Báječný čokoládový dort pro knížete Metternicha: Upečte si slavný Sacher dort podle receptu známého cukráře

Klínek Sacher dortu, servírovaný na talíři se šlehačkou a kouskem hořké čokolády NoirChocolate / Shutterstock.com

Máte chuť na čokoládový dort s kopcem šlehačky? Máme pro vás skvělý tip. A nemusíte kvůli němu ani jezdit do Vídně. Dnes si upečeme slavný Sacher dort. Vznikl v 19. století a je pojmenovaný po učni, který ho vymyslel. Sladkou chuť čokolády v něm výborně doplňuje meruňková marmeláda, a když si k němu dáte ještě šlehačku, je to pro chuťové pohárky fantastický zážitek. Tak pojďme péct, jednoduchý Sacher dort si upečeme podle cukráře Josefa Maršálka.

Přečtěte si také

Kokosové rohlíčky: Křehká dobrota pro každou příležitost

Komu vděčíme za Sacher dort?

Historie oblíbeného čokoládového dortu sahá do 19. století. Vznikl v roce 1832 a poprvé ho připravil kuchařský učeň Franz Sacher, který pracoval v kuchyni rakouského knížete Klemense Metternicha.

Kníže Metternich hraje v příběhu čokoládového dortu významnou roli. Chtěl své hosty překvapit novým dezertem a přípravou pověřil právě Franze Sachera. Učeň vsadil svým způsobem na jistotu. Věděl, že kníže miluje čokoládu, a rozhodl se tak připravit čokoládový dort. Skvěle vyladil chutě. Aby dort nebyl tak sladký, použil na promazání korpusů kyselou meruňkovou marmeládu a celkovou chuť dortu ještě zjemnil kopcem šlehačky.

Krtkův dort
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Krtkův dort

Krtkův dort známe všichni. Vynikající dort ve tvaru krtince je známý hlavě díky Dr. Oetkerovi a jeho pečicí směsi na tento dort. Víte ale, že si ho snadno můžete upéct i doma, bez polotovaru? Máme pro vás jednoduchý recept na krtkův dort, který chutná naprosto skvěle. Nevěříte? Tak si ho pojďte s námi upéct!

Krtkův dort
Ořechový dort s mascarpone
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Ořechový dort s mascarpone

Ořechový dort s mascarpone a kávovou polevou má úžasně lahodnou chuť a bude se vám doslova rozplývat na jazyku. Příprava není nijak zvlášť náročná, zvládnou ji jistě i začínající kuchaři.

Ořechový dort s mascarpone
Schwarzwaldský dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.

Schwarzwaldský dort

Ze Sacherova dortu se stala legenda

Sacherův dort se stal hitem. Sám kníže Metternich i jeho návštěva byli z dortu nadšení. Mladý učen přesně vystihl chutě, které vídeňská smetánka ve 30. letech 19. století milovala. Franz Sacher se stal uznávaným cukrářem a své dorty dodával i císařské rodině. Recept na svůj dort si přísně střežil a jeho jméno je s dortem Sacher dodnes nerozlučně spjato.

2 čokoládové korpusy Sacher dortu, vedle nich miska s meruňkovým džemem Anastasia Kamysheva / Shutterstock.com

Recept na Sacher dort

Ingredience na 12 porcí:

Těsto

  • 180 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 6 vajec
  • 180 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 180 g hladké mouky (ideálně dortové)
  • 20 g rumu
  • 1 g soli
  • 4 g prášku do pečiva

Náplň

  • 400 g meruňkového džemu

Poleva

  • 150 g hořké čokolády
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g vody

Postup:

  • V míse utřete máslo s cukrem moučkou a postupně přidejte 6 žloutků. V rendlíku rozpusťte hořkou čokoládu a přidejte ji ke směsi. Přisypte prášek do pečiva, sůl a přilejte rum. Na závěr přimíchejte mouku.
  • Z bílků vyšlehejte sníh a po částech ho zašlehávejte do těsta.
  • Vyložte si dortovou formu pečicím papírem, ale nevymazávejte. Nalejte do ní těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35 minut. Během pečení troubu zbytečně neotvírejte. Špejlí vyzkoušejte, jestli je dort upečený.
  • Korpus nechte vychladnout a opatrně ho vyndejte z formy. Vychladlý korpus rozkrojte na 3 díly a každý potřete meruňkovým džemem. Korpusy naskládejte na sebe.
  • Připravte si čokoládovou polevu. Hořkou čokoládu nalámejte do misky. Do hrnce dejte cukr a zalejte ho vodou. Směs přiveďte k varu. Jakmile má cukr vláčnou konzistenci, začněte ho tenkým pramínek nalévat do misky s čokoládou a míchejte. Polevu nalejte na korpus a rozetřete. Čokoláda ztuhne i při pokojové teplotě, tak se nemusí dort dávat do lednice.
  • Servírujte se šlehačkou.

Zdroje: Buchty po ránu, Kupi