Na sítích koluje zpráva, že citrony mohou pomoci v boji proti rakovině. Odborníci se shodují, že je to nesmysl

Citron na ledu FotoCor78 / Shutterstock.com

Citrony jsou oblíbeným ovocem snad na celém světě. Můžeme jimi ochutit nápoje, využít je při pečení i vaření, ale hodí se i jako zdroj vitamínu C. A zkoušeli jste někdy citrony zamrazit? Ve světě se nyní objevila informace, která tvrdí, že zdravotní přínosy zmrazených citronů jsou mnohem výraznější než u těch čerstvých. Je tomu ale opravdu tak?

Přečtěte si také

Nákupy za socialismu. Z ceny rohlíků nebo másla vám spadne brada

Čím jsou citrony prospěšné zdraví?

Je známo, že citrony jsou skvělé pro naše zdraví. Jsou skvělým ochucovadlem, které je zároveň bohaté na zdraví prospěšné látky. Při nachlazení působí jako podpůrný léčebný prostředek a mohou pomoci některým nemocem i předcházet.

Pektin, který se nachází v citronové kůře, přispívá k redukci hladiny cholesterolu. Vysoké hladiny cholesterolu mohou vést k ateroskleróze, což zvyšuje riziko srdečního selhání. Díky tomu citronová kůra může hrát klíčovou roli v prevenci infarktu a mrtvice. Kromě toho je pektin známý svými vlastnostmi podporujícími hubnutí, jelikož indukuje pocit sytosti a pomáhá potlačovat chuť na sladké.

Citrony v misce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Proč dávat citrony do mrazáku?

Ukládání citronů do mrazáku prodlužuje jejich trvanlivost, to je stará známá pravda, ale v posledních měsících se šíří informace, že zmražený citron zvyšuje účinnost obsažených látek.

Názory odborníků

Podle americké lékařky a autorky několika knih o zdraví, Marilyn Glenville, má právě kůra citronu největší vliv na dlouhověkost a prevenci mnoha nemocí, včetně rakoviny. „Konzumace zmrazené citrónové kůry nejenže zlepšuje kondici, ale také přispívá k eliminaci rakovinných buněk, zejména těch, které útočí na tlusté střevo, prsa a plíce. Osobně věřím, že tento alternativní léčební přístup by mohl výrazně snížit počet pacientů s nádorovými onemocněními,“ vysvětluje ve své knize specialistka.

Podle dostupných informací však neexistuje žádná vědecká studie, která by potvrzovala zdravotní účinky zmraženého citronu proti rakovině. Naopak, některé zdroje tvrdí, že se jedná o nepodložené tvrzení šířené přes sociální sítě. Národní akademie věd (National Academies) ve Spojených státech amerických také uvádí, že citrony nemohou léčit rakovinu. Centrum pro výzkum (Center for Research) rovněž potvrzuje, že neexistují důkazy o tom, že by citrony mohly předcházet rakovině.

Citrony na stromě Kris Hoobaer / Shutterstock.com

Jak nejlépe zamrazit citrony?

Pokud najdete citrony v akci nebo vám doma jednoduše jen zůstanou a nechcete je vyhodit, zmrazením rozhodně nic nezkazíte. Pokud je zmrazíte celé i se slupkou, budete je mít vždy připravené k použití. Zmrazené citrony si uchovají všechny důležité vitamíny a minerály. Můžete je pak snadno použít do čaje, šťáv, jogurtů, kaší, dezertů nebo při vaření.

  • Vždy používejte citrony, které nebyly chemicky ošetřené.
  • Každý citron důkladně omyjte roztokem vody a jablečného octa, osušte, vložte celý do krabičky nebo igelitového sáčku a uložte do mrazáku.
  • Po několika hodinách v mrazáku citrony nastrouhejte na jemném struhadle, včetně kůry.
  • Natlačené citrony vložte do formiček na led a vraťte zpět do mrazáku.
  • Díky tomuto praktickému způsobu máte citron v nejzdravější formě vždy po ruce.

Zdroj: Kupi, National Library of Medicine, The Hindu, National Academies, National center for health search, Dr. Marilyn Glenville