Netradiční salát z ovoce a zeleniny: Vznikl v New Yorku a dávají se do něj jablka s ořechy

Waldorfský salát s jablky, celerem a ořechy, servírovaný v míse Brent Hofacker / Shutterstock.com

Máte rádi zeleninové saláty? Zkuste si připravit něco trochu méně tradičního – zeleninový salát s jablky a vlašskými ořechy! Waldorfský salát vznikl v Americe a je oblíbený právě pro skvělou kombinaci chutí ovoce a zeleniny. Ten prostě musíte ochutnat! Navíc je to rychlovka, připravíte ho do 30 minut. Tak pojďme na něj!

Přečtěte si také

Tipy na vánoční dárky pro puberťáky. Čím opravdu uděláte radost?

Kdy vznikl waldorfský salát?

Vděčíme za něj Oskaru Tschirkimu, šéfkuchaři newyorského hotelu Waldorf Astoria. Poprvé ho připravil v roce 1893 při slavnostním otevření hotelu Waldorf. Recept, který si zaznamenal do své kuchařky The cookbook, obsahoval pouze 3 ingredience – jablka, celer a majonézu. Na začátku 20. století se do waldorfského salátu začaly přidávat vlašské ořechy a také hrozny.

Seznam ingrediencí, kterými lze salát doplnit, se během let neustále rozrůstal. I z toho důvodu prakticky nenajdete v kuchařkách stejné recepty na waldorfský salát. Popularita salátu značně stoupla ve 30. letech 20. století, kdy o něm americký zpěvák Cole Porter složil písničku s názvem „You´re the Top“.

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami je plný exotických vůní a chutí, které si zajisté zamilujete. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jeho příprava vám zabere jen chvilinku.

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Salát Caprese
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Salát Caprese

Salát Caprese, italsky známý jako Insalata Caprese, je jednoduchý salát pocházející z jižní Itálie. Připravuje se z nakrájených rajčat, mozzarelly a čerstvých lístků bazalky – kombinace červené, bílé a zelené barvy má připomínat právě italskou vlajku. Salát vykouzlíte během chvilky a skvěle poslouží jako předkrm nebo lehká večeře.

Salát Caprese
Ledový salát s dipem z modrého sýra
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Ledový salát s dipem z modrého sýra je svěží a lehké jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Křupavý salát v kombinaci s výraznou chutí modrého sýra vás zaručeně dostane a skvěle poslouží jako snadná a rychlá večeře.

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Recept na waldorfský salát

Ingredience na 4 porce:

  • 2 řapíkaté celery
  • jablka
  • 1 ledový salát
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 4 hrsti vlašských ořechů
  • třtinový cukr
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • koření

Postup:

  1. Řapíkatý celer i jablka nakrájejte na tenké nudličky a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  2. Ledový salát natrhejte, promíchejte spolu s celerem a jablky.
  3. Majonézu smíchejte s bílým jogurtem. Přidejte pepř, sůl, trochu cukru a citronovou šťávu. Pořádně vmíchejte do salátu. Nakonec posypte vlašskými ořechy. Salát můžete dozdobit lístky natě z řapíkatého celeru.
  4. Můžete servírovat s grilovaným kuřecím masem.

Zdroj: Kupi