Zbytečné spotřebiče, které jen zabírají místo. Neutrácejte za to, co už doma v podstatě máte

Příprava vaflí ve vaflovači, hotové vafle na talířku Burnosova Sveta / Shutterstock.com

Uvažujete o koupi vaflovače, domácí pekárny nebo stroje na zmrzlinu? Frekvence využití těchto přístrojů je samozřejmě velmi individuální, pokud je však nevyndáte alespoň jednou týdně, možná by bylo namístě se zamyslet, zda se bez nich neobejdete. Prozradíme vám, čím a jak nahradit zbytečné spotřebiče, aby se z vaší domácnosti nestalo skladiště.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Nákup nového spotřebiče si promyslete

Až vás příště přepadne chuť koupit si nejnovější pekárnu na chleba nebo robotický vysavač, nejprve se zamyslete, zda nový přístroj ve vaší domácnosti skutečně bude mít využití. Odpovězte si na otázky: Existuje možnost, jak se bez tohoto spotřebiče obejít? Mám jej kam umístit? Je praktický a udržuje se snadno?

Než se vydáte do obchodu, svůj nápad si také nechte chvíli rozležet v hlavě. Impulzivní nákupy jsou nejčastější příčinou přeplněné kuchyňské linky se spotřebiči, na které se pouze práší.

Pár připravuje smoothie v mixéru WBMUL / Shutterstock.com

Vaflovač a smoothie maker

V kavárně jste ochutnali naprosto famózní vafle a už po cestě domů přemýšlíte, kde byste koupili svůj vlastní vaflovač? A co takhle zapomenout na přístroj, který dokáže připravit doslova jeden jediný pokrm, ale místo toho si pořídit toustovač s vyměnitelnými plotýnkami, kde připravíte nejen zapečený chléb, ale právě vafle nebo třeba topinky.

Kdo by neměl rád čerstvý fresh nebo smoothie z oblíbeného ovoce? K jejich přípravě se více než hodí nejrůznější smoothie makery a mixéry na ovoce. Tyto přístroje ale bývají poměrně velké a na lince tak zaberou dost místa. Pokud doma takový nemáte, můžete být v klidu, ovocný drink připravíte bez problému i s pomocí ponorného nebo jakéhokoli jiného mixéru.

Vafle bez vaflovače
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vafle bez vaflovače

Vafle bez vaflovače? Žádný problém. Poradíme vám několik jednoduchých způsobů, jak si vafle připravit i bez něj. A přidáme i recept na senzační těsto na vafle, které po upečení křupe.

Vafle bez vaflovače

Kráječ na všechno, vajíčkovar a rýžovar

Zaujala vás reklama na skvělý nerezový kráječ, který vytvoří dokonale rovné hranolky, nudličky bílého zelí či pravidelné kostičky zeleniny na salát? Přestože výsledky bude mít přístroj bezpochyby skvělé, pravděpodobně si na něj při přípravě večeře ani nevzpomenete a stejnou službu vám udělá dobře nabroušený nůž či struhadlo. Takový přístroj se navíc po čase může ztupit a nabrousit jej nebývá snadné. Stejné to je i s kráječem na chleba.

Mezi další zbytečné spotřebiče patří bezpochyby vajíčkovar. Pokud milujete vejce naměkko, stejně snadno si je připravíte v kastrůlku na plotně, jen musíte vychytat přesný čas. Podle kuchařky Jany Florentýny Pišové se dokonalých vajec naměkko dočkáme, vložíme-li je do vroucí vody přesně na pět minut a poté prudce zchladíme. Takto lze snadno připravit vejce na všechny způsoby. Do stejné kategorie spadá rýžovar. I milovníci rýže ji snadno připraví v kastrůlku v poměru jeden díl rýže ku dvěma dílům vody.

Tři děti drží kopečkovou zmrzlinu v kornoutku LeManna / Shutterstock.com

Zmrzlinovač

Pokud patříte mezi milovníky zmrzliny, určitě vás už někdy napadlo pořídit si vlastní stroj na zmrzlinu. Zní to skvěle – vlastní zmrzlina, ochucená přesně podle vás, kdykoli na ni máte chuť. Její výroba však zabere spoustu času a za pomoci jediného zmrzlinovače těžko uspokojíte chutě celé rodiny. Navíc se tím ochudíte o výlet do vyhlášené zmrzlinárny, kde si často vyberete mezi desítkami druhů.

Pokud se i tak nechcete ochudit o výrobu domácí zmrzliny, pořiďte si obyčejná plastová tvořítka, která vás vyjdou ani ne na pár stovek a vytvoříte s nimi lahodné domácí nanuky pro děti i dospělé.

Popcornovač a přístroj na hot dogy

Kino a popcorn patří neodmyslitelně k sobě. Papírový kelímek s voňavou křupavou kukuřicí si ale můžete dopřát i doma, a to zcela bez popcornovače. Dobrý popcorn se dá připravit i v mikrovlnné troubě, a když dostanete chuť na nějakou speciální příchuť, alespoň budete mít důvod vyrazit do kina.

Pokud občas neodoláte párku v rohlíku, přístroj na hot dogy k tomu rozhodně potřebovat nebudete. Párky se dají jednoduše ohřát ve vodní lázni v kastrůlku (ve kterém jste včera vařili vejce, aha!) a rohlíky rozpečte v grilu nebo troubě a následně udělejte otvor druhým koncem vařečky.

Vína v domácí vinotéce Andrii Zastrozhnov / Shutterstock.com

Nahradí vinotéku obyčejná lednice?

Nedokážete odolat dobrému vínu a přemýšlíte o pořízení domácí vinotéky? Ideální teplota pro skladování vína se uvádí mezi 7 a 16 °C, přesná teplota se pak liší podle odrůdy. Ideální vlhkost vzduchu je 65 % a víno by se mělo skladovat naležato. Při nesprávném skladování ztrácí víno buket a poté i svou unikátní chuť.

Zachování těch správných podmínek je však možné i v obyčejné lednici. Využijte spodní šuplík, kde je největší tma, i když lednici otevřete, a teplota by nikdy neměla být nižší než 7 °C. Při této teplotě je vlhkost vzduchu příliš nízká a mohlo by dojít k vysušení korku, proniknutí vzduchu do lahve a následnému znehodnocení obsahu. Pokud je víno otevřené, nechte jej stát na dveřích lednice a spotřebujte jej do pár dnů.

Robotický vysavač musí mít prostor

Hitem poslední dekády jsou bezesporu robotické vysavače, které často disponují také funkcí mopu. Takový vysavač může být dobrý sluha, ale zlý pán. Ačkoli mají tyto vysavače kompaktní rozměry, musí být váš byt přizpůsoben tomu, aby robot uklidil všude. I po krátké zkušenosti však bezesporu zjistíte, že jsou místa, do kterých se zkrátka nedostane.

Neradíme vám, abyste svého robota teď hned poslali na vandr, ale pokud teprve přemýšlíte o jeho pořízení, zamyslete se nad tím, zda nakonec lépe neuklidíte obyčejným tyčovým vysavačem.

Zdroje: Kupi.cz, Livinghome.cz, iDnes.cz, vinnyshop.cz