Nabíjíte telefon přes noc? Výrobci to nedoporučují. Můžete tím ničit nejen kvalitu baterie, ale i své zdraví

Nabíjení telefonu. Telefon leží na prostěradle tomeqs/Shutterstock

Určitě jste si někdy položili otázku, proč nenabíjet mobilní telefon přes noc. Většina lidí to totiž dělá a doposud se nikdo z nich nesetkal s vážným problémem. Jenže nabíjení telefonů přes noc někteří odborníci nedoporučují a spíše zakazují. Poukazují na zbytečné snižování výdrže baterie, ale také na negativní vliv na lidský spánek.

Přečtěte si také

Kopřiva je úžasná léčivka! Připravte z ní zdraví prospěšný kopřivový čaj, který znaly už naše babičky

Telefon nenabíjejte přes noc

Většina majitelů chytrých mobilních telefonů přistupuje k jasnému a stejnému řešení. Poté, co dlouhý pracovní den skončí, připojí ho na nabíječku a nechají ho tam odpočívat až do rána. Jenže to je podle některých odborníků chyba.

Noční nabíjení telefonu totiž může výrazně ovlivnit výdrž baterie a kvalitu našeho spánku. Někteří výrobci světových značek, mezi které patří Huawei nebo Honor, totiž nabíjení mobilního telefonu přes noc dokonce zakazují. „Nenechávejte telefon připojený k nabíječce po delší dobu nebo přes noc," uvádějí v pokynech pro používání telefonu.

Baterii udržujte mírně vybitou

Další doporučení, které výrobci světových značek uvádějí, je takové, že by se baterie mobilního telefonu nikdy neměla nechat dobít na 100 %. Podle některých je ideální udržovat baterii v rozmezí 30 až 70 %.

To je podle nich ten nejlepší způsob, jak prodloužit její životnost. Naopak výrobci mobilních telefonů iPhone od společnosti Apple uvádějí, že pro lepší životnost baterie a její delší výdrž se doporučuje telefon dobíjet do 80 %.

Nabíjení telefonu. Telefon je v posteli DAMRONG RATTANAPONG / Shutterstock

Telefony využívají lithium-iontové baterie

V dnešní době je většina chytrých telefonů vyráběna z lithium-iontovými baterií, které se časem opotřebí, a to bez ohledu na způsob nabíjení telefonu nebo jejich zatěžování. Tyto baterie fungují na principu přesouvání nosičů náboje mezi elektrodami, během kterého dochází k opotřebení jednotlivých součástí.

Proto také není vhodné, abychom takové baterie nechávali vybíjet na 0 procent. Nočním nabíjením ale nezkrátíte jen samotnou výdrž baterie. Telefony totiž poškozují naše zdraví elektromagnetickým zářením, které má vliv na náš spánek a klidnou mysl.

Zdroje: Apple, Android Authority, Health, ifscience.com, TheGuardian, NY Times, vědecká studie