Cigaretové daně v Evropě: V kterých zemích jsou nejvyšší a jak jsme na tom v Česku?

Cigarety na eurových bankovkách IhorL / Shutterstock.com

Není žádným tajemstvím, že je kouření drahým zlozvykem, který ruinuje rozpočet nejedné rodiny. Cigarety nejsou ve své podstatě nákladným výrobkem, většinu jejich ceny tvoří spotřební daň. Vysoké daňové zatížení cigaret ale není jen doménou České republiky, po celém světě se využívají tabákové výrobky k plnění státní kasy. Představíme si, jak velkou cigaretovou daň mají v jiných zemích EU, a také, jak se bude zvyšovat daň u tabákových výrobků v tuzemsku.

Přečtěte si také

TikTokem se šíří video, které tvrdí, že barva houbiček je důležitá. Podle odborníků to je nesmysl

Cigaretové daně nařizuje směrnice EU

Cigaretové daně jsou ve všech členských státech EU a jsou povinné. Vyžaduje to daňová směrnice, podle které musí mít členské státy na cigarety a další tabákové výrobky minimální spotřební daňovou sazbu. Cigaretové daně v EU zahrnují jak specifickou cigaretovou daň (pevná částka v eurech za krabičku cigaret), tak daň ad valorem (přidané procento z maloobchodní prodejní ceny). Současná minimální spotřební daň na cigarety v EU je 1,80 eur za 20 cigaret a celková spotřební daň musí být alespoň 60 procent vážené průměrné maloobchodní prodejní ceny země EU. Tyto spotřební daně z tabáku se doplňují k široké spotřební dani z přidané hodnoty (DPH). Právní předpisy EU stanovují pouze minimální sazby, většina zemí vybírá vyšší sazby.

Soudcovské kladívko a cigarety Serhii Yevdokymov / Shutterstock.com

Kolik se v EU v průměru vybere na krabičce cigaret?

V roce 2023 vybíral průměrný členský stát EU daně z cigaret, které přesahovaly 80 procent maloobchodní prodejní ceny. Průměrné daně a sazby v EU na balení 20 cigaret můžete vidět níže. Údaje jsou aktuální k červenci roku 2023.

  • Základní tržní cena (bez daní) – 1,02 €
  • + Spotřební daň (min. 60 % RSP) – 3,63 € (64,1 % RSP)
  • Rovná se ceně (před DPH) – 4,65 €
  • + DPH – 1,01 € (21,7 %)
  • Maloobchodní prodejní cena (včetně všech daní) – 5,66 €

Podtrženo sečteno, pokud by byly cigarety bez daňového zatížení, cena za 1 krabičku by byla v EU průměrně pouze 1 euro, více než 4 eura tvoří daň.

Výše cigaretových daní v jednotlivých státech EU

I když existuje pro tabákové výrobky daňová směrnice EU, výše daní se v jednotlivých členských státech značně liší. Nejvyšší daň v EU vybírá Irsko, její výše je 9,30 eur na balení 20 cigaret. Druhé místo zaujímá Francie s daní 6,95 eur a Finsko s daní 6,76 eur. Nejnižší daň v EU vybírá Bulharsko, a sice 1,85 eur. Velmi nízkou daň má také Polsko, 2,05 eur, což je také důvodem, proč zde s oblibou cigarety nakupují Češi žijící blízko u hranic. Nízkou daň má ovšem i Chorvatsko, 2,46 eur. Kompletní přehled můžete vidět na obrázku níže.

Znázorněná výše daní u cigaret v jednotivých zemích EU European Commission Taxation and Customs Union, Tax Foundation

Vyšší cena = menší spotřeba

Vysoké daně na cigaretách jsou často terčem kritiky, přestože se na prodeji cigaret dostane do státní kasy velké množství peněz. Je to nejúčinnější cesta ke snížení užívání tabáku mezi zranitelnými skupinami obyvatelstva, zejména mezi mladými a kuřáky s nízkými příjmy. Zvýšení cen o 10 procent by celosvětově snížilo počet kuřáků o 42 milionů a zachránilo 10 milionů životů. Podle zprávy National Cancer Institute zvýšení cen tabáku o 10 procent snižuje spotřebu tabáku o 4 procenta v zemích s vysokými příjmy a o 5 procent v zemích s nízkými a středními příjmy.

Cigareta a popelník plný mincí Cronislaw / Shutterstock.com

Problémy spojené se zvyšováním daní

Zvyšování daní sice snižuje počet kuřáků, ale zároveň podporuje pašování cigaret a nezákonný obchod. V roce 2020 bylo v EU spotřebováno více než 30 miliard padělaných a pašovaných cigaret, což představuje 7,8 procenta celkové spotřeby cigaret a ztrátu daňových příjmů ve výši 8,5 miliardy eur. Největšími spotřebiteli nelegálních cigaret v procentech celkové spotřeby byla Francie (23,1 procenta), Řecko (22,4 procenta) a Litva (20,2 procenta).

V tuzemsku se spotřební daň zvyšuje a tento trend přetrvá i do budoucna

V České republice je zvykem spotřební daň z tabákových výrobků pravidelně zvyšovat a jiné to nebylo ani letos.

  • Od začátku roku došlo ke zvýšení sazeb u tradičních tabákových výrobků o 10 %.
  • Mezi roky 2025 až 2027 poroste sazba spotřební daně o 5 % za rok.

Vláda se zaměřila ale i na zdražení netradičních výrobků pro kouření.

  • V případě nahřívaného tabáku se v období 2024 až 2027 bude pravidelně zvyšovat sazba daně o 15%.
  • U náplní do e-cigaret v roce 2024 činí 2,5 Kč/ml a poroste až do roku 2027 na hodnotu 10 Kč/ml.
  • U nikotinových sáčků pak je sazba daně v roce 2024 ve výši 0,4 Kč/g a poroste do roku 2027 na hodnotu 1,7 Kč/g.
  • Pro šňupací nebo žvýkací tabák byly nastaveny stejné sazby jako u nikotinových sáčků.

Kuřáky článek zajisté nepotěší, náklady na kouření se budou nejen u nás, ale i v ostatních zemích EU pravidelně navyšovat. Teprve čas ukáže, jaký efekt má pravidelné navyšování cigaretových daní na příjem do rozpočtu a zájem o nákup takových výrobků. Pokud kouříte, máte mez, za kterou byste si tabákové výrobky odpustili? Podělte se s námi do komentářů.

Zdroje: Ministerstvo financí ČR, Tax Foundation, Tobacco-Free Kids, World Health Organization, National Cancer Institute, EUR-Lex, Project Management Institute