Mikroplasty jako nechtěná součást balených nápojů: Jak je co nejvíce eliminovat?

Pet lahev s vodou a barevnými částečkami xalien / Shutterstock.com

Mikroplasty a nanoplasty jsou dnes téměř všude. Vědci potvrzují, že se nacházejí ve vodě, ve vzduchu i v potravinách a nápojích. Nevyhýbají se tedy ani balené vodě, která je mnoha lidmi považována za bezpečnější alternativu pitné vody z kohoutku. Nyní se ale zdá, že opak je pravdou. Miniaturní částečky plastu se totiž zřejmě uvolňují přímo z PET lahví.

Přečtěte si také

Vychutnejte si víkend ve znamení asijské kuchyně: 5 tipů oběd pro celou rodinu

Kolik plastů balená voda obsahuje?

Existenci mikroplastů v balené vodě prokázala už studie z roku 2018. Porovnávala lahve od 11 různých značek, přičemž plasty odhalila v 93 procentech z nich. Na každý litr vody tak připadlo více než 10 plastových částic širších než lidský vlas a 300 menších, které se označují jako nanoplasty. Tehdy ale ještě neexistoval způsob, jak je blíže prozkoumat.

S novou technologií ale letos přišlo i nové zjištění. Vědci z Kolumbijské univerzity došli k závěru, že nanočástic se v balených nápojích nachází opravdu velké množství. V produktech od tří známých značek prodávaných v USA jich našli 110 až 370 tisíc, což je o 90 procent více, než se původně předpokládalo. Konkrétní jména výrobců odmítl výzkumný tým prozradit.

Sklenice s vodou, kterou drží osoba v rukou Alina Kruk / Shutterstock.com

Proč jsou nanoplasty nebezpečné?

Zatím máme jen omezené množství dat, přesto odborníci varují, že nanoplasty mohou být pro lidský organismus vůbec nejnebezpečnější. Zdá se, že mohou napadat jednotlivé buňky i celé tkáně a narušovat životně důležité procesy v těle. Důvodem jsou především chemikálie, které se následně v orgánech ukládají. Mezi nejznámější a zároveň nejnebezpečnější patří ftaláty, bifenyly nebo různé těžké kovy.

Řešením může být voda z kohoutku

Bez pitného režimu se pochopitelně neobejdeme, ale v rámci České republiky máme možnost alespoň částečně vyměnit balenou vodu za kohoutkovou, která prochází účinnou filtrací. Až 83 procent mikroplastů a nanoplastů se z ní tak dostane pryč a zároveň zmizí i zdraví škodlivé bakterie, viry a nerozpuštěné částice. Následně probíhají ještě přísné kontroly, které přítomnost potenciálně škodlivých látek snadno odhalí.

Přístup ke kvalitní pitné vodě má 96 % obyvatel České republiky, takže téměř každý spotřebitel se dnes může rozhodnout, zda si vodu koupí v jednorázové PET lahvi, nebo použije kohoutkovou,“ říká Michal Panis, manažer firmy zabývající se výrobou perlivé vody. Dnes mají lidé spoustu možností, jak si i doma připravit perlivou vodu a omezit tak nákup vody v plastových lahvích.

Zdroje: dTest, PNAS, National Library of Medicine, České noviny, AV ČR