Mýtus vyvrácen: Po pěti nealkoholických pivech nenadýcháte ani promile, potvrdili experti

Tři přátelé pijí pivo lassedesignen/Shutterstock.com

Milovníci nealkoholického piva se často obávají, zda by po konzumaci několika nápojů mohli mít problém při dechové zkoušce. Dosud nejrozsáhlejší testování pod taktovkou Českého svazu pivovarů a sladoven však tyto obavy jednoznačně vyvrací. I po vypití pěti nealkoholických piv účastníci experimentu nadýchali nulu.

Přečtěte si také

Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

Rozptýlení obav z nadýchání po nealkoholickém pivu

Nealkoholická piva si v Česku získávají stále větší oblibu jako osvěžující alternativa ke klasickým pivům, zejména v letních měsících. Přesto se mezi lidmi šířily pochybnosti, zda by po vypití více těchto nápojů přece jen nějaký alkohol v dechu nezůstal. Rozsáhlý experiment, iniciovaný Českým svazem pivovarů a sladoven, však tyto domněnky zcela vyvrátil.

Mezi lidmi se šíří mýtus, že při požití více nealkoholických piv by mohli za volantem nadýchat a přijít o své doklady. Testováním jsme se snažili tuto informaci vyvrátit a uklidnit milovníky piva, kteří si z různých důvodů nemohou dát alkoholickou verzi. Díky experimentu se lidé mohou nadále bez obav dopřávat nealkoholické varianty podle chuti,“ komentuje testování pro Kupi Roman Havlík, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Průběh a výsledky experimentu

Do experimentu se zapojilo 50 dobrovolníků různého věku od 18 do 65 let, přičemž polovinu tvořily ženy. Testovaná piva obsahovala 0,43 % alkoholu, což splňuje českou legislativní normu, podle níž se za nealko pivo považuje nápoj s maximálně 0,5 % alkoholu.

Účastníci během 20 minut postupně vypili 3 až 5 piv. Dechová zkouška pomocí policejního přístroje Dräger Alcotest 7510 probíhala v pětiminutových intervalech. Dobrovolníci během testování nepožívali žádné jiné nápoje, jídlo ani cigarety, aby nedošlo ke zkreslení výsledků.

Dechová zkouška pomocí policejního přístroje Monika Gruszewicz / Shutterstock.com

Měření probíhalo vždy bezprostředně po dopití nápoje a následně třikrát po pěti minutách, a to u každého dalšího piva. Ukázalo se, že těsně po konzumaci měla drtivá většina účastníků v dechu nepatrné množství alkoholu, které však do pěti minut zcela vyprchalo. Druhé a další měření tak pokaždé vykazovalo nulové hodnoty.

„Specifickou pivní chuť tvoří slad a chmel, jejichž spojení při výrobě alespoň trochu alkoholu vyprodukuje. Je to však tak malé množství, že se při konzumaci neprojeví ani v dechu, natožpak v krvi,“ objasňuje pro Kupi Jaroslav Zikmund, znalec z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie.

Důvody rostoucí popularity nealkoholického piva

Historie nealkoholického piva v České republice se začala psát v 70. letech, kdy spatřilo světlo světa průkopnické „pito“ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ spojení slov pivo a auto. Od té doby obliba nealka neustále stoupá. V roce 2022 české pivovary uvařily 1 298 000 hektolitrů nealkoholických piv, což představuje nárůst o téměř 75 % oproti stavu před deseti lety. „Spotřebitelé si na nealkoholickém pivu cení především chuti a také výrazně nižšího obsahu cukru v porovnání se slazenými limonádami,“ doplňuje pro Kupi Roman Havlík z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Kromě nižšího obsahu cukru má nealkoholické pivo i další zdravotní benefity. Obsahuje vitamíny skupiny B, minerály jako hořčík či draslík a také antioxidanty. Díky absenci alkoholu navíc nezatěžuje játra.

Zdroje: Kupi, Výzkum Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, Český svaz pivovarů a sladoven