Nové nařízení EU: Obchodníci s luxusním zbožím budou muset své zákazníky prověřovat

Pohled do luxusního klenotnictví Sorbis/Shutterstock

Velké změny čekají všechny obchodníky, kteří se specializují na prodej značkového a luxusního zboží. Od května tohoto roku totiž budou muset kontrolovat zákazníky, kteří u nich nakupují. Cíl je jasný, a to zpřísnit opatření proti praní špinavých peněz a obcházení sankcí EU. A co že se vlastně chystá? Podezřelé nákupy v hotovosti se budou hlásit úřadům!

Přečtěte si také

Vychutnejte si Řecko! Připravte si výborné jídlo z lilku, brambor a masové směsi

Nové kontroly u obchodníků

Ve středu 24. dubna 2024 Evropský parlament rozhodl o tom, že se od května zakážou hotovostní platby nad 10 000 eur, což je v přepočtu přibližně 250 000 korun. Maloobchodníci, kteří prodávají drahý a luxusní sortiment, tak budou muset od května podezřelé a vyšší transakce hlásit úřadům, píše deník derwelt.at.

Vyjma toho budou muset i sami obchodníci kontrolovat důvěryhodnost svých zákazníků, a to ještě předtím, než dotyčného nahlásí na úřady. Ty následně kupujícího prověří a teprve poté, co bude zjištěna jeho bezúhonnost a důvěryhodnost, si bude moci vybraný sortiment zakoupit.

Jakých prodejen se to týká?

Nové nařízení Evropské unie se nově týká obchodu s luxusním zbožím, jako jsou šperky, automobily, soukromá letadla a lodě. Úřady navíc mají nařízeno důkladněji sledovat kryptoměny a bankovní transakce osob s majetkem ve výši alespoň 50 milionů eur.

Společnosti spojené se sankcionovanými osobami nebo podniky musí být od tohoto nařízení označeny v registru EU. To má zabránit například ruským oligarchům, aby obcházeli sankce EU vůči nim.

Interiér klenotnictví JHVEPhoto/Shutterstock

Důležitý je boj proti špinavým penězům

Tím ale nařízení Evropské unie nekončí a součástí tohoto nového nařízení je i nově vznikající agentura EU AMLA, která se bude zabývat bojem proti praní špinavých peněz. Její sídlo bude ve Frankfurtu a bude dohlížet na 40 přeshraničních finančních institucí s vysokým rizikem praní špinavých peněz.

Kromě toho má přijímat opatření proti financování terorismu. „Boj proti praní špinavých peněz a s ním spojenému financování terorismu, organizovanému zločinu a dalším závažným přeshraničním trestným činům je ústředním úkolem, který budeme moci v budoucnu lépe plnit díky nové směrnici o praní špinavých peněz," prozradil německý ministr Lukas Mandl novinářům Kronen Zeitung.

Zdroje: Derwelt, Kronen Zeitung