100 lidí, 100 chutí: Výbornou italskou polévku minestrone můžete připravit z jakékoliv zeleniny

Polévka minestrone, servírovaná v bílé misce foodstck / Shutterstock.com

Zeleninové polévky jsou výborné v tom, že do nich můžeme dát prakticky jakoukoliv zeleninu. Platí to i v případě báječné italské polévky minestrone. Je oblíbená po celé Evropě a najdeme na ni spoustu receptů, které se liší jen používáním různých druhů zeleniny. My svůj oblíbený recept už našli a rádi se o něj podělíme. Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Nadělte pod stromeček hračky, které zabaví i něco naučí. Tipy na dárky pro děti podle věku

Vynikající italská polévka na tisíc způsobů

Tak bychom mohli charakterizovat zeleninovou polévku minestrone. V Itálii se s nadsázkou říká, že receptů na minestrone je tolik, kolik je v Itálii vesnic. Skutečně to platí, protože do této polévky můžete dát v podstatě jakoukoliv zeleninu. Předchůdce této polévky vařili už staří Římané. Dávali do ní obilí, cibuli, česnek, sádlo a zeleninu. Díky expanzi římské říše docházelo k objevování nových ingrediencí, které byly postupně do polévky začleňovány. V 16. století, po objevení Ameriky, do ní Italové začali přidávat i brambory a rajčata.

Minestrone je součástí tradice „cucina povera“ (chudé kuchyně), která si zakládá na jednoduchých a levných jídlech. Je pro ni typická příprava jídel ve velkém množství a maximální využití všech ingrediencí. Dnes je minestrone populární po celém světě. Skvěle ztělesňuje italskou kulinářskou filozofii, jenž si zakládá na používání čerstvých ingrediencí, s jejichž pomocí vytvoříte chutná a vydatná jídla.

Polévka z růžičkové kapusty
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Polévka z ní je navíc lahůdka, o které jste možná ani nevěděli. Báječně zasytí, skvěle chutná, a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Polévka z růžičkové kapusty
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Recept na minestrone

Ingredience na 4 porce:

  • mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 dl olivový olej
  • 1 cuketa
  • 1 brokolice
  • 1 kapusta
  • 200 g bílých fazolí
  • rajčat
  • parmazán

Postup:

  • Fazole namočte přes noc do vody. Poté je vařte v té samé vodě asi 20 minut.
  • Nejdříve si v hrnci orestujte nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidejte brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (rajčata, brokolici, kapustu, cuketu).
  • Rajčata spařte a oloupejte, odstraňte zrnka a měkkou část, zbylé části dejte do polévky. Nakonec přidejte fazole a vše zalijte vlažnou vodou. Vařte asi 15–20 minut, poté odeberte ¼ zeleniny a propasírujte.
  • Smíchejte, osolte a servírujte se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.

Zdroj: Kupi