Konzumace rajčat v Česku roste. Jejich cena se ale za 10 let zvýšila už o 70 procent

Červená masitá rajčata Kamila Koziol / Shutterstock.com

K nejoblíbenějším druhům zeleniny v Česku se podle statistiků řadí dlouhodobě rajčata. Každý Čech v průměru spořádá asi 12 kilogramů rajčat ročně, a to i přesto, že cena této oblíbené zeleniny v Česku za uplynulých deset let stoupla už o více než 70 procent. Statistická data ukazují, že v lednu roku 2014 vyšel jeden kilogram červených rajčat kulatých na 50 korun. O deset let později to však je o 37 korun víc.

Přečtěte si také

Vytvořte si železné zásoby potravin s dlouhou trvanlivostí a buďte připraveni i na horší časy

Proč cena rajčat roste?

Na rozdíl třeba od hlávkového zelí se spotřeba rajčat v České republice přepočtu na jednu osobu dlouhodobě výrazně nemění. V desetiletém srovnání dokonce mírně vzrostla. V roce 2014 každý Čech průměrně během roku zkonzumoval 11,4 kilogramů rajčat, v loňském roce to bylo o 0,6 kilogramů víc.

Prvním důvodem, proč cena rajčat v Česku za posledních deset let výrazněji stoupla, je tedy vyšší poptávka. Zároveň ale platí, že rostoucí konzumace rajčat není tak zásadní, aby tato oblíbená zelenina v desetiletém srovnání zdražila o více než 70 procent.

Česko je závislé na dovozu rajčat ze zahraničí

Česká republika není v produkci rajčat soběstačná. Místní obchodníci jsou z pohledu nabídky rajčat na trhu závislí na dodávkách ze zahraničí. Nejčastěji se jedná o španělské farmáře a zemědělce, kteří svá rajčata do České republiky dováží. V roce 2022 platilo, že pouze každé páté spotřebované rajče v Česku pocházelo z domácí produkce.

Poptávka po rajčatech však neroste pouze v Česku. Prodeje této zeleniny rostou i v dalších státech po celém světě. Zemědělci a farmáři se tedy snaží uspokojit vyšší spektrum lidí, což se do konečné ceny rajčat propisuje. O podobné množství vyprodukovaných rajčat se přetahuje vyšší počet zákazníků, rostoucí poptávka tedy přinesla i vyšší cenu.

Klimatické změny jako obrovský problém

Zdražení však samozřejmě souvisí i s nabídkovou stranou. Zemědělci a farmáři bojují s obrovským růstem nákladů. Zdražily energie, paliva, rostou mzdy. To všechno se do konečné ceny rajčat v obchodech propisuje. Není položka, která by v celém dodavatelském řetězci rajčat za poslední léta nezdražila. Řadí se sem i cena hnojiv, která zvlášť po počátku ruské invaze na Ukrajinu opravdu dramaticky stoupla.

Sklizeň rajčat BearFotos / Shutterstock.com

Zvláštní kapitolou je počasí, respektive klimatické změny. Evropští zemědělci se i kvůli nim potýkají z pohledu produkce s obrovskými problémy. Suché počasí mnohdy střídají tvrdé lijáky a výnosy u rajčat rychle klesají. Stále více zemědělců investuje do nových technologií, které mají propad produkce rajčat alespoň částečně brzdit. S tím však farmářům samozřejmě rostou náklady, které se opět snaží přenášet na konečné spotřebitele.

Z aktuálních dat Kupi.cz vyplývá, že za kilo keříkových rajčat v rámci letákových akcí zaplatí zákazníci okolo 40 Kč, jejich běžná cena se pak pohybuje okolo 70 Kč. A připlatíme si také za cherry rajčata, která lze v těchto dnech v akci pořídit od 70 Kč za kilo, není však neobvyklé vidět i cenovky s částkami pohybujícími se okolo 200 Kč/kg,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.cz.

Zdroj: Kupi, Český statistický úřad