Sezóna špekáčků je tu: Jak poznat ty opravdu kvalitní?

Domácí utopenci v zavařovačce a talíř s chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Kyselí utopenci s cibulí patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Připravte si je podle našeho receptu doma a už za pár dní si můžete pochutnávat. Jak na to, se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Jak poznat kvalitní špekáček?

Využijte toho, že si můžete připravit utopence vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.

Především se vyhněte všem náhražkám, např. masným výrobkům označovaným jako „vuřty“ nebo „buřty“, které většinou obsahují zanedbatelný podíl masa, naopak v nich může být strojově oddělené maso neboli separát, drůbeží kůže a další.

Pravé špekáčky ze zákona:

  • musí mít minimálně 40 % masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího),
  • mohou mít maximálně 45 % tuku,
  • nesmí obsahovat již zmíněný separát.

V obchodě proto nezapomeňte vždy zkontrolovat etiketu a vybírejte si špekáčky s co největším obsahem masa.

Talíř s utopenci a zeleninou stockfoto / Shutterstock.com

Jak připravit nálev na utopence?

Hned po kvalitních špekáčcích je důležité připravit si ten správný lák. Jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Typicky se připravuje z vody, octa a koření, přičemž voda a ocet by měly být v poměru 3 : 2. Pokud chcete mít utopence ještě o kapku výraznější, můžete je před naložením na pár místech propíchat vidličkou, aby více nasákly chuť láku.

Kde koupit poctivé špekáčky v akci?

Kupte se slevou Špekáčky.

Porovnat slevy

Recept na domácí utopence s cibulí a feferonkami

Na sklenici (cca 3 l) utopenců budete potřebovat:

Ocet se v domácnosti neztratí

Na lák:

  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 5–8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10–15 kuliček pepře

Tip: Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření podle chuti. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.

Talíř s utopenci, papričkami, okurkou a chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejprve si připravte lák – vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu. Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat. Nechte asi pět minut probublat a poté odstavte z plamene.
  2. Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule. Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
  3. Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
  4. Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit, anebo ponechat). Nechte úplně vychladnout, poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za sedm dní.