, kterým vytřete šťávu z pekáče do poslední kapky.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz