Ve středu 8. května zavřou supermarkety i obchodní centra. Otevřené zůstanou lékárny, benzinky i menší obchody

Vstup do hypermarketu Mike_shots / Shutterstock.com

Ve středu 8. května 2024 si připomínáme státní svátek – Den vítězství. Tento den se řídí speciálními pravidly, které se týkají otevírací doby obchodů. Většina velkých obchodních řetězců a supermarketů, jako jsou Penny, Kaufland, Tesco, Lidl, Albert, BILLA a další, bude mít tento den zavřeno. Nařízení se vztahuje na všechny prodejny s plochou přesahující 200 metrů čtverečních.

Přečtěte si také

Vytvořte si železné zásoby potravin s dlouhou trvanlivostí a buďte připraveni i na horší časy

Ve středu 8. května, v den státního svátku Dne vítězství, zůstanou obchody s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních ze zákona zavřené. Zákazníci tak nebudou moci nakoupit v supermarketech, hobbymarketech ani v některých obchodních centrech.

Toto omezení se však netýká menších prodejen, lékáren, čerpacích stanic nebo obchodů na letištích a nádražích, které budou i během svátku otevřené a připravené poskytovat své služby zákazníkům. Nakupující budou mít také možnost využít služeb online supermarketů, které zajišťují rozvoz zboží až domů.

Kdo má výjimku a může otevřít?

  1. Lékárny – většina lékáren, zejména ty s nonstop provozem, bude mít otevřeno. Pro jistotu si však předem ověřte jejich otevírací dobu.
  2. Čerpací stanice – budou fungovat bez omezení.
  3. Obchody na letištích, nádražích (včetně hlavního nádraží v Praze) a v nemocnicích.
  4. Malé prodejny do 200 metrů čtverečních – mohou mít otevřeno podle vlastního uvážení.

Pokud budete 8. května nutně potřebovat něco nakoupit, nejlepší volbou budou malé večerky, jako jsou Žabka nebo Traficon, na které se výjimka vztahuje. Případně si nákup naplánujte na jiný den. Rozhodně nepočítejte s tím, že budete moci navštívit velká nákupní centra a řetězce. Ty budou mít zavřeno a v případě porušení zákona jim hrozí vysoké pokuty.

Den před státním svátkem nakupují lidé v BILLE o polovinu více

Dny před státními svátky se očekává, že jsou obchody plné zákazníků, kteří nakupují ve větším množství. „Ze zkušenosti víme, že vyjde-li státní svátek na den, kdy mají prodejny ze zákona zavřeno, a navíc doprostřed pracovního týdne, jako například tentokrát na středu, předcházející den roste počet nákupů až o 50 %,“ říká Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace BILLA ČR.

Přímo ve státní svátek pak roste počet nákupů na e-shopu, který své služby nepřerušuje. „Počet objednávek se zvyšuje ve státní svátky až o 20 %. Odhadujeme, že jsou to lidé, kteří si nestihli nakoupit nebo si neuvědomili, že budou kamenné prodejny zavřené, a využijí toho, že náš e-shop funguje a doveze jim nákup už 180 minut od objednání i v tento den,“ říká Petr Toupal, vedoucí oddělení e-commerce řetězce BILLA ČR.

Zdroj: BILLA, Kupi