7 největších mýtů o alkoholu odhaleno: Pravda o kávě, tmavém pivu i spánku po víně

Přiťukávání si pivem Ground Picture / Shutterstock.com

Věříte, že káva pomůže vystřízlivět nebo že tmavá piva obsahují více alkoholu? A co takové tvrzení, že sklenka vína před spaním zajistí kvalitnější spánek? Alkohol je opředen mnoha mýty a polopravdami, kterým věří překvapivě velká část populace. Pojďme se společně podívat na 7 nejrozšířenějších omylů týkajících se této oblíbené, ale také rizikové látky. Odhalíme, co je pravda a co pouhá fáma.

Přečtěte si také

Zapomeňte na chemii: 10 přírodních triků, jak vyhnat hmyz z vašeho domova

K nejoblíbenějším alkoholickým nápojům v tuzemsku náleží hlavně zlatavý mok, víno, tuzemák a ovocné destiláty. Ohledně alkoholu se tradují různé báje a polopravdy, které si nyní objasníme. Kterým mýtům věříte i vy a jaká je skutečnost?

1. Kofein pomáhá rychleji vystřízlivět

Realita je bohužel zcela odlišná. Ani kofein, ani jiné povzbuzující nápoje nepomáhají organismu efektivněji odbourávat alkohol. Kofein sice dokáže zmírnit únavu z kocoviny následující den, na množství alkoholu v těle však nemá žádný vliv.

Tento mýtus vznikl zřejmě proto, že po vypití kávy se člověk cítí bdělý. Kofein může dokonce oklamat mozek a navodit pocit střízlivosti, i když to tak doopravdy není.

Připíjení si drinky View Apart / Shutterstock.com

2. Tmavá piva mají vyšší obsah alkoholu než světlá

Tmavá piva skutečně zpravidla obsahují více alkoholu než světlé druhy. Mnoho lidí se však mylně domnívá, že barva přímo souvisí s obsahem alkoholu. Pravdou ale je, že barva piva neovlivňuje podíl alkoholu, chuť ani kalorickou hodnotu. Tmavá barva je dosažena použitím specifických odrůd sladových zrn. Jaký podíl alkoholu bude konkrétní pivo obsahovat, závisí pouze na rozhodnutí výrobce.

3. Zvracení napomáhá vystřízlivění

Speciálně mladí lidé se domnívají, že po konzumaci většího množství alkoholu dosáhnou dřívějšího vystřízlivění, pokud obsah žaludku vyzvrací. I v tomto případě jde o mýtus, na kterém ale přece jenom špetka pravdy je.

Alkohol se vstřebává do těla velmi rychle, takže aby zvracení ovlivnilo střízlivost, muselo by k němu dojít během pár minut po požití. Jakmile se alkohol dostane do krve, vyprázdnění žaludku na stav opilosti vliv nemá.

4. Jídlo po požití alkoholu zabrání ranní nevolnosti

I zde se jedná pouze o polopravdu. Pokud se najíte až po vypití alkoholu s vírou, že vám druhý den bude dobře, raději to nedělejte. Příjem potravy po konzumaci alkoholu neovlivňuje míru intoxikace. Naopak může dojít k žaludečnímu refluxu, který vyvolá pocit na zvracení.

Konzumace jídla vám prospěje jen tehdy, pokud se nasytíte ještě před pitím alkoholu.

5. Víno jako lék na nespavost

Je pravda, že alkohol je známé sedativum, s nímž by se to ale nemělo přehánět. Kladně působí na uvolnění svalstva a pomáhá od duševní i tělesné únavy. Po vypití jedné nebo dvou sklenic vína se skutečně může dostavit ospalost a člověk opravdu rychleji usne, nejde však o zdravý spánek.

Po požití alkoholu totiž dochází ke zvýšení tepové frekvence a nervový systém je aktivní. I když tedy rychleji usnete, spánkový cyklus je narušen a nedostaví se hluboký spánek, snění ani REM fáze. Ráno se člověk obvykle probouzí velmi unavený a podrážděný.

Jahodové daiquiri
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Jahodové daiquiri

Jahodové daiquiri je sladký alkoholický koktejl z jahod, na kterém si zaručeně pochutnáte. Tento nápoj je mezi míchanými drinky velmi oblíbený a jeho příprava není vůbec složitá, stačí vám jen dobrý mixér.

Jahodové daiquiri
Mimosa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Mimosa

Mimosa je jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Tento míchaný nápoj ze šumivého vína vás dokonale osvěží a jeho příprava je navíc velmi rychlá a snadná.

Mimosa

6. Pití alkoholu pomáhá zahnat stres a úzkost

Ačkoliv se může zdát, že alkohol dočasně potlačuje úzkost a stres, ve skutečnosti má opačný dlouhodobý efekt. Alkohol je depresant a narušuje rovnováhu chemických látek v mozku zodpovědných za regulaci nálady.

Pravidelné pití alkoholu ke zmírnění úzkosti a stresu může vést k rozvoji závislosti. Jakmile účinky alkoholu odezní, úzkost a stres se často vrátí v ještě větší intenzitě. To může vést k začarovanému kruhu pití.

Alkohol také narušuje spánkový cyklus a kvalitu spánku, což dále zhoršuje úzkosti.

Odmítnutí alkoholu Pormezz / Shutterstock.com

7. Malé množství alkoholu prospívá zdraví

Studie z posledních let zpochybnily, a dokonce vyvrátily domnělé zdravotní přínosy mírného pití. Kvůli metodologickým chybám mnoho studií přeceňovalo benefity umírněné konzumace alkoholu. Ukázaly dokonce, že neexistuje bezpečná úroveň konzumace alkoholu. I malé množství zvyšuje riziko některých druhů rakoviny a dalších zdravotních problémů.

Zdroj: Kupi, National Library of Medicine, Healthline, National cancer institute