Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Domácí utopenci v zavařovačce a talíř s chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Kyselí utopenci s cibulí patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Připravte si je podle našeho receptu doma a už za pár dní si můžete pochutnávat. Jak na to? Vše potřebné se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Co dělá klimatizace s tělem? Objevte přínosy i rizika jejího používání

Jak poznat kvalitní špekáček?

Využijte toho, že si můžete připravit utopence vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.

Především se vyhněte všem náhražkám, např. masným výrobkům označovaným jako „vuřty“ nebo „buřty“, které většinou obsahují zanedbatelný podíl masa, naopak v nich může být strojově oddělené maso neboli separát, drůbeží kůže a další.

Pravé špekáčky ze zákona

  • musí mít minimálně 40 % masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího),
  • mohou mít maximálně 45 % tuku,
  • nesmí obsahovat již zmíněný separát.

V obchodě proto nezapomeňte vždy zkontrolovat etiketu a vybírejte si špekáčky s co největším obsahem masa.

Talíř s utopenci a zeleninou stockfoto / Shutterstock.com

Jak připravit nálev na utopence?

Hned po kvalitních špekáčcích je důležité připravit si ten správný lák. Jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Typicky se připravuje z vody, octa a koření, přičemž voda a ocet by měly být v poměru 3 : 2. Pokud chcete mít utopence ještě o kapku výraznější, můžete je před naložením na pár místech propíchat vidličkou, aby více nasákly chuť láku.

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami – recept

Na sklenici (cca 3 l) utopenců budete potřebovat:

  • 1 kg špekáčků (tj. asi 10–12 ks, záleží na velikosti)
  • 500 g cibule
  • feferonky nebo kozí rohy
  • hořčici
  • mletou papriku
Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba
Domácí utopenci s cibulí a feferonkami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Využijte toho, že si můžete tuto lahůdku připravit vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami

Na lák:

  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 5–8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10–15 kuliček pepře

Tip: Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření podle chuti. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.

Talíř s utopenci, papričkami, okurkou a chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejprve si připravte lák – vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu. Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat. Nechte asi pět minut probublat a poté odstavte z plamene.
  2. Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule. Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
  3. Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
  4. Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit, anebo ponechat). Nechte úplně vychladnout, poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za sedm dní.

Zdroj: dTest, Zákony pro lidi, Kupi