Nadýchaný sněhový zákusek našich babiček: Výborné retro cukroví se podobá makronkám a s přehledem ho zvládnete

Několik laskonek, plněných máslovým krémem, zdobené čokoládovou polevou Marian Weyo / Shutterstock.com

Vybavíte si některé retro dezerty, které jste dříve našli v každé cukrárně? Dnes si uděláme laskonky! Oblíbené cukroví z bílkového sněhu, plněné různými krémy, milovaly už naše babičky. Laskonky jsou takovou českou verzí makronek a chuťově se jim 100% vyrovnají. Navíc jsou jednoduché a zvládne je opravdu každý. Tak si je pojďme upéct!

Přečtěte si také

Pozor na zázračnou anténu. Podle ČOI slibuje nemožné, zákazníci se ale mohou nechat nachytat

Vzdálená sestřenice makronek

Tak by se stručně daly popsat laskonky, retro dezert, který nechyběl a ani dnes nechybí v cukrárnách. Laskonky byly oblíbeným cukrovím za první republiky a svou popularitu si zachovaly dodnes.

Laskonky se v podstatě připravují úplně stejně jako slavné makronky. Oba zákusky se mohou připravit ze stejného typu bílkového sněhu – tzv. italského sněhu, do kterého se většina cukru zašlehává až po svaření s vodou. Tak si laskonky připravíme i my.

Makronky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Makronky

Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.

Makronky
Sněhové pusinky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.

Sněhové pusinky

Dělaly laskonky už naše prababičky?

Recepty přímo na laskonky v kuchařkách z 19. století nenajdeme. Ovšem bílkový sníh tehdejší hospodyně znaly a dělaly z něj různé cukrovinky.

Například v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1868 najdeme recept na „španělské větry“. Ty se připravovaly tak, že hospodyně vyšlehaly tuhý sníh, přimíchaly do něj prosátý cukr, citronovou kůru a nadrobno nakrájené mandle. Tuto směs dávaly lžící na papír, kterým vyložily plech. Jak měly hotovo, daly plech do horké trouby a nechaly španělské větry pomalu péct.

Vyšlehaný bílkový sníh ve skleněné míse Olga Dubravina / Shutterstock.com

Recept na laskonky

Ingredience:

Korpus

  • 130 g bílků
  • 270 g cukru krupice (2/3 cukru svaříme na 115 °C s trochou vody)
  • 180 g mandlové mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 2 g soli

Krém

  • 100 g bílků
  • 300 g másla
  • 200 g cukru krupice

Griliáš

  • 200 g pražených mandlí
  • 160 g cukru krupice
  • špetka soli

Postup:

  • Bílky s jednou třetinou cukru vyšlehejte do pěny. Do té potom v tenkém pramínku a za stálého šlehání vlijte svařený cukr. Vyšlehejte do tuhého sněhu a na závěr do sněhu jemně vmíchejte mandlovou mouku, sůl a prostátý moučkový cukr.
  • Plech vyložte pečicím papírem a přes laskonkovou šablonu hmotu rozetřete na pečicí papír.
  • Plech dejte do předehřáté trouby na 135 °C. Po vložení plechu hned ztlumte teplotu na 110 °C a pečte 20 minut. Po 20 minutách opět ztlumte teplotu, tentokrát na 60 °C – při této teplotě dosušte dalších 20–30 minut. Laskonky musí být bílé a při poklepání „zvonit“.
  • Připravte si griliáš. Cukr roztavte na karamel a vmíchejte do něj pražené mandle. Směs nechte vychladnout a po vychladnutí nadrťte najemno.
Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

Biskupský chlebíček patří mezi oblíbené vánoční zákusky, a to především v anglicky mluvících zemích. Díky kombinaci těsta, kandovaného ovoce a čokolády je krásně barevný, zároveň vydrží dlouho vláčný. Jeho příprava je přitom naprosto jednoduchá.

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem
Tvarohová bábovka jako od babičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka jako od babičky

Tvarohová bábovka je vláčná, nadýchaná a chutná přesně jako od babičky. Připravenou ji budete mít během chvilky a pochutná si na ní celá rodina.

Tvarohová bábovka jako od babičky
  • Když máte laskonky v troubě, připravte si krém. Do mísy dejte bílky a šlehejte. Svařte cukr s trochou vody a tuto směs za stálého šlehání pomalu přilévejte k bílkům. Vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse vyšlehejte máslo do pěny a lehce ho promíchejte s ušlehaným sněhem. Na závěr do krému vmíchejte část nadrceného griliáše.
  • Upečené laskonky naplníme krémem a spojíme dvě k sobě. Boky spojených laskonek, kde jde vidět krém, dozdobte griliášem.

Zdroje: Kupi, Český rozhlas, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové