Ve Velké Británii zakážou prodej vlhčených ubrousků. Důvodem je ochrana životního prostředí

Žena čistí ruce dítěte vlhčeným ubrouskem Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Obyvatelé Velké Británie chtějí svou domovinu zachovat pro budoucí pokolení v co nejlepším stavu. Trápí je však, že v poslední době zaznamenali enormní výskyt plastů, které škodí životnímu prostředí a ohrožují některé druhy živočichů. Proto přicházejí na řadu nové zákazy. Některé z nich ale část Britů zaskočily.

Přečtěte si také

Vytvořte si železné zásoby potravin s dlouhou trvanlivostí a buďte připraveni i na horší časy

Proč chtějí Britové zakázat prodej vlhčených ubrousků?

V pondělí 22. dubna britská vláda rozhodla, že bude v zemi s oficiální platností zakázán prodej vlhčených ubrousků, které obsahují plast a jiné škodlivé látky. Vláda tak rozhodla právě v den, kdy si svět připomíná takzvaný Den Země, který má za cíl podpořit ochranu životního prostředí.

Kdy bude rozhodovat parlament?

Návrh zákona bude v co nejkratší době předán do parlamentu, kde bude projednáno jeho schválení. Ministr životního prostředí Steve Barclay uvedl na webu britské státní správy, že ministerstvo životního prostředí, potravin a venkova (DEFRA) předloží legislativu parlamentu v červenci.

Rázné NE znečišťování životního prostředí

Podle britského ministra životního prostředí právě tyto vlhčené ubrousky obsahují škodlivé látky, které následně výrazně znečišťují životní prostředí. „Vlhčené ubrousky obsahující plasty znečišťují naše vodní toky a způsobují, že se mikroplasty dostávají do životního prostředí,vysvětlil ministr na webu britské státní správy. „Po úspěšném zpoplatnění jednorázových tašek a zákazu mikrokuliček v produktech osobní hygieny DEFRA ještě před letními prázdninami předloží legislativu, která tento zbytečný zdroj znečištění potlačí,“ dodal dále s tím, že se bude hledat alternativa, aby lidé o své oblíbené výrobky nepřišli.

Vlhčené ubrousky jen bez plastů

Prodej vlhčených ubrousků však nebude kompletně zakázán, zůstanou výjimky. Obchodníci ale budou moci prodávat jen takové druhy, které nebudou obsahovat žádné plasty. Vlhčené ubrousky bez plastů jsou snadno dostupné a podle informací již několik maloobchodníků přestalo prodávat vlhčené ubrousky obsahující plast.

„Zákaz navazuje na řadu opatření, která byla přijata na ochranu našich vodních toků a k odpovědnosti vodárenských společností – včetně urychlení investic, vrácení pokut vodárenským společnostem zpět do životního prostředí a čtyřnásobného zvýšení počtu kontrol provozoven vodárenských společností,“ dodal britský ministr.

Žena si čistí ruce vlhčeným ubrouskem Kabardins photo / Shutterstock.com

Proč jsou vlhčené ubrousky v přírodě nebezpečné?

Ministr životního prostředí navíc poukazuje na vážný problém spojený s tím, že vlhčené ubrousky s plastovými složkami, které se dostanou do vodního ekosystému, následně vypouštějí biologické a chemické látky, které přírodě škodí.

Toto hromadění škodlivých látek zvyšuje riziko negativních dopadů na zvířata a lidi, kteří přicházejí do kontaktu s kontaminovanou vodou. Zákaz v Británii však nepřišel jen tak, ale předcházely mu několikaměsíční bouřlivé diskuze odborné i laické veřejnosti.

Zdroje: gov.uk, economictimes, inews