Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Domácí utopenci v zavařovačce a talíř s chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Kyselí utopenci s cibulí patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Připravte si je podle našeho receptu doma a už za pár dní si můžete pochutnávat. Jak na to? Vše potřebné se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít tea tree olejíček? Je skvělý na akné, ale má mnohem širší využití

Jak poznat kvalitní špekáček?

Využijte toho, že si můžete připravit utopence vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.

Především se vyhněte všem náhražkám, např. masným výrobkům označovaným jako „vuřty“ nebo „buřty“, které většinou obsahují zanedbatelný podíl masa, naopak v nich může být strojově oddělené maso neboli separát, drůbeží kůže a další.

Pravé špekáčky ze zákona

  • musí mít minimálně 40 % masa (nejčastěji vepřového nebo hovězího),
  • mohou mít maximálně 45 % tuku,
  • nesmí obsahovat již zmíněný separát.

V obchodě proto nezapomeňte vždy zkontrolovat etiketu a vybírejte si špekáčky s co největším obsahem masa.

Talíř s utopenci a zeleninou stockfoto / Shutterstock.com

Jak připravit nálev na utopence?

Hned po kvalitních špekáčcích je důležité připravit si ten správný lák. Jeho chuť by měla být opravdu výrazná. Typicky se připravuje z vody, octa a koření, přičemž voda a ocet by měly být v poměru 3 : 2. Pokud chcete mít utopence ještě o kapku výraznější, můžete je před naložením na pár místech propíchat vidličkou, aby více nasákly chuť láku.

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami – recept

Na sklenici (cca 3 l) utopenců budete potřebovat:

  • 1 kg špekáčků (tj. asi 10–12 ks, záleží na velikosti)
  • 500 g cibule
  • feferonky nebo kozí rohy
  • hořčici
  • mletou papriku
Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba
Domácí utopenci s cibulí a feferonkami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Využijte toho, že si můžete tuto lahůdku připravit vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.

Domácí utopenci s cibulí a feferonkami

Na lák:

  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci cukru
  • 5–8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10–15 kuliček pepře

Tip: Podle chuti můžete přidat také česnek, sušená rajčata, kysané zelí, chilli nebo jiné koření podle chuti. Množství surovin samozřejmě můžete vždy přizpůsobovat podle svých preferencí.

Talíř s utopenci, papričkami, okurkou a chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejprve si připravte lák – vodu, ocet, sůl, cukr a koření společně přiveďte v hrnci k varu. Během vaření můžete tekutinu ochutnávat a případně ji dochucovat. Nechte asi pět minut probublat a poté odstavte z plamene.
  2. Špekáčky oloupejte a podélně nařízněte tak, aby na jedné straně zůstaly spojené (vytvoří kapsu). Vnitřek špekáčku potřete hořčicí, posypte špetkou mleté papriky a vložte nakrájené kolečko cibule. Aby vám obsah ve sklenici nevypadl, můžete špekáčky zafixovat párátkem.
  3. Do velké zavařovací sklenice dávejte na střídačku po vrstvách nakrájenou cibuli, feferonky a špekáčky. Cibuli můžete před naložením také jemně prosolit – sůl z ní vytáhne nepříjemnou štiplavost.
  4. Vše zalijte ještě teplým nebo vlažným lákem (koření jako pepř nebo bobkový list můžete přecedit, anebo ponechat). Nechte úplně vychladnout, poté utopence skladujte na tmavém a chladném místě. Hotové by měly být zhruba za sedm dní.

Zdroj: dTest, Zákony pro lidi, Kupi