Výjimka ve zdražování. Počátkem letošního roku bylo mléko levnější než před 10 lety

Lahve s mlékem na výrobní lince Dedy_SW / Shutterstock.com

Vysoká inflace byla dlouhé měsíce v podstatě všudypřítomná. Do velké míry se týkala i potravin, které během poměrně krátké chvíle zdražily až o několik desítek procent. V polovině loňského roku se cenovky většiny potravin konečně začaly snižovat, na své původní úrovně z roku 2021 se však většinou nevrátily. Výjimkou je mléko, které bylo v lednu letošního roku dokonce levnější než o 10 let dřív.

Přečtěte si také

Pozor, další nebezpečná kosmetika v Česku! Hygienici varují před barvami na vlasy, sprchovými gely i mýdlem

Česko jako mléčná velmoc?

Je zřejmé, že Češi se řadí mezi milovníky mléka a mléčných výrobků. Každý Čech v roce 2022 v průměru vypil asi 240 litrů kravského mléka, což bylo o 13 litrů víc než v roce 2013. I díky značné popularitě mléčných výrobků je Česká republika v produkci mléka soběstačná a místní zemědělci vyváží své mléko i do zahraničí.

Mléko ve sklenici a lahvi DONOT6_STUDIO / Shutterstock.com

Mléko v Česku zlevňuje

Cena jednoho litru trvanlivého polotučného mléka podle Českého statistického úřadu v lednu letošního roku vyšla na 15,1 koruny. To je o 4,9 koruny méně než v lednu roku 2014. Za posledních deset let tedy polotučné trvanlivé mléko v českých obchodech zlevnilo o 24,5 procenta a řada zákazníků si říká, co za tímto fenoménem vlastně může stát.

Aktuálně lze trvanlivé polotučné mléko v obchodech koupit v rámci letákových akcí nejčastěji za částku 14,50 Kč za litr, není ale neobvyklé natrefit i na cenovku 11,90 Kč/l,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.

Obrovský dopad na tomto srovnání má hlavně situace na trhu s mlékem na počátku roku 2014. Tehdy totiž trh bojoval s obrovským nedostatkem této suroviny a omezená nabídka se brzy propsala i do ceny, která v té době byla zvlášť na tu dobu velmi vysoká.

Hrášková polévka s mlékem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Hrášková polévka s mlékem

Jestli jste milovník polévek, ale už nevíte, jakou byste si uvařili k nedělnímu obědu, tato hrášková polévka s mlékem je právě pro vás. Připravte si jednoduchou, ale neobvyklou polévku, která zasytí váš žaludek a navíc si na ní pochutnáte.

Hrášková polévka s mlékem
Zlaté mléko z kurkumy
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Zlaté mléko z kurkumy

Zlaté mléko neboli golden milk se připravuje z kurkumy a má řadu pozitivních účinků na organismus. Kurkuma (anglicky turmeric) pomůže s hubnutím i se zklidněním, posiluje imunitu a zahřeje během chladných dnů. Je tedy naprosto ideální do chladných zimních dnů. Pokud si zlaté mléko připravíte večer, podpoříte navíc zdravý spánek.

Zlaté mléko z kurkumy

Turbulentní trh s mlékem

Řada tuzemských zákazníků dobře ví, že cena mléka v Česku byla v posledních letech silně kolísavá. Příkladem je právě i rok 2014, kdy se situace na trhu s mlékem v podstatě ze dne na den citelně obrátila. Už v dubnu roku 2014 se začaly snižovat výkupní ceny mléka a v září se tento trend propsal i do konečných cen mléka na pultech obchodů.

Cenově sestupný trend probíhal až do srpna roku 2015, a to zejména kvůli nadbytku mléka na trhu. Během tohoto období se cena mléka v obchodech snížila o 25,6 procenta. Zemědělci bojovali s nízkým odbytem, a tedy také s nízkými výkupními cenami, které ohrožovaly jejich živobytí. Už tehdy souvisela situace na trhu s obavami z dopadů ruských sankcí, které vedly k přetlaku mléčných výrobků na trhu.

V roce 2014 totiž Rusko začalo poprvé vojensky atakovat sousední Ukrajinu. V této době se odehrála protiprávní anexe krymského území, která trvá v podstatě dodnes. Ruská imperialistická politika však český mlékárenský sektor tvrdě zasáhla. V předchozích letech totiž tuzemské mlékárenské firmy citelně zvyšovaly svůj vývoz do Ruska.

Kvůli sankcím se ale tento trend v podstatě zastavil a skrze nižší ceny z něj těžili hlavně tuzemští spotřebitelé. Mlékárenský sektor se naopak obával o budoucnost a rychle se snažil hledat alternativní obchodní partnery, kteří by dokázali ruský výpadek pokrýt.

Zdroj: Český statistický úřad, Kupi