Báječné jídlo z Burgundska: Původně ho jedli jen rolníci a dnes je národním jídlem celé Francie

Hovězí po burgundsku v černém pekáči, kolem rajčata, žampiony a česnek Natalia Hanin / Shutterstock.com

Hovězí po burgundsku patří mezi vyhlášená jídla francouzské kuchyně. Ovšem nebylo tomu tak vždycky. Pro burgundskou kuchyni jsou nejtypičtější 2 ingredience – červené víno a hovězí maso. Právě tyto suroviny tvoří základ i v tomto receptu. Kousky hovězího masa se dusí v silném červeném víně a díky tomu má jídlo tak skvělou a výraznou chuť. Pokud jste ho ještě doma nedělali, tak je nejvyšší čas to napravit. Tak jdeme vařit!

Přečtěte si také

Zapomeňte na chemii: 10 přírodních triků, jak vyhnat hmyz z vašeho domova

Z rolnického jídla až k francouzské „haute cuisine“

Hovězí po burgundsku má svůj původ ve středověku. Název pokrmu je pravděpodobně odvozen od burgundského vína, které se dříve do jídla běžně dávalo. Původně šlo o pokrm rolníků, kteří za pomoci vína dávali lepší chuť tuhému hovězímu masu. Kromě masa do něj přidávali i další ingredience, aby získali vydatné a syté jídlo.

Je zajímavé, že hovězí po burgundsku dlouho nepatřilo mezi oblíbená francouzská jídla. Mělo pověst pokrmu, do něhož jste mohli dát zbytky masa a všeho ostatního z kuchyně. Ostatně i samotná příprava „po burgundsku“ byla v kuchařských lexikonech označením pro všemožné pokrmy, které se vařily ve víně.

První zmínka o podávání tohoto jídla ve francouzských hostincích pochází až z roku 1878 a nemělo valný úspěch. To se změnilo na začátku 20. století, kdy ho proslavil šéfkuchař Auguste Escoffier. Hovězí po burgundsku se v jeho podání stalo přes noc ve Francii doslova senzací. Světový věhlas dala pak pokrmu americká šéfkuchařka Julia Childová, která jej zařadila do svého seznamu mistrovských jídel francouzské kuchyně.

Hovězí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka na červeném víně

Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Hovězí líčka na červeném víně
Consommé z hovězí oháňky
Čas přípravy: 8 hod Obtížnost: Střední

Consommé z hovězí oháňky

Consommé z hovězí oháňky je extra silný (dvojitý) vývar, který je králem všech vývarů. Klasický vývar z kostí je ještě navíc obohacený masem z oháňky a zeleninou. Příprava trvá dlouhé hodiny a consommé se tak řadí k typickým, pomalým, zimním pokrmům, na které se opravdu vyplatí počkat.

Consommé z hovězí oháňky

Hovězí po burgundsku – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 700 g hovězí plece
  • 120 g anglické slaniny
  • 40–50 ml olivového oleje
  • 120 g mrkve
  • 100 g šalotky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 2 větší stroužky česneku
  • 400 ml červeného vína
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 12 šalotek
  • 20 žampionů
  • 40 g másla
  • 1 lžička medu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
Kousky hovězího masa v pekáči s červeným vínem AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Postup:

  • Maso nakrájejte na větší kostky, 90 g slaniny a mrkev nakrájejte na kostičky, šalotku taktéž nakrájejte nadrobno.
  • Rozehřejte troubu na 160 °C.
  • Rozehřejte velký hrnec, který se dá dát do trouby. Vložte do něj nakrájenou slaninu a orestujte ji. Pak přilejte olej, nechte ho rozehřát a na rozpáleném oleji orestujte maso ze všech stran. Jakmile začne maso chytat barvu, osolte ho a opepřete. Poté přidejte nakrájenou mrkev a za stálého míchání ji 5 minut opékejte. Přidejte šalotku a restujte dalších 5 minut. Občas promíchejte.
  • Jakmile je zelenina opečená, přidejte protlak a míchejte. Zaprašte moukou a 1–2 minuty míchejte. Pak přilejte víno, přidejte tymián, bobkový list a rozmarýn. Osolte a opepřete. Vařte, dokud se víno nevyvaří na polovinu. Pravidelně promíchávejte.
  • Až je víno vyvařené, přilejte vývar. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a dejte do trouby. Pečte cca 1 hodinu. Po hodině hrnec odklopte a pečte dalších 30 minut.
  • Poté hrnec vyndejte z trouby a maso dejte na talíř. Omáčku svařte na polovinu, propasírujte a dejte ji zpět k masu.
  • Připravte si žampiony. Oloupejte je a odkrojte z nich nožičky. Oloupejte také šalotku. Připravte si 2 pánve, ve kterých rozehřejte kousek másla. V jedné orestujte žampiony, ve druhé šalotku se lžičkou medu. Jakmile začnou žampiony a šalotka dostávat barvu, podlijte je vodou a duste asi 5 minut.
  • Zbylou slaninu nakrájejte na tenké hranolky a orestujte je na pánvi. Maso na talíři posypte žampiony, opečenou slaninou a šalotkou. Můžete servírovat i s pečivem.

Zdroj: Prima FRESH, National Geographic, French Waterways