Sezóna medvědího česneku je v plném proudu! Nasbírejte si tuto zdravou a lahodnou bylinku zadarmo

Kvetoucí medvědí česnek rostoucí v lese Kupi

Sezóna medvědího česneku je díky letošním vysokým teplotám v plném proudu. Tato bylinka je voňavá, nesmírně zdravá a můžete si z ní připravit lahodné domácí pesto podle našeho receptu. Kde v přírodě najdete medvědí česnek a jak si ho nesplést s jedovatými rostlinami? Poradíme, jak ho bezpečně sbírat.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Kde roste medvědí česnek?

Hledejte na vlhkých stinných místech v listnatém lese, případně v hájku, nejlépe poblíž potoka. Tam často narazíte na medvědí česnek, který můžete zařadit do svého jarního jídelníčku. Tato aromatická bylinka s nezaměnitelnou chutí a vůní roste v trsech, což usnadňuje sběr dostatečného množství pro vás i celou rodinu. Při trhání bylinky buďte ohleduplní k přírodě – natrhávejte ji opatrně, ideálně po listech. A pamatujte, že v chráněných oblastech není povoleno sbírat jakékoli rostliny.

V chráněných oblastech je sběr medvědího česneku přísně zakázán. Pokud budete při jeho trhání přistiženi na místě, kde je to zakázáno, hrozí vám pokuta až do výše 100 000 korun.

Medvědí česnek v lese Kupi

Jak poznat medvědí česnek?

Medvědí česnek je v přírodě často zaměňován s konvalinkou, ale existují klíčové rozdíly, které vám pomohou je rozeznat:

Listy

  • Medvědí česnek: Jeho listy vyrůstají přímo ze země, jsou lesklé, nemají viditelné žilky a jsou měkké a elipticky oválné.
  • Konvalinka: Má vzpřímené, tuhé listy, které jsou dva proti sobě. Listy konvalinky jsou matné.

Květy

  • Medvědí česnek: Má polokulovité květenství s drobnými bílými květy.
  • Konvalinka: Má drobné zvonkovité květy rostoucí v hroznu, které visí dolů.

Rašení

  • Medvědí česnek: Vyrůstá od března do května.
  • Konvalinka: Raší později, na konci jara.

Pamatujte, že medvědí česnek je aromatická bylinka s typickou česnekovou vůní, zatímco konvalinka ani ocún tak výrazně nevoní. Při sběru bylin buďte opatrní a pečlivě si je prohlédněte.

Proč medvědí česnek sbírat a jíst?

Medvědí česnek je bohatý na zdraví prospěšné látky. Obsahuje aminokyseliny allicin a alliin, vinyl sulfid a esenciální oleje. Má antibakteriální a antivirové účinky a podle bylinkářů je dokonce domácím antibiotikem. V 100 g rostliny najdete také velké množství vitaminu C, a to až 150 mg látky. Medvědí česnek je tedy ideálním pomocníkem pro jarní očistu, posílení imunity a celkové ozdravení po zimním období.

Pomazánka s medvědím česnekem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Pomazánka s medvědím česnekem

Jednoduchá jarní pomazánka s medvědím česnekem bude skvělou svačinou i fit večeří. Medvědí česnek je skvělý nejen v pomazánkách, ochutí také maso a zeleninová jídla.

Pomazánka s medvědím česnekem

Jak pěstovat medvědí česnek?

Medvědí česnek můžete vypěstovat i sami ze semínek nebo sazeniček. Ideálně byste je však měli zasít již na podzim. Semínka umístěte do hloubky alespoň jeden centimetr, kde klíčí zhruba měsíc. Alternativně můžete zasadit i mladé rostlinky. Trs s balem vysaďte během dubna do řádků, přičemž mezi rostlinami nechte zhruba deset centimetrů prostoru.

Co se týče stanoviště, doporučuje se řídit podmínkami, za kterých česnek v přírodě roste. Na zahradě hledejte vlhký a stinný koutek. Hnojení není nutné, ale pravidelné zalévání bylinka jistě ocení.

Jaké zpracovat medvědí česnek v kuchyni?

Jedním z nejsnadnějších způsobů je vytvořit z něj rychlé pesto. Recept na něj najdete níže. Uvaříte z něj ale i svěží jarní polévku, přidat ho můžete i do pomazánek, nebo z něj snadno vytvoříte bylinkové máslo.

Pokud se vám zrovna nechce pouštět do experimentů, můžete listy nakrájet na menší kousky a sníst je jednoduše na chlebu. Další možností je zmrazit je, usušit a namlít je na koření, nebo naložit do oleje.

Pesto z medvědího česneku v malé bílé misce Kupi

Recept na pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku patří k oblíbeným a jedním z nejjednodušších pokrmům z této bylinky. Je výrazné, takže se skvěle hodí na dochucování těstovin, polévek, pomazánek a dalších dobrot. Pesto vůbec není náročné na přípravu, zvládnete ho připravit do 10 minut.

Ingredience:

  • svazek medvědího česneku
  • hrst piniových nebo kešu oříšků
  • olivový olej
  • parmezán
  • sůl

Postup:

  1. Do mixéru dejte omyté listy medvědího česneku a oříšky.
  2. Začněte mixovat a postupně přidávejte po lžičkách olivový olej. Správné konzistence pesta docílíte pomalým a postupným mixováním.
  3. Nakonec přisypte strouhaný parmezán a špetku soli.
  4. Pesto díky olivovému oleji můžete skladovat v ledničce, vydrží tam i několik týdnů.

Tip 1: Přidejte pesto do změklého másla a získáte domácí bylinkové máslo, další skvělou dobrotu, která bude vonět po této lahodné bylince.

Tip 2: Naplňte pesto do stylových skleněných dóz a darujte ho přátelům a rodině jako originální dárek.

Zdroj: Bezpečnost potravin, Botany, National Library of Medicine, National Library of Medicine