Po kratomu přichází kanna: Co byste o této bylině měli vědět?

Sukulentní žlutě a bíle kvetoucí rostlina kanna s léčivými vlastnostmi v Little Karoo poblíž pohoří Langeberg ve Western Cape, Jižní Afrika Geoff Sperring / Shutterstock.com

I v Česku v poslední době přibývá látek, které legislativa vyloženě nezakazuje, ale chápe je jako sběratelské předměty. Vzhledem k obsahu alkaloidů s potenciálně psychoaktivními účinky (povzbuzujícími nebo uklidňujícími) nejsou určeny k přímé konzumaci a nesmí se prodávat mladistvým. Jedná se například o kratom nebo právě kannu, která se dostává do povědomí až v posledních letech.

Přečtěte si také

Kompost jako elixír života pro vaši zahradu: Proměňte odpad v kvalitní hnojivo a užijte si bohatou úrodu ze zahrady

Odkud kanna pochází?

Domovinou kanny, známé také jako Sceletium tortuosum, je Jižní Afrika. Konkrétně jde o zelenou sukulentní rostlinu se žlutými, bílými, růžovými nebo oranžovými květy, kterou tamní domorodé kmeny už tisíce let využívají jako prostředek ke zlepšení nálady nebo k alternativní léčbě různých onemocnění. Dříve žvýkali její listy, nyní je dostupná především ve formě prášku či extraktu a může mít jak nefermentovanou, tak fermentovanou podobu, která má podle většiny studií silnější účinky.

Co má společného s kratomem?

Kratom neboli Mitragyna speciosa se k nám pro změnu dostal z jihovýchodní Asie. Každá z těchto rostlin tedy pochází z jiného místa a příbuzné nejsou ani botanickou čeledí. Často se ale zmiňují společně, protože mají podobně bohatý profil alkaloidů a lidé je čím dál častěji vyhledávají pro jejich rozmanité účinky. Obecně tedy v menších dávkách povzbuzují a dodávají energii a ve větším množství zklidňují, ale nemusí to být pravidlem. Nehledě na to, že každá z bylin obsahuje jiné alkaloidy. U kanny převládá mesembrin, zatímco kratom má vysoký podíl mitragyninu.

Pomáhá, nebo škodí?

Stejně jako všechny rostliny s potenciálně psychoaktivními účinky se i kanna a kratom pojí s možnými zdravotními riziky, jako je předávkování nebo vznik závislosti. Je tedy nutné mít tyto faktory neustále na paměti a k možné konzumaci přistupovat velmi obezřetně. Navíc se mohou objevit nežádoucí účinky jako bolest hlavy nebo trávicí obtíže a stále neexistuje dostatek dat, která by vyloučila jejich dlouhodobou škodlivost.

Lze ji koupit v lékárně?

Výzkumy zatím stále probíhají a do budoucna nevylučují ani komerční využití kanny ve farmaceutickém průmyslu. Jedním z problémů je ale i omezené množství, protože jde o poměrně náročnou bylinu, která je navíc ohrožená změnou životního prostředí a mimo oblast původu se ji nedaří pěstovat. I to je důvod, proč je v lékárnách zatím k dostání pouze v Jihoafrické republice.

Přípravek vyrobený z kanny stimuluje činnost mozku luchschenF / Shutterstock.com

Legislativa v Česku i ve světě

U nás jsou obě látky považované za sběratelské předměty, což znamená, že bychom je neměli konzumovat ani nabízet dětem a mladistvým. Mohou se ale prodávat a za jejich držení dospělému člověku nehrozí žádné tresty. Jejich popularita tedy hlavně v posledních letech roste. O změně zákona se nicméně uvažuje.

Kde je zakázaná?

Pokud se ale vydáte za hranice, bude všechno jinak. Každý evropský stát totiž řeší legislativu ohledně kanny a kratomu po svém. Zatímco na Slovensku, v Polsku nebo Chorvatsku se tedy setkáte s úplným zákazem, například Španělsko nebo Velká Británie jsou k držení a prodeji těchto látek poměrně benevolentní. V USA je pak kratom povolený na federální úrovni, ale vlády některých států ho staví mimo zákon.

Zdroje: Kupi, WebMD, Verywellmind