Vyrobte si doma rýžovou vodu a získejte elixír mládí pro vlasy i pleť

Domácí rýžová voda v dřevěné misce, rýže, lahvičky a hřeben Anna Fedorova_it / Shutterstock.com

To, že v Asii vede cesta ke štíhlosti, mládí a kráse přes rýži, je známou věcí. Věděli jste ale, že stejně tak ceněná je rýžová voda, která zbyde po uvaření nebo namočení této obiloviny? Díky obsaženým škrobům, proteinům a antioxidantům je hotovým zázrakem pro pevné, lesklé a zdravé vlasy i hydratovanou, mladistvě vypadající pleť. Dokonce pomáhá s akné či ekzémy. Máme pro vás hned tři různé metody, jak si ji doma vyrobit, a několik tipů na její použití pro krásnější pleť i vlasy.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Jak vyrobit rýžovou vodu? Zkuste 3 způsoby

1. Dobře propláchnutou rýži uvařte ve větším množství vody než obvykle. Tedy na rozdíl od dvou hrnků vody na hrnek rýže dejte hrnky vody tři (poměr 3:1). Pak rýži připravte jako obvykle (pouze bez soli, dochutíte ji až potom), hotovou přeceďte a zbylou tekutinu si schovejte.

2. Propláchnutou rýži dejte do uzavíratelné nádoby, zalijte ji dvojnásobným množstvím vody, uzavřete a nechte alespoň 30 minut, ale klidně i přes noc, odstát při pokojové teplotě. Občas ji protřepejte.

3. Fermentujte: připravenou rýžovou vodu smíchejte s trochou čisté a nechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě ještě kvasit 24 až 48 hodin (mimo přímé sluneční světlo). Výsledná tekutina bude mnohem silnější a účinnější, protože získá pro naše tělo příznivější pH. Poté skladujte v lednici.

Sklenice rýžové vody na stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rýžová voda a její vliv na pleť

  • Pomáhá ekzematické a aknózní pleti.
  • Funguje jako hydratační sérum. Vypíná pleť a zpevňuje ji.
  • Omlazuje, podporuje přirozenou obranyschopnost kůže.
  • Regeneruje, ulevuje při spáleninách od slunce.
  • Škroby pomáhají stahovat póry a redukovat množství kožního mazu.
  • V Asii se používá i pro redukci pigmentových skvrn či kruhů pod očima.

Jak ji na pleť používat?

Zředěnou ji nanášejte na vyčištěnou pleť pomocí vatového tamponku. Nechte chvíli působit a pak omyjte čistou vodou, případně spláchněte květinovou vodou. Můžete si ji rovněž nalít do lahvičky s rozprašovačem a několikrát za den jí pleť osvěžit. Ekzematikům se doporučuje přidávat rýžovou vodu do koupele, případně si v ní několikrát denně oplachovat suché a popraskané ruce.

Rýžová voda a její vliv na vlasy

  • Díky obsaženému sacharidu inositol vyhlazuje a zaceluje roztřepené konečky.
  • Vlasy hydratuje, vrací jim lesk, pevnost a pružnost.
  • Je oblíbená v rámci curly girl metody neboli přirozené obnovy kudrnatých vlasů.
  • Pomáhá (v kombinaci se speciálními přípravky) s lupy a suchou, svědivou pokožkou hlavy.
Žena si rozčesává vlasy a dívá se do zrcadla Prostock-studio / Shutterstock.com

Jak ji na vlasy používat?

Zředěnou 1:1 s čistou vodou ji aplikujte jako oplach na umyté a vlhké vlasy, nechte 10 až 15 minut působit, během toho vmasírujte i do vlasové pokožky a poté opláchněte.

Rýžovou vodu můžete také pro zklidnění a obnovu blond barvy zředit heřmánkovým výluhem, pro nakopnutí růstu a zvýšení lesku zase černým nebo zeleným čajem a pro úspěšný boj s lupy kopřivovým odvarem.

Když k rýžové vodě přidáte pár kapek ricinového či jiného rostlinného oleje, můžete ji zase jako masku nanést na suché vlasy, zabalit do turbanu, nechat 20 minut působit a poté umýt běžným způsobem.

Zdroje: Kudrnatevlasy.cz, iReceptar.cz, Prodejny.kaufland.cz