Nadýchané a křupavé domácí housky s parmezánem a bylinkami si zamilujete. Potřebujete jen pár ingrediencí a je to snadné

Upečené housky posypané lněným a sezamovým semínkem, položené na talíři Anna Kolásková

Už se vám omrzel chleba a rohlíky z obchodu? Upečte si domácí pečivo z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí z pár ingrediencí vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct. A pokud máte větší rodinu, upečte housky rovnou z dvojité dávky. Uvidíte, že se po nich zapráší.

Přečtěte si také

Nové nařízení EU: Obchodníci s luxusním zbožím budou muset své zákazníky prověřovat

Kynuté housky s parmezánem a bylinkami

Recept vystačí na 8 housek, které se tak akorát vejdou na jeden plech. Housky kynou rychle díky pšeničné mouce, která je bohatá na lepek. Pokud byste chtěli použít celozrnnou mouku, musíte počítat s delším kynutím. Neobsahuje totiž tolik lepku.

Co potřebujete na těsto (na 8 housek)?

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 80 ml vlažného mléka
  • 35 ml rozpuštěného másla
  • 30 g jemně strouhaného parmezánu
  • 1 lžičku nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, petrželka)
  • 1 lžičku soli
Sádlové housky s mákem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Sádlové housky s mákem

Sádlové housky s mákem jsou hotové do 60 minut a potřebujete na ně jen pár ingrediencí. Garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné houstičky.

Sádlové housky s mákem
Houskový knedlík
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Houskový knedlík

Houskový knedlík má v české kuchyni své čestné místo. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy, když ale vyzkoušíte tento recept, dokonalý kynutý knedlík určitě zvládnete.

Houskový knedlík

Co potřebujete na kvásek?

  • 20 g droždí v kostce
  • 3 lžíce vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru krystal
  • 1 lžičku mouky
  • sezamová semínka na ozdobu (černá a bílá)
Miska s hotovým kváskem, vlevo těsto Anna Kolásková

Jak zadělat kvásek?

  1. Do hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a lžičku mouky.
  2. Přidejte rozdrobené droždí a hrnek zakryjte utěrkou.
  3. Umístěte ho na teplé místo (např. topení, krb) a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.

Tip na nákup droždí

Pokud chcete opravdu kvalitní droždí, zkuste se poptat v nejbližší pekárně, místní pekař se s vámi o svou oblíbenou značku jistě rád podělí a přidá i pár tipů ze své praxe. Některé pekárny běžně prodávají kromě pečiva také kvasnice. A pokud nemůžete sehnat čerstvé droždí, nezoufejte, kupte si alespoň to sušené, i z něho se dají housky upéct.

Jak postupovat při zadělávání těsta?

  1. Připravte si kuchyňského robota s hnětacím hákem nebo velkou mísu.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo, strouhaný parmezán, nasekané bylinky a sůl. Nakonec přidejte kvásek.
  3. Začněte zpracovávat těsto ručně nebo pomocí robota. Trvá to zhruba 10 minut a mělo by vzniknout hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
  4. Pokud je třeba, přidejte trošku teplé vody na zředění nebo mouky na zahuštění těsta.
  5. Vypracované těsto nechte 10 minut kynout pod utěrkou.
  6. Mezitím si rozehřejte troubu na 225 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
Tři prameny těsta připravené k zapletení housky Anna Kolásková

Jak zaplést housky krok za krokem?

  1. Těsto rozdělte na 8 podobných kousků a každý z nich rozdělte ještě na 3 kousky. Celkem tedy budete mít 24 stejných kousků.
  2. Každý kousek rozválejte na tenké válečky a z nich upleťte housky.
  3. Konce housek dobře spojte a zahněte pod housku. Housky vyskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  4. Potřete je vodou a posypejte sezamovými semínky.
  5. Pečte 12 minut na 225 °C. Nechte vychladnout a můžete hned jíst.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi