Nejčastější chyby při marinování masa. Každé maso potřebuje jinou dobu a dokonce i jiný typ marinády

Muž obrací maso na venkovním grilu na rodinné zahradní slavnosti Halfpoint / Shutterstock.com

Marinování masa může znamenat rozdíl mezi suchým steakem a dokonale šťavnatým kouskem. V našem průvodci naleznete klíčové tipy a triky, jak správně marinovat různé typy masa, včetně tří osvědčených receptů na marinády, které osloví každého milovníka grilování. Objevte, jaké suroviny by neměly ve vaší marinádě chybět a jaké techniky použít pro maximální efekt.

Přečtěte si také

Přichází období pálení svíček. Pro zdraví to může být horší než vdechování cigaretového kouře, říkají vědci

Jak dlouho nechat maso naložené?

Marinování masa je více než jen umění; je to věda, která pokud je prováděna správně, může zlepšit strukturu a chuť masa. Klíčem je výběr správného typu marinády pro konkrétní druh masa a dodržení ideální doby marinování. Rybí filé nebo drůbež by mělo být marinováno krátce, zhruba 1–2 hodiny, zatímco vepřové nebo hovězí maso může zůstat v marinádě i 12 hodin či déle, aby se dosáhlo nejlepších výsledků.

Co při marinování pomůže?

Je ideální, aby bylo maso v marinádě plně ponořeno a umístěno v nádobě s minimem vzduchu. K tomuto účelu se hodí speciální vakuové nádoby, které umožňují odsátí vzduchu pomocí pumpy, což zrychlí marinování. Tyto nádoby jsou k dispozici od značek jako Status, kde set obsahující 2litrovou dózu a pumpu stojí od 520 Kč, nebo Vacu Vin, nabízející set s 1,3litrovou dózou a pumpou za cenu od 546 Kč.

Zipové sáčky na potraviny také skvěle fungují pro marinování, jelikož je možné z nich před uzavřením vymačkat většinu vzduchu, což zajistí, že maso zůstane úplně ponořené v marinádě. Tyto praktické sáčky lze zakoupit v různých velikostech a za dostupnou cenu několika desítek korun v drogeriích nebo supermarketech.

Grilovaný rump steak
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Grilovaný rump steak

Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.

Grilovaný rump steak
Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu

Co potřebujete pro dokonalou marinádu?

Příprava všech marinád je univerzální – stačí smíchat všechny ingredience dohromady. Množství jednotlivých surovin lze přizpůsobit podle osobních preferencí chuti. Nicméně každá marináda by měla obsahovat tři základní komponenty:

  1. Olej: Tento tuk chrání maso před připalováním a zároveň podporuje jeho chuť.
  2. Kyselina nebo enzymy: Ingredience jako šťáva z citrusů, ocet, víno, podmáslí, med, mléko, jogurty nebo ananasová šťáva jsou klíčové pro zjemnění a zvýšení šťavnatosti masa.
  3. Sůl, koření a bylinky: Co se týče solení, názory se liší. Někteří tvrdí, že sůl by se měla přidávat až těsně před vařením, aby nedocházelo k vysoušení masa, zatímco jiní doporučují solit již během marinování pro intenzivnější chuť. Vyberte si způsob, který vám nejvíce vyhovuje.
Bylinky, koření, olej, ocet, sůl na tmavém pozadí Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

3 nejlepší recepty na domácí marinování

Pokud chcete experimentovat s různými chutěmi, zkuste následující tři recepty na marinády, které jsou jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k různým typům masa. Od medovo-pomerančové marinády, která je ideální pro vepřové a hovězí, přes citronovou marinádu s rozmarýnem, jež oživí chutě kuřecího masa, až po bohatou steakovou marinádu, perfektní pro hovězí steaky.

1. Medovo-pomerančová marináda (na vepřové a hovězí)

Co budete potřebovat?

  • 2 lžíce tekutého medu
  • 6 lžic pomerančového džusu
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky oregana
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého koriandru

Hodí se na vepřové i hovězí maso.

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti

Grilovaná vepřová krkovice je velmi jednoduché a oblíbené jídlo, které si zaručeně zamilujete. Její příprava je navíc snadná a rychlá, ideální tedy jako letní oběd nebo večeře.

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti
Grilovaný losos se zeleným chřestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Grilovaný losos se zeleným chřestem je skvělá kombinace chutí, kterou byste měli určitě vyzkoušet. Losos je navíc podávaný s maltézskou omáčku, která výsledný pokrm pozvedne na trochu vyšší úroveň. Pojďte se s námi pustit do přípravy.

Grilovaný losos se zeleným chřestem

2. Citronová marináda s rozmarýnem (na kuřecí, krůtí, ryby, mořské plody a vepřové)

Co je zapotřebí?

  • Šťáva ze 3 velkých citronů
  • ¼ hrnku čerstvého rozmarýnu (nebo 2 lžičky sušeného)
  • 60 ml olivového oleje
  • 1–2 prolisované stroužky česneku
  • Bílý pepř

Tato marináda je skvělá na kuřecí a krůtí maso, ryby a mořské plody i na vepřové.

3. Steaková marináda

Ingredience, bez nichž se neobejdete:

  • 50 ml balzamikového octa
  • 50 ml worcestrové omáčky
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2–3 prolisované stroužky česneku
  • Černý pepř
  • Drcený rozmarýn (podle chuti)

Tato marináda dodá steakům plnou chuť. Hodí se zejména pro hovězí maso, můžete ji ale použít i na vepřové nebo kuřecí steaky.

Tip: Pokud po odstranění masa z nádoby zůstane nějaká marináda, určitě ji nevyhazujte. Využijte ji pro běžné potírání masa při vaření. Pro snadnější a efektivnější aplikaci si můžete pořídit profesionální sady lahviček na dávkování. Tyto sady naleznete například v obchodě IKEA, kde stojí sada dvou plastových lahviček pouze 59 Kč.

Použitím správné techniky marinování a s pomocí několika osvědčených receptů na marinády můžete výrazně zlepšit kvalitu a chuť grilovaného masa. Vyzkoušejte naše recepty a přizpůsobte je podle své chuti, aby vaše další grilování bylo nezapomenutelné. Experimentování s různými kombinacemi surovin vám může otevřít dveře k novým gastronomickým zážitkům.

Užijte si grilovací sezónu!

Zdroj: Kupi