Propadlá STK. Jak vysoká pokuta řidiči za jízdu hrozí a co se bude dít v případě dopravní nehody?

Autonehoda Bilanol / Shutterstock.com

Bez platné STK se vozy v dnešní době neobejdou. Jde o povinnost, kterou stanovují právní předpisy a policejní složky tuto náležitost důsledně kontrolují. Pokud se řidič vydá s autem bez STK na silnice a způsobí dopravní nehodu, vystavuje se riziku tučné pokuty, která se v krajním případě může přehoupnout dokonce v zákaz řízení.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Proč chodit na STK?

Jízda autem bez kontroly STK se nevyplácí. Pokud motoristu zastaví policejní hlídka a jeho auto je technicky v pořádku, vyjde z toho „jen“ s peněžitou pokutou ve výši 1 500 až 2 500 korun. Jestliže ale policisté nabydou dojmu, že vůz potřebné technické náležitosti nesplňuje, mohou tuto peněžitou sankci až několikanásobně zvýšit.

Trestem za takové provinění je dle zákona pokuta ve výši 5 až 10 tisíc korun. Řidičům rovněž v krajním případě hrozí i zákaz řízení, a to v trvání od 6 do 12 měsíců. Kromě toho se motoristovi rozšíří také bodové konto. Jedná se totiž o přestupek, který policisté ve většině případů postihují 5 trestnými body.

Co jsou nebezpečné závady?

Jestliže se ptáte, co se mezi takzvané nebezpečné závady v praxi řadí, je odpověď poměrně jednoduchá. Jejich výčet není pěvně daný, nejčastěji však jde o: netěsnící výfukové systémy, výrazně zdeformovaná karoserie, únik oleje či paliva nebo třeba závady brzdového systému, kvůli kterým není možné vozidlo účinně a bezpečně zastavit.

Velkou otázkou rovněž je, jak je to v případě propadlé STK a způsobení dopravní nehody. V takovém případě se jedná o porušení smlouvy s pojišťovnou a ta má následně právo odmítnout vzniklou škodu uhradit. Jízda bez STK by se tedy řidiči mohla v takovém případě velmi pekelně prodražit. Záležet ale bude mimo jiné na tom, zda motorista takovou nehodu způsobil nedbalým, či úmyslným jednáním.

Technik kontroluje auto mpohodzhay / Shutterstock.com

Jak je to s pojišťovnou?

Stává se, že jestliže bylo před nehodou vozidlo po technické stránce v pořádku, tak některé pojišťovací domy i v České republice nemají s úhradou vzniklých nákladů problém. Spolehnout se na to však nedá a záležet bude na celé řadě faktorů. Mezi ně se řadí kupříkladu délka neplatnosti potřebné technické kontroly.

Platnost STK se v každém případě vyplácí pravidelně kontrolovat. Každý řidič by měl zvážit, zda není od věci si nastavit třeba upomínku do mobilu nebo si napsat termín STK do kalendáře. U pravidelné STK a v případě osobních automobilů je lhůta STK dvouletá. Pokud se jedná o první STK, tak taková lhůta je dokonce čtyřletá.

Zdroje: Cebia, Auto