Sůl je poklad pro všechny zahrádkáře. Posílí i ozdraví rostliny, podpoří růst a zajistí šťavnaté plody

Zahradník či zahradnice má na ruce rukavici a v dlani hořkou neboli epsomskou sůl Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Epsomská sůl, známá také jako hořká sůl, je neocenitelným pomocníkem pro všechny, kteří chtějí bez chemie pečovat o svou zahradu. Tato sůl nabízí široké využití, snadnou aplikaci, rychle zlepšuje zdraví zahrady a je cenově výhodnější než specializované přípravky. Poradíme vám, jak epsomskou sůl v zahradě efektivně využít.

Přečtěte si také

Vinted poprvé dosáhl zisku. Oblíbená platforma nabírá na síle, konkurence se jí snaží vyrovnat

Co obsahuje epsomská sůl a jaké má účinky?

Oproti běžné soli obsahuje epsomská sůl hořčík a síru, uchovávané ve formě síranu hořečnatého. Tyto látky jsou prospěšné pro lidský organismus i pro rostliny. Hořčík je zásadní pro fotosyntézu a zdravý růst listů, zatímco síra pomáhá v tvorbě proteinů a aktivuje enzymy.

Použití na zahradě

Hnojivo pro bohatý trávník

Chcete-li mít na zahradě perfektní anglický trávník, posypte ho rovnoměrně několika hrstmi epsomské soli. Tato péče zajistí, že trávník bude hustší, zelenější a celkově vitálnější. Pokud mají rostliny stejně jako trávník nedostatek hořčíku, můžete pozorovat žloutnutí listů. Aplikujte epsomskou sůl přímo na půdu kolem nich, aby listy znovu získaly zdravou zelenou barvu.

Pomoc pro stromy

Trápí-li vaše stromy kroucení listů, je to často způsobeno nedostatkem hořčíku. Můžete jim pomoci aplikací epsomské soli. Smíchejte dvě polévkové lžíce soli s pěti litry vody a tuto směs naneste přímo na listy pro rychlejší vstřebávání.

Účinná ochrana před škůdci

Pro odrazení hmyzích škůdců rozprašte na rostliny směs epsomské soli a vody v poměru 1:8. Ostrá struktura soli pomáhá bránit před šneky, slimáky a dalšími škůdci, kteří by mohli poškodit vaši úrodu.

Dvě balení hnojiva s epsomskou solí na zahradnickém veletrhu AlexBuess / Shutterstock.com

Ovoce a zelenina porostou jedna báseň

Péče o užitkovou zahradu není jednoduchá, ale s epsomskou solí bude vaše sklizeň bohatší a plody chutnější. Hořčík zlepšuje velikost a množství plodů a zvyšuje jejich chuť. Například rajčata a papriky, které potřebují hojné hnojení, zalévejte každé dva týdny roztokem dvou polévkových lžic soli ve dvou litrech vody.

Použití pro pokojové rostliny

Podpora klíčení semen

Máte obavy, zda vaše nově zasazená semena vzejdou? Nezoufejte! Aplikací roztoku epsomské soli do půdy můžete podpořit klíčení. Hořčík ve složení soli pomáhá semínkům vybudovat silnější buněčné stěny, čímž se zvyšuje jejich šance na úspěšný růst.

Prevence listové chlorózy

Listy vašich rostlin ztrácejí barvu? Epsomská sůl na scénu! Pravidelná aplikace roztoku na listy může obnovit jejich zdravě zelenou barvu, neboť hořčík je klíčový pro tvorbu chlorofylu. Rostliny tak získají zpět svou vitalitu.

Léčba přesazených rostlin

Přesazení rostliny může být pro ni velký stres. Pomocí epsomské soli můžete tento stres zmírnit a podpořit rychlejší aklimatizaci rostlin v novém prostředí. Roztok soli aplikovaný na kořeny podporuje jejich růst a zdraví.

Použití epsomské soli na zahradě m.dipo / Shutterstock.com

Zlepšení absorpce živin

Nejenže epsomská sůl dodává rostlinám hořčík, ale také zlepšuje jejich schopnost vstřebávat další klíčové živiny jako dusík, fosfor a draslík. Tím se zvyšuje celková odolnost a zdraví rostlin, což je obzvláště prospěšné během vegetačního období.

Čištění listů pokojových rostlin

I pokojové rostliny si zaslouží trochu péče! Epsomská sůl může sloužit jako jemný čisticí prostředek pro listy. Smíchejte malé množství soli s vodou a jemným hadříkem otírejte listy. Tento postup nejenže odstraní prach, ale dodá listům lesk a vitalitu.

Je její použití bezpečné pro zahradu?

Epsomská sůl je považována za bezpečnou pro přírodu. Skládá se z hořčíku a síry, které jsou přirozenými minerály vyskytujícími se ve vodě a půdě a jsou nezbytné pro růst rostlin. Epsomská sůl je také často doporučována jako ekologická alternativa ke komerčním chemickým hnojivům, protože neobsahuje škodlivé chemikálie, které by mohly být zdrojem znečištění. Její aplikace zvyšuje dostupnost hořčíku a síry pro rostliny, což může pomoci zlepšit zdraví rostlin a půdy bez negativních dopadů na okolní prostředí.

Navíc je levnější než běžná hnojiva, což vám umožní ušetřit peníze, a je také všestranně použitelná bez potřeby nákupu speciálních produktů pro jednotlivé typy rostlin.

Zdroje: Kupi, Gardening Know How, MasterClass