Oblíbená maďarská omáčka, kterou jsme si přisvojili: Uvařte si ji podle Zdeňka Pohlreicha

Kuře na paprice s noky, servírované na bílém talíři Tsuguliev / Shutterstock.com

Kuře na paprice patří mezi oblíbené české omáčky. Považujeme ji za jedno z tradičních jídel naší kuchyně, i když nejde o původní český recept. Vyniká lahodnou krémovou omáčkou s jemnou chutí papriky. Jde o rychlý a jednoduchý recept, kterého se nemusíte vůbec bát. Nejde na něm nic pokazit. My si ho dnes společně uvaříme podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Odkud pochází kuře na paprice?

Jde o maďarské jídlo, které se vaří pravděpodobně od 18. století. V Maďarsku je známé pod názvem Paprikas csirke a připravovalo se podobně jako dnes. Rozdíl je snad jen v tom, že Maďaři do paprikáše původně dávali zakysanou smetanu a také rajčata.

Paprikáš byl v minulosti převážně jídlem rolníků, protože se připravoval z běžně dostupných surovin. Některé historické prameny také uvádí, že místo kuřecího masa používali maďarští rolníci původně hovězí maso. V podstatě ho jen uvařili a hotové posypali paprikou.

V průběhu 19. století se paprikáš rozšířil i do větších maďarských měst a získal si podobnou popularitu jako guláš. Jídlo dokonce proniklo i do šlechtické kuchyně a právě aristokracie se zasadila o to, že paprikáš začal být vnímám jako národní jídlo. Díky maďarské aristokracii se stalo kuře na paprice populárním i v Rakousku, odkud se následně dostalo i k nám.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Segedínský guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Segedínský guláš

Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Skvěle chutná především s houskovým knedlíkem, ale podávat jej můžete také s čerstvým chlebem.

Segedínský guláš

Jak vařily paprikáš naše prababičky?

V paprikáši se za tu dobu moc změn neudálo. Jak už bylo zmíněno výše, jeden z hlavních rozdílů spočíval v použití zakysané smetany. Tu dávala do svého receptu i Magdalena Dobromila Rettigová, jak je uvedeno v její Domácí kuchařce z roku 1868. Recept má název kuřata s paprikou a kromě zakysané smetany v něm najdete jako další ingredience máslo, cibuli a hovězí vývar.

4 kuřecí stehna v paprikáši Michael Kraus / Shutterstock.com

Kuře na paprice – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 40 g červené mleté papriky
  • 500 ml mléka
  • 300 ml smetany
  • vývar
  • hladká mouka
  • cibule
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Kuřecí prsa osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olej, opečte na něm kuřecí prsa z obou stran dozlatova a vyndejte je z pánve.
  2. Do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibulku a orestujte dozlatova. Zaprašte sladkou paprikou a zalijte mlékem a vývarem. Přidejte opečená kuřecí prsa a duste doměkka.
  3. Jakmile je maso měkké, vyndejte ho a zahustěte omáčku jíškou. Povařte 30 minut. Omáčku dochuťte solí a pepřem, přidejte smetanu, kousek másla a vše vyšlehejte.
  4. Kuře na paprice servírujte s knedlíkem, rýží nebo noky.

Zdroj: kuchařka Prostřeno bez servítků, 196 flavors, Daring Gourmet, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové