Consommé z hovězí oháňky

Čas přípravy: 8 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 220 Kč
Redakce Kupi.cz
26. října 2023
Consommé z hovězí oháňky servírované v bílém, hlubokém talíři. Ilustrační foto: selinofoto / Shutterstock.com

Consommé z hovězí oháňky je extra silný (dvojitý) vývar, který je králem všech vývarů. Klasický vývar z kostí je ještě navíc obohacený masem z oháňky a zeleninou. Příprava trvá dlouhé hodiny a consommé se tak řadí k typickým, pomalým, zimním pokrmům, na které se opravdu vyplatí počkat.

Recept consommé z hovězí oháňky vás vyjde na 55 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 220 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 220 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Kusy býčí oháňky upečte v troubě nebo zprudka orestujte v hrnci na sádle tak, aby se maso zatáhlo.

  • 2

    Jednu cibuli a kořenovou zeleninu (1 větší mrkev, 1 petržel a ¼ bulvy celeru) orestujte na oleji v hrnci, ve kterém budete vařit vývar.

  • 3

    K orestované zelenině přidejte rajčatový protlak a krátce zarestujte. Vše podlijte červeným vínem a nechte odpařit alkohol.

  • 4

    Do hrnce přidejte oháňku, koření a vše zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte pomalu táhnout (minimálně 4 hodiny).

  • 5

    Vývar poté sceďte a nechte vychladnout. Z vychladlého vývaru pak připravte onen dvojitý vývar (consommé).

  • 6

    Do hrnce dejte hovězí maso na polévku, na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (opět zhruba 1 mrkev, 1 petržel a ¼ celeru). Vše zalijte studeným vývarem z býčí oháňky, pomalu přiveďte k varu a opět nechte táhnout zhruba 3 hodiny.

  • 7

    Hotové consommé přeceďte přes jemné plátno a užívejte jeho silnou chuť a dokonalou vůni.

Líbil se vám recept Consommé z hovězí oháňky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.