Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu. A prozradíme vám, proč se jim tak říká. Tak jdeme na to, upečeme si je podle food blogerky Míši Landové!
Jejich pojmenování vychází ze dvou druhů náplní, „dvojí cti“, která se do koláčů dává. Většinou o jde tvarohovou náplň, která je uvnitř koláčku, a na povrchu jsou zdobené povidlovou náplní s drobenkou.
Dvojctihodné koláče se pečou hlavně na Moravě. Dříve nechyběly na žádné svatbě. V minulosti do nich hospodyně kromě másla přidávaly i sádlo, dokonce prý husí, které pomohlo zajistit křehkost těsta.
Koláče s dvojí náplní jsou tradičním pečivem na Slovácku. Ocenilo je i Ministerstvo zemědělství ČR, které jim v roce 2020 udělilo ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Tento švestkový koláč je tak jednoduchý, že jej můžete upéct společně s dětmi, ty starší jej určitě zvládnou připravit i samy. Jeho příprava vám nezabere víc než pět minut. Do koláče můžete také využít jakékoliv ovoce, které doma najdete. Tuto sladkou dobrotu děti doslova milují a věřte, že se po něm doma jen zapráší.
Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!
Tvarohová náplň
NoirChocolate / Shutterstock.com
Povidlová náplň
Drobenka
Máte rádi tvarohové dezerty? V tom případě vyzkoušejte náš recept na tvarohové řezy s názvem Slzy anděla. Dezert díky vysráženým krystalkům karamelu vypadá naprosto kouzelně a navíc i skvěle chutná. Příprava vám zabere více času, ale není nijak složitá. Zaručujeme, že se po nich jen zapráší.
Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.
Zdroje: Kupi, Herbář