Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Několik laskonek, plněných máslovým krémem, zdobené čokoládovou polevou Marian Weyo / Shutterstock.com

Vybavíte si některé retro dezerty, které jste dříve našli v každé cukrárně? Dnes si uděláme laskonky! Oblíbené cukroví z bílkového sněhu, plněné různými krémy, milovaly už naše babičky. Laskonky jsou takovou českou verzí makronek a chuťově se jim 100% vyrovnají. Navíc jsou jednoduché a zvládne je opravdu každý. Tak si je pojďme upéct!

Přečtěte si také

Zázračné účinky bramborové šťávy: Od zklidnění žaludku po krásnou pleť bez akné

Vzdálená sestřenice makronek

Tak by se stručně daly popsat laskonky, retro dezert, který nechyběl a ani dnes nechybí v cukrárnách. Laskonky byly oblíbeným cukrovím za první republiky a svou popularitu si zachovaly dodnes.

Laskonky se v podstatě připravují úplně stejně jako slavné makronky. Oba zákusky se mohou připravit ze stejného typu bílkového sněhu – tzv. italského sněhu, do kterého se většina cukru zašlehává až po svaření s vodou. Tak si laskonky připravíme i my.

Makronky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Makronky

Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.

Makronky
Sněhové pusinky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.

Sněhové pusinky

Dělaly laskonky už naše prababičky?

Recepty přímo na laskonky v kuchařkách z 19. století nenajdeme. Ovšem bílkový sníh tehdejší hospodyně znaly a dělaly z něj různé cukrovinky.

Například v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1868 najdeme recept na „španělské větry“. Ty se připravovaly tak, že hospodyně vyšlehaly tuhý sníh, přimíchaly do něj prosátý cukr, citronovou kůru a nadrobno nakrájené mandle. Tuto směs dávaly lžící na papír, kterým vyložily plech. Jak měly hotovo, daly plech do horké trouby a nechaly španělské větry pomalu péct.

Vyšlehaný bílkový sníh ve skleněné míse Olga Dubravina / Shutterstock.com

Recept na laskonky

Ingredience:

Korpus

  • 130 g bílků
  • 270 g cukru krupice (2/3 cukru svaříme na 115 °C s trochou vody)
  • 180 g mandlové mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 2 g soli

Krém

  • 100 g bílků
  • 300 g másla
  • 200 g cukru krupice

Griliáš

  • 200 g pražených mandlí
  • 160 g cukru krupice
  • špetka soli

Postup:

  • Bílky s jednou třetinou cukru vyšlehejte do pěny. Do té potom v tenkém pramínku a za stálého šlehání vlijte svařený cukr. Vyšlehejte do tuhého sněhu a na závěr do sněhu jemně vmíchejte mandlovou mouku, sůl a prostátý moučkový cukr.
  • Plech vyložte pečicím papírem a přes laskonkovou šablonu hmotu rozetřete na pečicí papír.
  • Plech dejte do předehřáté trouby na 135 °C. Po vložení plechu hned ztlumte teplotu na 110 °C a pečte 20 minut. Po 20 minutách opět ztlumte teplotu, tentokrát na 60 °C – při této teplotě dosušte dalších 20–30 minut. Laskonky musí být bílé a při poklepání „zvonit“.
  • Připravte si griliáš. Cukr roztavte na karamel a vmíchejte do něj pražené mandle. Směs nechte vychladnout a po vychladnutí nadrťte najemno.
Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

Biskupský chlebíček patří mezi oblíbené vánoční zákusky, a to především v anglicky mluvících zemích. Díky kombinaci těsta, kandovaného ovoce a čokolády je krásně barevný, zároveň vydrží dlouho vláčný. Jeho příprava je přitom naprosto jednoduchá.

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem
Tvarohová bábovka jako od babičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka jako od babičky

Tvarohová bábovka je vláčná, nadýchaná a chutná přesně jako od babičky. Připravenou ji budete mít během chvilky a pochutná si na ní celá rodina.

Tvarohová bábovka jako od babičky
  • Když máte laskonky v troubě, připravte si krém. Do mísy dejte bílky a šlehejte. Svařte cukr s trochou vody a tuto směs za stálého šlehání pomalu přilévejte k bílkům. Vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse vyšlehejte máslo do pěny a lehce ho promíchejte s ušlehaným sněhem. Na závěr do krému vmíchejte část nadrceného griliáše.
  • Upečené laskonky naplníme krémem a spojíme dvě k sobě. Boky spojených laskonek, kde jde vidět krém, dozdobte griliášem.

Zdroje: Kupi, Český rozhlas, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové