Vláčné čokoládové brownies s čerstvými třešněmi a krémem. Jednoduchý recept na americký dezert

Čokoládové brownies s třešněmi a krémem Sophia Michalčíková / Kupi.cz

Vláčné čokoládové brownies doplněné o svěží třešně a jemný krémový topping. Americký dezert, který si získal srdce milovníků čokolády po celém světě, tentokrát v kombinaci s letním ovocem. Připravte si ho podle našeho receptu.

Přečtěte si také

Přírodní postřiky, které fungují lépe než kupované: Skořice zatočí s plísní, ocet s mravenci

Brownie by se dalo popsat jako jednoduchý čtvereček tmavého těsta, hustý, čokoládový a neuvěřitelně vláčný. Lidé experimentují při jeho přípravě s různými variantami, já osobně ráda přidávám ořechy, karamel či ovoce. Kombinace s třešněmi vznikla vlastně náhodou, když mi v létě zbyly čerstvé třešně a nechtěla jsem je nechat zkazit. Výsledek předčil očekávání, kyselost třešní krásně vyvažuje sladkost čokoládového těsta.

Brownies vznikly koncem 19. století v Chicagu, kdy Bertha Palmer požádala kuchaře hotelu Palmer House o vytvoření dezertu vhodného do krabiček na piknik. První verze obsahovaly vlašské ořechy a čokoládovou polevu.

Dnešní brownies se dělí na „fudgy“ (vláčné) a „cakey“ (nadýchané). Náš recept patří do první kategorie, díky vyššímu obsahu másla a čokolády získáte hustou, téměř krémovou konzistenci. Třešně navíc dodávají dezertu příjemnou svěžest a obsahují antioxidanty, které podporují regeneraci organismu.

Čokoládové brownies s třešněmi a mascarpone krémem

  • Počet porcí: 18
  • Doba přípravy: 50 minut (bez pečení a chlazení)

Ingredience

Na těsto:

  • 170 g hořké čokolády (min. 60%)
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 300 g čerstvých třešní
  • polohrubá mouka na vysypání

Na náplň:

  • 200 g třešní
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce solamylu
  • 200 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
  • 200 g krémového sýra (mascarpone, lučina nebo tučný tvaroh)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
Banánové brownies
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Banánové brownies

Nevíte, co s přezrálými banány? Dejte je do brownies! Máme pro vás naprosto vynikající recept na banánové brownies, do kterého se zamilujete. Doporučujeme použít alespoň 70% čokoládu, ať to má ten správný říz. Příprava banánového brownies je jednoduchá a zvládne ji každý. Tahle dobrota se vám na stole dlouho neohřeje, tak klidně udělejte hned dvojitou dávku!

Banánové brownies

Postup

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Odstavíme z tepla, přidáme na kostičky nakrájené máslo a mícháme, dokud se nerozpustí.
  2. V míse vyšleháme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Šlehací metly vyměníme za vařečku a opatrně vmícháme čokoládovou směs.
  3. Prosejeme mouku se špetkou soli a zlehka ji zapracujeme do těsta. Mělo by být hladké a lesklé.
  4. Pekáček (ideálně 30 × 20 cm) vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme těsto a uhladíme povrch.
  5. Třešně omyjeme, vypeckujeme a rovnoměrně je rozložíme po povrchu těsta. Lehce je zatlačíme dovnitř.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut. Brownies jsou hotové, když je povrch matný a při lehkém zatřesení se střed už nehýbe. Necháme vychladnout přímo v pekáčku.
  7. Mezitím připravíme náplň: vypeckované třešně dáme do rendlíku, zasypeme cukrem a na mírném ohni povaříme 5 minut. Solamyl rozmícháme v 80 ml studené vody, vlijeme k třešním a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme zchladnout.
  8. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. V jiné míse vyšleháme krémový sýr s moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Opatrně vmícháme šlehačku.
  9. Krém rozetřeme na vychladlé brownies. Lžící naneseme třešňovou směs a jemně ji rozetřeme. Druhým koncem lžíce vytvoříme mramorový efekt.
  10. Uložíme do lednice minimálně na 2 hodiny. Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na čtverce.

Tipy na závěr

  • Brownies vydrží v lednici až 5 dní, můžete je také zamrazit na dobu až 3 měsíců.
  • Místo třešní fungují výborně maliny, ostružiny nebo borůvky.
  • Pro dospělé můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo amaretta.
  • Podávejte vychlazené jako dezert po obědě nebo k odpolední kávě.
  • Jednotlivé porce můžete ozdobit čerstvou mátou a prachovým cukrem.

Zdroj: Kupi.cz