Fantastický dezert z Francie: Vznikl už ve středověku, podobá se pudinku a jeho alfou a omegou jsou žloutky

Crème brûlée ve 4 mističkách s karamelovou krustou na povrchu Adilson Sochodolak / Shutterstock.com

Připravte si s námi ikonický dezert ze žloutků, vanilky a smetany ke šlehání! Crème brûlée skutečně uděláte jen z těchto 3 surovin. Je pro něj typická karamelová krusta na povrchu. I když se může zdát, že jde o jednoduchý recept, skrývá v sobě i úskalí jménem žloutky. Ale ničeho se nebojte, žádný učený z nebe nespadl. My ho budeme taky připravovat poprvé. Tak do toho pojďte s námi, už se na něj těšíme!

Přečtěte si také

Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Co jíst a co (po)užívat?

Kde vznikl crème brûlée?

I když název napovídá, že původ dezertu je ve Francii, není tomu tak. Kromě Francie si ho nárokují také Anglie a Španělsko. Shoda panuje jen kolem toho, že pudinky byly známé už ve středověku a nejrůznější recepty na ně kolovaly po celé Evropě. Proč se o prvenství crème brûlée přou 3 státy? V každém z nich můžeme najít předchůdce oblíbeného dezertu. Ze Španělska pochází pravděpodobně nejstarší varianta crèmu brûlée.

Španělé ho označovali jako creme Catalana. Jim oponují Angličané se svou verzí vanilkového pudinku, kterou údajně připravovali již v 15. století. Ve Francii pochází první recept na crème brûlée z roku 1691 a je velmi podobný dnešní verzi. Samotné označení crème brûlée se pro dezert vžilo až na konci 19. století a pod tímto názvem dezert převzaly i další státy.

Čokoládový pudink se smetanou
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový pudink se smetanou

Čokoládový pudink se smetanou z poctivých surovin, nikoli tedy z prášku, si určitě zamilujete. Jde o vynikající, rychlý dezert, který potěší malé i velké mlsouny.

Čokoládový pudink se smetanou
Máslový croissant
Čas přípravy: 12 hod Obtížnost: Náročný

Máslový croissant

Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!

Máslový croissant
Panna cotta s jahodami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Panna cotta s jahodami

Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.

Panna cotta s jahodami

Jak na crème brûlée?

Hlavní úskalí spočívá ve žloutcích. Ty dávají dezertu krémovou hustotu. Aby žloutky dokázaly krém zahustit, musí mít správnou teplotu.

  • Pokud žloutky se smetanou zahřejete málo, bude krém řídký.
  • Pokud žloutky a smetanu zahřejete moc, krém bude také řídký, a navíc se vám srazí žloutky.

Jak na crème brûlée udělat karamelovou krustu, když nemáte cukrářskou pistoli? Existuje na to jeden trik. Před servírováním posypte crème brûlée cukrem. Nad plamenem nahřejte lžíci a horkou ji položte na cukr na dezertu – věřte nebo ne, ale zkaramelizuje.

Karamelizování cukru na crème brûlée za pomoci cukrářské pistole Adilson Sochodolak / Shutterstock.com

Recept na crème brûlée

Ingredience na 4 porce:

  • 420 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 3–5 žloutků
  • 50 g moučkového cukru
  • cukr na posypání

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Formičky o obsahu 80 ml dejte do hlubokého plechu. Dejte vařit 1–2 litry vody na vodní lázeň.
  • Smetanu se semínky z vanilkového lusku nalijte do hrnce a pomalu zahřívejte. Žloutky ve větší nádobě smíchejte s cukrem – dávejte pozor, aby vám nevznikla pěna, ta je v tomto případě nežádoucí.
  • Do 3 žloutků za stálého míchání pomalu přilévejte horkou smetanu. Dejte nad vodní lázeň a za stálého míchán vařte, dokud směs nezhoustne. Pokud směs nebude houstnout, přidejte další žloutky.
  • Takto připravenou směs nalijte do formiček, naplněné formičky dejte na plech a nalijte do plechu vroucí vodu tak, aby výška hladiny vodní lázně byla stejně vysoká jako hladina krému uvnitř misek.
  • Pečte asi 25 minut, dokud není krém tuhý. Po upečení vložte na 4 hodiny do lednice. Před podáváním krém posypte zkaramelizovaným cukrem.

Zdroj: Kupi