Báječná zdravá polévka z Itálie: Je plná zeleniny, zasytí a můžete ji pokaždé připravit trochu jinak

Polévka minestrone, servírovaná v bílé misce foodstck / Shutterstock.com

Zeleninové polévky jsou výborné v tom, že do nich můžeme dát prakticky jakoukoliv zeleninu. Platí to i v případě báječné italské polévky minestrone. Je oblíbená po celé Evropě a najdeme na ni spoustu receptů, které se liší jen používáním různých druhů zeleniny. My svůj oblíbený recept už našli a rádi se o něj podělíme. Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Je čas udělat zásoby. Milovníci korejské kosmetiky berou Tetu útokem, dostanou velkou slevu

Vynikající italská polévka na tisíc způsobů

Tak bychom mohli charakterizovat zeleninovou polévku minestrone. V Itálii se s nadsázkou říká, že receptů na minestrone je tolik, kolik je v Itálii vesnic. Skutečně to platí, protože do této polévky můžete dát v podstatě jakoukoliv zeleninu. Předchůdce této polévky vařili už staří Římané. Dávali do ní obilí, cibuli, česnek, sádlo a zeleninu. Díky expanzi římské říše docházelo k objevování nových ingrediencí, které byly postupně do polévky začleňovány. V 16. století, po objevení Ameriky, do ní Italové začali přidávat i brambory a rajčata.

Minestrone je součástí tradice „cucina povera“ (chudé kuchyně), která si zakládá na jednoduchých a levných jídlech. Je pro ni typická příprava jídel ve velkém množství a maximální využití všech ingrediencí. Dnes je minestrone populární po celém světě. Skvěle ztělesňuje italskou kulinářskou filozofii, jenž si zakládá na používání čerstvých ingrediencí, s jejichž pomocí vytvoříte chutná a vydatná jídla.

Polévka z růžičkové kapusty
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Polévka z ní je navíc lahůdka, o které jste možná ani nevěděli. Báječně zasytí, skvěle chutná, a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Polévka z růžičkové kapusty
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Recept na minestrone

Ingredience na 4 porce:

  • mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 dl olivový olej
  • 1 cuketa
  • 1 brokolice
  • 1 kapusta
  • 200 g bílých fazolí
  • rajčat
  • parmazán

Postup:

  • Fazole namočte přes noc do vody. Poté je vařte v té samé vodě asi 20 minut.
  • Nejdříve si v hrnci orestujte nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidejte brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (rajčata, brokolici, kapustu, cuketu).
  • Rajčata spařte a oloupejte, odstraňte zrnka a měkkou část, zbylé části dejte do polévky. Nakonec přidejte fazole a vše zalijte vlažnou vodou. Vařte asi 15–20 minut, poté odeberte ¼ zeleniny a propasírujte.
  • Smíchejte, osolte a servírujte se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.

Zdroj: Kupi