Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 90 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail[email protected].
Recept
Perník
1
Nejprve si předehřejeme troubu na 170 °C a poté postupně připravíme všechny ingredience.
2
Cuketu oloupeme a dužninu nastrouháme najemno – mělo by jí po nastrouhání být rovných 250 gramů.
3
Stejně tak najemno nastrouháme oloupaná jablka, těch by mělo být cca 100 gramů.
4
Nastrouhanou cuketu a jablka přendáme do cedníku a jemně z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Troška tekutiny ale zůstat může.
5
Nyní si připravíme všechny suché ingredience. Na váze odvážíme 350 g mouky (směs pšeničné a špaldové celozrnné) a přes síto ji prosejeme do velké mísy.
6
Do stejné mísy prosejeme také kakao, kypřicí prášek do perníku a přidáme skořici a sůl.
7
Vše dobře promícháme a mísu se suchou směsí zatím necháme stranou.
8
Smícháme postupně všechny mokré ingredience. Vezmeme čistou mísu a rozklepneme do ní 3 velká vejce, přidáme 70 g třtinového cukru, 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml mléka. Vezmeme si na pomoc elektrický šlehač a vše dobře prošleháme.
9
Nyní budeme do mokré směsi postupně přidávat promíchanou mouku. Metličkou vše pečlivě promícháme.
10
Úplně nakonec přidáme do směsi nastrouhanou cuketu a jablka.
11
Vznikne nám kompaktní, ne příliš tekuté těsto. Vyšší plech vysteleme pečicím papírem a těsto na něj nalijeme.
12
Pěkně uhladíme a dáme perník péct do předehřáté trouby na 170 °C.
13
Pečeme 35 minut a poté případně ještě necháme 5–10 minut dojít ve vypnuté a pootevřené troubě.
Ozdobení perníku
1
Upečený perník necháme vychladnout na mřížce.
2
Vezmeme si ostružinovou marmeládu (2–3 lžíce) a perník navrchu rovnoměrně pomažeme.
3
Poté ve vodní lázni rozpustíme 100 gramů 85% čokolády s 30 gramy raw kokosového oleje, vzniklou promíchanou směs pomalu nalijeme na perník a rozetřeme nožem.
4
Nakonec perník posypeme plátky kokosu, ideálně jen ve středu každého čtverečku, jinak by se nám kvůli němu špatně krájel. Kudy povede řez perníkem, si můžeme předběžně načrtnout nožem.
5
Hotový perník necháme v chladu ztuhnout (nikoliv v lednici) a poté krájíme nožem, který jsme si namočili v horké vodě.
Zajímavé tipy
Místo kravského mléka můžete použít ovesno-sójové mléko.
Líbil se vám recept Nadýchaný perník s čokoládou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.