Obaly se zmenšují, informací přibývá. Příliš textu na obalech potravin by mohly vyřešit QR kódy

Žena si prohlíží výrobek v obchodě Billion Photos / Shutterstock.com

Obchodníci i spotřebitelé se shodují, že textu na obalech potravin je zkrátka příliš. Důvodem jsou nejen nařízení daná českými zákony, ale i směrnicemi Evropské unie. Podle expertů budou informace na obalech dále přibývat. Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhuje natisknout na potraviny QR kód s odkazem na veškeré detaily. Je to ale dobré řešení?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Obaly se zmenšují, informací přibývá

Obaly potravin se zmenšují, naopak textu drobným písmem je na nich stále víc. Potravináři, obchodníci i informacemi zahlcení spotřebitelé se shodují, že je textů na obalech opravdu příliš mnoho a kvůli nařízením Evropské unie jich stále přibývá.

Ředitel pro oblast udržitelné výroby a spotřeby Potravinářské komory ČR Jan Pivoňka uvedl, že se navíc připravuje legislativa, podle níž by na obalech přibylo ještě značení dopadů na životní prostředí či rozšířené označení původu jednotlivých zastoupených surovin. Důsledkem bude narůstající množství textu a zmenšování velikosti písma.

Zadní strana výrobku s údaji o složení Andrey_Popov / Shutterstock.com

Pro Čechy je kvalita potravin důležitá

Pokud jde o výběr potravin, Češi dávají přednost kvalitě. Podle výzkumu nákupního chování realizovaného Akademií kvality 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o jejich kvalitu a složení. Jídlo chtějí čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přidaných látek. Orientaci na poli potravin umožňují právě informace na obalech, které navíc podléhají poměrně přísným pravidlům.

Údaje uvedené na obalu jsou pro spotřebitele základním zdrojem informací při výběru produktu ve velmi bohaté nabídce. Jaké informace se na obalu musí objevit, upravují nejen české zákony, ale i vyhlášky a nařízení z EU. Jde zejména o Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Informace na obalu mají přísná pravidla

Obecné nařízení říká, že informace na obalu nesmí spotřebitele uvádět v omyl, nesmí uvádět mylné účinky nebo vlastnosti nebo vyvolávat dojem zvláštnosti. Zároveň musí být čitelné, přesné, jasné, v jazyce dané země, spotřebitelům srozumitelné a nesmí potravině připisovat léčebné vlastnosti.

Vedle názvu by mělo být na obalu potraviny uvedeno množství, přesné složení, v němž jsou všechny složky seřazené sestupně podle hmotnosti, datum použitelnosti a minimální trvanlivost, zastoupené alergeny, původ výrobku, výživové hodnoty, podmínky uchování, návod k přípravě, teplota skladování a eventuálně loga kvality.

Regál s potravinami bez cukru wisely / Shutterstock.com

„Bez“ a „s nízkým obsahem“

Některé potraviny navíc podléhají velmi přísným pravidlům označování. Tam patří například označení vepřové šunky nejvyšší jakosti či šunky standard. Ta první musí obsahovat minimálně 16 % vepřové kýty, ta druhá alespoň 10 %. U alkoholu musí být na lahvi uveden obsah alkoholu i přesný objem, potraviny podléhající rychlé zkáze musí mít na obalu uvedeno datum spotřeby.

Pro osoby s alergiemi jsou důležité i informace o alergenech, jako jsou lepek, laktóza nebo sója. Nese-li potravina označení „bez“ nebo „s nízkým obsahem“, musí splňovat přísná kritéria. Například potravina „bez cukru“ musí obsahovat maximálně 0,5 g cukru na 100 g, potravina „s nízkým obsahem tuku“ zase nesmí obsahovat více než 3 g tuku.

Loga kvality pomáhají s výběrem

Kromě informací o složení jsou na obalech uvedena i loga s označením kvality, která pomáhají spotřebitelům s rozhodováním. Z výzkumu nákupního chování vyplynulo, že pro dvě třetiny respondentů je ukazatelem kvality značka Klasa.Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na tuzemském trhu s potravinami. Označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Pomáhá tak s výběrem čerstvých, zralých potravin s tím nejlepším složením,“ píše se na webu eklasa.cz.

Další z vybraných označení je Regionální potravina, kterou od roku 2010 uděluje Ministerstvo zemědělství těm nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům.

Telefon načítá qr kód z masa koonsiri boonnak / Shutterstock.com

Je QR kód řešením?

Informací na obalech je zkrátka příliš. Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhuje v rámci úspory místa natisknout na obaly potravin QR kód, který by stačilo naskenovat a potřebné informace zobrazit na displeji vašeho telefonu. Pokud nemáte chytrý telefon, v obchodech by bylo možné využít čtečku.

V některých evropských zemích začali výrobci potravin na obaly potravin umisťovat tzv. „nutri-score“, jakýsi výživový semafor, který zákazníkovi na první dobrou napoví, zda se jedná o výživově hodnotnou potravinu. Tento systém, který připomíná značení úspornosti spotřebičů písmeny A až G, však není v Česku zatím podporován.

Zdroje: Foodnet, Bezpečnost potravin, Fér potravina, Akademie kvality, Klasa, Zákony pro lidi, Eur-lex, Regionální potravina