Jak nejlépe uchovat banány, aby vydržely dlouho čerstvé? Vyzkoušejte tyto jednoduché triky

Nahnědlé banány Milton Buzon / Shutterstock.com

Banány, oblíbené tropické ovoce, mají tendenci rychle hnědnout a ztrácet svou čerstvost. Pokud jste nakoupili větší množství banánů a chcete je uchovat co nejdéle, máme pro vás několik užitečných rad, jak zpomalit jejich zrání. A pokud už banány zhnědly, nevyhazujte je – ukážeme vám, jak je ještě můžete využít, včetně jejich slupek.

Přečtěte si také

Francouzské sýry obsahovaly nebezpečnou bakterii yersinia, inspekce stáhla i matjesový salát a klobásy

Jak vybrat banány v obchodě?

Při nákupu vybírejte pevné, nepoškozené plody sytě žluté barvy. Nejlahodnější chuť mají banány s prvními hnědými flíčky, které značí vysoký obsah přírodních cukrů. Tyto kousky zkonzumujte co nejdříve po příchodu domů.

Nazelenalé banány naopak nechte doma dozrát, protože obsahují hůře stravitelný škrob. Vyhněte se šedivým banánům, které utrpěly chladem při skladování.

Krájení banánu na kolečka na dřevěném prkénku james benjamin / Shutterstock.com

Jak na správné skladování banánů?

Častou chybou je ukládání banánů do lednice, kde při nízkých teplotách ztrácejí chuť a vůni. Nevhodný je i mikrotenový sáček, ve kterém se hromadí vlhkost a plody mohou začít hnít. Ideální je nechat banány volně při pokojové teplotě mimo přímé slunce, nejlépe v ošatce nebo míse.

Jak prodloužit čerstvost banánů?

  • Uložte oddělené banány na tmavé, chladnější místo s teplotou nad 12 °C, například do spíže.
  • Zabalte jednotlivé plody do novin a nechte je při pokojové teplotě.
  • Obalte konce banánů potravinovou fólií nebo alobalem, zpomalíte tak šíření zrajícího etylenového plynu.
  • Nakrájené banány pokapejte citronovou nebo ananasovou šťávou, kyselina zpomalí jejich hnědnutí.

Tip: Banány můžete také skladovat zavěšené na speciálním stojanu nebo háčku. Díky tomu se nebudou dotýkat a otlačovat a vydrží déle čerstvé.

Opečený banán s karamelovou omáčkou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Opečený banán s karamelovou omáčkou

Opečený banán s karamelovou omáčkou a strouhaným kokosem je vynikající dezert, který stojí za to vyzkoušet. Servírovaný společně s kopečkem zmrzliny nebo vyšlehanou smetanou jistě zaujme i ty největší gurmány.

Opečený banán s karamelovou omáčkou
Banánový chlebíček z toustového chleba
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Banánový chlebíček z toustového chleba

Banánový chlebíček z toustového chleba je skvělý recept, v němž zužitkujete hned 2 přezrálé banány. Příprava je velmi jednoduchá a hotovou dobrotu si vychutnáte u kávy i čaje. Rozinky namočené v rumu tomuto dezertu navíc dodají výraznou, skvělou chuť.

Banánový chlebíček z toustového chleba
Špaldová kaše s banánem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Špaldová kaše s banánem

Chcete si připravit rychlou a zdravou snídani? Máme pro vás tip – udělejte si špaldovou kaši. Je plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Kaši můžete ozdobit čerstvým ovocem podle své chuti. A když ji ještě posypete Grankem a polijete trochou másla, budete se olizovat až za ušima.

Špaldová kaše s banánem

Tipy pro rychlé dozrání

  • Vložte je do papírového sáčku a nechte pár dní odležet.
  • Čím teplejší vzduch v místnosti, tím rychleji banány dozrají. Pozor ale na přímé slunce.
  • Přiložte k nim zralé jablko nebo již žlutý banán pro urychlení procesu.

Využití přezrálých banánů

Zhnědlé a změklé banány jsou stále cennou surovinou pro přípravu sladkých pokrmů:

  • Zmrzlina: Zmražené banány rozmixujte se smetanou, cukrem, citronovou šťávou a mlékem.
  • Pyré: Rozvařte banány s jiným ovocem a citronovou šťávou, rozmixujte. Použijte do zákusků nebo jako přílohu například k tvarohu či do jogurtu.
  • Snídaně: Banány skvěle zahustí a osladí smoothie, tvaroh, jogurt nebo ovesné kaše.
  • Dezerty: Upečte banánový chlebíček, muffiny, bábovku, lívance nebo připravte banánový krém či zapečené banány s karamelem.

Tip: Přezrálé banány se hodí i do slaných jídel. Vyzkoušejte třeba banánové kari, salát s banány a slaninou nebo sendviče s banánovým chlebem.

Jak využít banánové slupky?

Slupky poslouží jako hnojivo pro rostliny – zalijte je vodou a po odstátí použijte k zalévání, nebo je nakrájené přidejte do hlíny. Vnitřní stranou slupky přetřete listy pokojovek pro krásný lesk, stejně jako koženou obuv. Banánové slupky prospívají i pleti – obsahují látky redukující vrásky, hydratující a zesvětlující pokožku. Ovocné kyseliny napomáhají hojení akné a polysacharidy zklidňují podrážděnou pleť.

Zdroj: Kupi, Healthline, Abeceda zahrady