Pozor na podvodné nabídky na facebooku. Pošta prý nabízí nevyzvednuté zásilky, pražské letiště ztracené kufry

Kufry na páse na letišti hxdbzxy / Shutterstock.com

Na sociální síti Facebook se v posledních týdnech začaly objevovat podvodné nabídky, které doslova vybízejí zákazníky k tomu, aby si koupili ztracený kufr nebo nevyzvednutou zásilku. Jedná se však o podvod, který málokdo dokáže včas zachytit. Podvodníci totiž vystupují tak, aby mezi lidmi vzbudili dojem, že se jedná o oficiální stránky daných institucí.

Přečtěte si také

Opakovaně použitelné přepravní obaly mohou pomoci ke zlepšení životního prostředí, tvrdí odborníci

Na podivné odkazy nikdy neklikejte

Nabídka pražského letiště nebo České pošty se objeví náhodou. Reklama těchto podvodných stránek je cílena tak, aby si dotyčný nestihl ověřit pravost těchto profilů. Na první pohled totiž vypadají jako oficiální stránky České pošty nebo Letiště Václava Havla v Praze.

Když se potencionální kupující podívá do komentářů, tak zjistí, že se zde nachází samé kladné hodnocení na tyto levné balíčky. V první řadě je třeba upozornit, že byste nikdy neměli klikat na podezřelé odkazy nebo nabídky, kde je třeba ke správnému objednání zadat veškeré platební údaje včetně bezpečnostního kódu ze zadní strany vaší platební karty.

Letiště Praha nabízí k prodeji ztracené kufry?

První podezřelou nabídkou, která se neustále na sociální síti Facebook objevuje, je možnost zakoupit si zapomenuté, ztracené či nevyzvednuté kufry z pražského letiště. Tato nabídka uživatele facebooku vybízí k tomu, aby si doslova za pár korun koupili kufr, který si nikdo nevyzvedl.

„Ztracená zavazadla jen za 70 Kč. Podle pravidel letiště vždy pořádá aukci ztracených zavazadel. Tentokrát jsme shromáždili více než 1 000 zavazadel, která jsme se rozhodli dát do prodeje za nejnižší možnou cenu. Pro objednání klikněte na tlačítko pod příspěvek a přejděte na webové stránky,“ píše stránka, která se vydává za pražské letiště.

Letiště varuje před podvodnými nabídkami

„Na sociálních sítích Facebook a Instagram se čím dál častěji objevují podvodné profily, které se vydávají za Letiště Praha. Falešné stránky nabízejí k prodeji ztracená zavazadla. Se stejnými nebo podobnými problémy s podvodnými stránkami na sociálních sítích se už několik měsíců potýká většina evropských letišť,“ prozradila redakci Kupi mluvčí letiště Klára Divíšková.

Ta také dále uvedla, že existuje pouze několik stránek, které jsou spravovány pražským letištěm. „Doporučujeme všem, aby věnovali pozornost svému působení na internetu a ověřovali si pravost profilů. A v žádném případě nikdy nesdíleli své osobní údaje ani údaje o své platební kartě,“ doplnila mluvčí letiště.

Letiště Praha upozorňuje, že na sociálních sítích má oficiální profily, jejichž seznam najdete zde:

  • https://www.facebook.com/prague.airport.letiste.praha
  • https://twitter.com/PragueAirport
  • https://www.instagram.com/pragueairport/
  • https://www.youtube.com/user/pragueairport
  • https://www.linkedin.com/company/prague-airport/

Podvodné balíčky od České pošty za pár korun

„Tis⁠íce⁠ za⁠pom⁠enu⁠týc⁠h b⁠alí⁠čků⁠ zů⁠stá⁠vaj⁠í v⁠ po⁠što⁠vní⁠ch ⁠úřa⁠dec⁠h b⁠ez ⁠vla⁠stn⁠íků⁠. P⁠odl⁠e s⁠ouč⁠asn⁠ých⁠ př⁠edp⁠isů⁠ sp⁠ole⁠čno⁠st ⁠Če⁠ská⁠ po⁠šta m⁠usí⁠ ne⁠pře⁠vza⁠té ⁠bal⁠íčk⁠y l⁠ikv⁠ido⁠vat⁠ je⁠dno⁠u r⁠očn⁠ě,“ stojí v jednom z inzerátů na facebooku, který se vydává za oficiální stránky České pošty.

„Avš⁠ak ⁠nab⁠ízí⁠ mo⁠žno⁠st ⁠obd⁠rže⁠t n⁠áho⁠dné⁠ ba⁠líč⁠ky ⁠za ⁠pou⁠hýc⁠h 4⁠8 K⁠č. ⁠Uvn⁠itř⁠ tě⁠cht⁠o b⁠alí⁠čků⁠ mů⁠žet⁠e o⁠bje⁠vit⁠ př⁠ekv⁠api⁠vé ⁠pře⁠dmě⁠ty,⁠ od⁠ ta⁠ble⁠tů ⁠a k⁠ávo⁠var⁠ů p⁠o k⁠nih⁠y a⁠ ka⁠bel⁠ky,“ píše se dále v inzerátu, pod nímž pokračuje diskuze údajných spokojených zákazníků, kteří se chlubí, co jim přišlo.

Náhled stránky na facebooku Redaktorka Kupi.cz / Facebook

Pošta žádné balíčky neprodává

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík upozornil, že Česká pošta nikdy žádné zásilky neprodává a pokud se nepodaří doručit balíček adresátovi, vrací se zpět odesílateli. Podle informací se na sociálních sítích začaly šířit podvodné inzeráty zneužívající jméno České pošty poprvé již před loňskými Vánocemi a od té doby se objevují v různých variantách.

„Inzerát se tváří jako reklama České pošty, ale nemá s námi nic společného. Doporučuji na inzeráty nereagovat, na nic neklikat a nevyplňovat žádné údaje. Podvodníci vytvořili několik stránek, které se tváří jako Česká pošta a nabízí nevyzvednuté zásilky,“ řekl redakci Kupi mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Zdroje: Kupi, Letiště Praha, Facebook, Česká pošta