V opékacích párcích, které se vyprodaly, je nebezpečná bakterie. Pokud je máte doma, v žádném případě je nejezte

Uzeniny na pultu v prodejně FXQuadro / Shutterstock.com

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje párky od výrobce Agroinvest Bobrová z Kraje Vysočina. Důvodem je nález bakterie Listeria monocytogenes v celé šarži o hmotnosti 80 kilogramů. SVS upozorňuje spotřebitele, aby opékací párky nekonzumovali a vrátili je v prodejně, kde výrobek koupili.

Přečtěte si také

Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

Opékací párek s bakterií a zákaz výroby

Výrobek s názvem „Opékací párek“ a datem spotřeby 19. 5. 2024 se již kompletně prodal v prodejnách výrobce. SVS varuje spotřebitele, aby párky nekonzumovali a vrátili je v místě nákupu. Přítomnost nebezpečných listerií ve vzorcích párků potvrdilo vyšetření provedené Státním veterinárním ústavem v Jihlavě. Inspektoři odebrali vzorky přímo u výrobce v rámci běžné kontroly. Na základě pozitivních nálezů SVS přikázala okamžité stažení výrobku z trhu a dočasné pozastavení výroby. Výrobce musí provést důkladnou sanitaci provozu a prokázat negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků, než bude moci výrobu obnovit.

Štítek na závadných párcích s datem spotřeby 19. 5. 2024 SVS

Bakterie Listeria monocytogenes jsou původcem onemocnění zvaného listerióza. K nákaze může dojít konzumací kontaminovaných potravin, které nebyly správně ošetřeny nebo skladovány. Zdraví jedinci se obvykle dokáží s nízkými dávkami listerií vypořádat bez komplikací. Větší riziko však hrozí osobám s oslabenou imunitou, seniorům, dětem a těhotným ženám. Prevencí proti množení bakterií je důsledné dodržování dat spotřeby a skladování potravin za teplot doporučených výrobcem. Listerie spolehlivě ničí až dostatečná tepelná úprava potravin.

SVS apeluje na spotřebitele, aby zkontrolovali své zásoby a předmětné párky v žádném případě nekonzumovali. V případě onemocnění po konzumaci podezřelého výrobku je třeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Stahují se i další výrobky

V současné době oznámily stažení některých výrobků ze svých prodejen hned dva velké obchodní řetězce působící na českém trhu – Globus a Makro.

Globus stahuje olivový olej

Společnost Globus ČR, v. o. s., stahuje s okamžitou platností výrobek Kaiser Franz Josef Exclusive Extra panenský olivový olej s datem minimální trvanlivosti 21. 2. 2025 a šarží L - 23052E04. Důvodem je nevyhovující kvalita. Zákazníci mohou výrobek vrátit v kterémkoliv hypermarketu Globus a budou jim vráceny peníze v plné výši.

Makro stahuje maďarský guláš

Makro Cash & Carry ČR, s. r. o., stahuje produkt FineLife Maďarský guláš 400 g s datem minimální trvanlivosti 3. 11. 2026 a šarží 231103. Důvodem je nevyhovující obsah masa oproti deklaraci. Zákazníci, kteří si výrobek zakoupili od 16. 11. 2023 do 26. 4. 2024, jej mohou do 31. 5. 2024 vrátit v jakémkoliv velkoobchodním středisku Makro a budou jim vráceny peníze.

Zdroje: Státní veterinární správa, Kupi