Oblíbený radler: Osvěžující letní pochoutka s překvapivou historií

Ovocné pivo ve sklenici na bečce oizostudio / Shutterstock.com

Radler, osvěžující kombinace piva a limonády, dokáže během horkých letních dnů uspokojit chuťové pohárky pivařů i těch, kteří pivu příliš neholdují. Zatímco někteří skalní příznivci zlatavého moku nad radlerem ohrnují nos a považují ho za znesvěcení kvalitního piva, jiní si ho rádi dopřejí jako příjemné osvěžení. Ale víte, jaká je skutečná historie tohoto oblíbeného nápoje?

Přečtěte si také

Originální svatební dary, které novomanžele nadchnou. Poradíme i to, jak zabalit peníze

Legendární zrod radleru v Německu

Nejznámější legenda o vzniku radleru se váže k Německu roku 1922. Franz Xaver Kugler, majitel výletní restaurace Kugler Alm, čelil nedostatku piva, a tak se rozhodl nastavit ho citronovou limonádou. Tak prý spatřil světlo světa nápoj zvaný Radlermaß, v překladu „cyklistická míra“. Německé slovo Radler totiž znamená cyklista.

Skutečný původ radleru však může sahat až o desetiletí dříve. Různé zmínky se objevují již na počátku 20. století, takže dohledat pravého vynálezce tohoto oblíbeného nápoje je dnes prakticky nemožné.

Radlery ve sklenici a ovoce okolo NatalyaBond / Shutterstock.com

Anglický bratříček radleru

Radler má i svou anglickou variantu známou jako shandy. Tento mix piva a limonády se údajně poprvé objevil na britských ostrovech už v 50. letech 19. století, tedy ještě před německým radlerem. Populární zámořská verze vycházela ze zázvorové limonády a nesla název shandygaff.

Od skromných začátků po široký výběr

Myšlenku vyrábět radler u nás jako první představila společnost Heineken v roce 2002. Radler si dokonce nechala zaregistrovat jako ochrannou známku, ovšem nakonec o ni musela vést soudní sporty.

Zpočátku český trh na radler příliš neslyšel a Heineken musel po třech letech výrobu ukončit pro nezájem zákazníků. S postupem času a stoupajícími teplotami si ale lidé k radleru našli cestu a dnes si můžeme vybírat z široké nabídky od velkých i malých pivovarů i privátních značek obchodních řetězců.

Svařené pivo
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené pivo

Svařené pivo vás překvapí svou chutí. Jde o ideální nápoj na zahřátí do mrazivých dnů a připravuje se podobně jako tradiční svařák z vína.

Svařené pivo
Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Éčka ano, či ne?

Jelikož neexistuje jednotná receptura na výrobu radleru, jeho složení i obsah alkoholu se u jednotlivých výrobců liší. Obvykle se však míra alkoholu pohybuje mezi 2–2,5 % a výše.

Na rozdíl od klasického piva, které obsahuje pouze vodu, ječný slad, chmel a chmelové produkty, je složení radleru komplexnější a nevyhne se ani přísadám známým jako „éčka“. Některá z nich, jako kyselina askorbová (vitamín C, E300) či karubin (E410), jsou zdraví prospěšná. Naopak jiná, například košenila (E120), mohou ve větším množství způsobit alergické reakce. V radleru je jich ale jen nepatrné množství, takže obavy nejsou na místě.

Vyrobte si vlastní radler bez éček

Pokud vám éčka v kupovaných radlerech vadí, můžete si snadno namíchat svůj vlastní. Stačí smíchat oblíbené pivo s limonádou nebo ovocnou šťávou v poměru, který vám vyhovuje. Pokud si nejste jistí, zkuste základní poměr 1:1. Získáte tak svěží letní nápoj přesně podle svých představ.

Zajímavé kombinace na vyzkoušení:

  • Pilsner Urquell + Kofola citronová – klasická kombinace, příjemně hořká a osvěžující
  • Gambrinus Originál 10° + Hanácká kyselka citron – svěží radler s jemnou chutí piva
  • Budějovický Budvar + Malinovka Fatra – netradiční ovocný radler pro ty, kteří mají rádi sladší nápoje

Zdroj: Kupi, Wine Searcher, Heineken