Avokádo: Zelené zlato s temnou stránkou

Sklizeň avokáda. V pozadí mexická farmářka anarociogf / Shutterstock.com

Avokádo je oblíbené pro svůj vysoký obsah výživných látek a „dobrých“ tuků. Jeho sklizeň a export však přináší mnoho problémů. Přečtěte si, jaká je situace v Mexiku – největším světovém vývozci avokád. Proč se avokádo stává „konfliktní komoditou“ a přitahuje pozornost organizovaného zločinu? A musí být obohacení jídelníčku obyvatel bohaté části planety vykoupeno vraždami a únosy ve třetím světě?

Přečtěte si také

Vynikají, křupavý a osvěžující: Upečte si ikonický americký koláč s jablky podle Cuketky

Jaké problémy způsobuje avokádo v Mexiku?

Mexiko je největším producentem avokáda na světě, jedná se o mnohamiliardový průmysl, přičemž je vyváženo především do Spojených států. Avokádové odvětví je v Mexiku opravdu populární, protože se v něm dá vydělat až dvanáctinásobek mexické minimální mzdy.

Proč se říká krvavé avokádo?

V posledních letech se tato zelená lahůdka ale stala rizikovou. Podle studie analytické skupiny Verisk Maplecroft může mexické avokádo být další „konfliktní komoditou“, jakou jsou například diamanty v Angole nebo Sieře Leone. Avokádo totiž přitahuje pozornost skupin organizovaného zločinu, které o tuto cennou komoditu soupeří. Dochází nejen k vraždám, únosům a zneužívání farmářů, ale ovlivňuje to i zdraví planety. Často se kácí v chráněných lesích a zvyšuje se rychlost deforestace. Kvůli zájmu mafie si avokádo vysloužilo přezdívky krvavé avokádo nebo zelené zlato.

Násilí a korupce

Mexický stát Michoacán je nechvalně proslulým ohniskem kriminality – násilí a korupce. V tomto regionu je poměrně běžné setkat se s dětskou prací, moderním otroctvím či vraždami. Protože tamní vláda zakročila v boji proti drogám, pronikají tyto problémy do mexického dodavatelského řetězce avokád, jakožto lukrativního byznysu.

V analýze Verisk Maplecroft Christina Wagner uvádí: „Exponenciální růst popularity avokáda je pro mexické komunity a zemědělce smíšeným požehnáním. Zatímco většina z nich těží z rekordních cen, mnozí přitahují pozornost skupin organizovaného zločinu, které si brousí zuby na zisky.“

Sklizeň avokáda v Mexiku. Odstřihování avokáda nůžkami anarociogf / Shutterstock.com

Avokádové kartely

Studie dále zmiňuje důležitou informaci, a to že narůstá počet zločineckých organizací, jež se ve všech ohledech chovají jako kartely, ovšem nezabývají se obchodem s drogami.

Falko Ernst, vedoucí analytik Mezinárodní krizové skupiny pro Mexiko, pro The Guardian uvedl, že avokádo je významnou položkou v portfoliu mexických skupin organizovaného zločinu již několik let, zejména v Michoacánu, a že už se nejedná pouze o avokádo. Podobný problém mají třeba i pěstitelé limetek: „Nejde jen o avokádo. Mexický organizovaný zločin již dávno zmutoval od ‚pouhého‘ obchodu s drogami. Dnes je model následující: ovládáte dané území a v jeho rámci využíváte jakoukoli komoditu, která je místně dostupná. To zahrnuje avokádo, ale také limetky, papáju, jahody (…)“, dodává Falko Ernst.

Miska s avokádem a limetky Magdanatka / Shutterstock.com

Co mohou udělat spotřebitelé?

Podle Ernsta by nebylo vhodné bojkotovat mexická avokáda z toho důvodu, že toto odvětví živí tisíce tvrdě pracujících rodin a je motorem pro ekonomický rozvoj regionu. Zároveň je velmi nepravděpodobné, že by se kartely vzdaly. Odpověď na to, jak by se spotřebitelé měli chovat, proto není snadná. Podle něj by snad mohl pomoci apel na společnosti, které zelené ovoce prodávají. Podpora legální produkce, vyšší transparentnost v dodavatelských řetězcích a dodržování sociálně odpovědných zásad by mohly vést k pozitivním změnám.

Zdroj: The Guardian, Maplecroft