Vynikají, křupavý a osvěžující: Upečte si ikonický americký koláč s jablky podle Cuketky

Jablečný koláč, servírovaný na stole, kolem jablka a mini jablečný koláč JeniFoto / Shutterstock.com

Máte chuť na moučník s jablky? Zkuste si místo štrůdlu tentokrát připravit jablečný koláč! Slavný americký apple pie chutná naprosto báječně a v Americe nechybí na žádné významnější příležitosti. Připravíte ho z křehkého máslového těsta a jablečné náplně, na kterou naskládáte ikonickou mřížku. Tak už pojďme péct, ať si ho můžeme dát třeba k odpolední kávě.

Přečtěte si také

Jak bojovat s vypadáváním vlasů? Co jíst a co (po)užívat?

Jaký je původ jablečného koláče?

I když je ikonický apple pie považovaný za národní jídlo v Americe, jeho kořeny jsou v Evropě. Jablečné koláče pocházejí z Anglie, kde se podle prvního dochovaného receptu připravovaly už ve 14. století. V anglických jablečných koláčích se ovšem mísily kulinářské vlivy z Francie, Nizozemska, a dokonce i z Osmanské říše.

Jablečný koláč se do Ameriky dostal až díky evropským kolonistům, kteří s sebou přivezli i jabloně. První recepty na apple pie najdete v amerických kuchařkách koncem 18. století. Velmi záhy začal být jablečný koláč považován za základ americké kuchyně. Velkou oblibu si získal v 19. století v době americké občanské války. A právě války značnou měrou přispěly ke vnímání jablečného koláče jako národního, amerického symbolu.

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou s dokonale vyváženou chutí a úžasnou vůní si zaručeně zamilujete. Kombinace jablek ovoněných skořicovým cukrem a tvarohu, který koláči zajistí potřebnou vláčnost, je totiž naprosto fantastická.

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Švestkový koláč s mákem a drobenkou litý na plech se přímo hodí k babímu létu a perfektně doladí podzimní atmosféru. Připravený jej budete mít během pár minut a upečený do půl hodiny. Zaručujeme, že tato dobrota ze švestek zmizí z plechu rychlostí blesku.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Jak připravovaly jablečný koláč naše prababičky?

V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, rok vydání 1895, je uveden následující recept:

„14 dekagr. másla a 14 dekagr. mouky na vále rukama prohněť, přidej k tomu 10 dekagr. tlučeného cukru, 7 dekagr. strouhaných mandlí, s půl citronu nakrájenou kůru, štipec soli, a zadělej to dvěma žloutky a šťávou s půlky citronu, těsto dobře prohněť a pak je rozválej na velký, podle talíře nebo mísy do kulata přistřižený papír, kraje papíru kolem do výšky ohni, koláč hojně poklaď pěknými, na tenounké lístky nakrájenými jablky, posyp ho cukrem a drobně usekanými mandlemi a nech ho pěkně upéci.“

Sice mu v tomto podání chybí typická mřížka, ale určitě i tak chutnal výborně.

Žena, která skládá mřížku na jablečném koláči New Africa / Shutterstock.com

Recept na jablečný koláč

Ingredience na 8 porcí:

  • 350 g hladké mouky
  • 225 g studeného másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1/2 lžičky soli
  • cukr na posypání
  • vejce na potřebí

Náplň:

  • 8 jablek
  • 125 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce másla

Postup:

  • Nejprve si připravte jablka. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do misky, pokapejte citronovou šťávou, posypte cukrem a skořicí. Dobře promíchejte a nechte hodinu odstát, aby jablka pustila šťávu.
  • Do další mísy dejte mouku, sůl a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rozdrobte ho s moukou na drobenku. Poté přidejte studenou vodu a vypracujte těsto. Stačí, když bude těsto držet při sobě. Nezpracovávejte ho příliš dlouho, kousky másla v něm nejsou na škodu.
  • Těsto rozdělte na 2 stejné díly, zabalte každý do folie a dejte alespoň na 45 minut vychladit do lednice.
  • Po hodině dejte jablka z mísy do cedníku a šťávu zachytávejte do rendlíku. Poté k ní přidejte lžíci másla a na mírném plamenu svařte na hustý karamel. Pak ho sundejte z plotny a nechte ho trochu vychladnout. Poté ho promíchejte, přikryjte a uchovejte v teple.
  • Jablka v míse zahustěte škrobem.
Jablečný štrúdl
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl je klasikou našich babiček. Tento oblíbený dezert je skoro bez práce a zvládne ho upéct i úplný začátečník.

Jablečný štrúdl
Jablečný koláč s tvarohem v lineckém těstě
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Jablečný koláč s tvarohem v lineckém těstě

Jablečný koláč s třeným tvarohem pečený v lineckém těstě je krásně voňavý a výtečně chutná. Jeho příprava je navíc snazší, než by se na první pohled mohlo zdát. Připravte si jej jako víkendový dezert, budete příjemně překvapeni.

Jablečný koláč s tvarohem v lineckém těstě
  • Vyndejte těsto z lednice a nechte ho chvilku odležet při pokojové teplotě. Jeden díl těsta rozválejte na tenký plát tak, aby byl cca o 2–3 cm větší než koláčová forma. Za pomoci válečku přeneste těsto do formy a urovnejte ho. Na dně těsto propíchejte vidličkou.
  • Druhý díl těsta také vyválejte na tenký plát a rádýlkem ho nakrájejte na 12 pruhů o šířce asi 2,5 cm.
  • Na těsto v dortové formě přidejte jablka a zalijte je připraveným karamelem. Na jablečnou směs složte mřížku z nakrájených pruhů těsta. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 60 minut.

Zdroje: Cuketka, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, Kupi