Kde snědí nejvíce sýru a jaké druhy? Objevte nejsýrovější země na světě

Různé druhy sýru na prkénku Nitr / Shutterstock.com

Sýr provází lidstvo déle, než si mnozí myslí, jeho historie sahá minimálně do doby 8 tisíc let před naším letopočtem. Nechybí v řecké mytologii ani na nástěnných malbách egyptských hrobek. Populární je po celém světě, ale přesto jsou národy, které si v sýrech libují více než jiné. Na mnoha místech ho považují za nezbytnou součást kultury. Představíme si, které země lze označit za „nejsýrovější“, kolik sýru lidé ve světě spotřebují a také, jak jsme na tom v Česku.

Přečtěte si také

Rýže 6x jinak naslano i nasladko: Vynikající recepty na krémová rizota, mléčnou rýži i lívanečky

Zájem o sýr stále roste, ve spotřebě vede EU

Sýru se konzumuje každým rokem více a více. Podle pololetní zprávy Ministerstva zemědělství USA, tzv. USDA Dairy: World Markets and Trade, se očekává, že celosvětová spotřeba sýru letos dosáhne nového rekordu 21,6 milionu tun. Ve srovnání s rokem 2023 se celosvětová spotřeba sýrů zvýší o 1,2 % a ve srovnání s rokem 2019 je to o 5,7 %.

Pokud bychom měli srovnávat největší trhy, ve spotřebě jednoznačně vede EU, kde se v roce 2023 spotřebovalo cca 9,2 milionu tun sýru. Čína, která má třikrát větší počet obyvatel než Evropská unie, spotřebovala v roce 2019 odhadem pouze 409 tisíc tun sýru. Srovnání spotřeby na hlavních trzích za minulý rok můžete vidět níže.

Grafické srovnání spotřeby sýru v různých zemích Statista.com

10 zemí s největší spotřebou sýru na obyvatele

V některých zemích je sýr nedílnou součástí jídelníčku a odpovídá tomu i spotřeba. Níže si představíme 10 zemí, kde mají největší roční spotřebu sýru na jednoho obyvatele.

  1. Francie: 26,2 kg
  2. Německo: 24,1 kg
  3. Lucembursko: 24,1 kg
  4. Island: 24,1 kg
  5. Řecko: 23,3 kg
  6. Finsko: 22,4 kg
  7. Švýcarsko: 22 kg
  8. Itálie: 21,7 kg
  9. Estonsko: 20,7 kg
  10. Holandsko: 19,3 kg

Česká republika se do první desítky sice nezařadila, přesto se i u nás sýr konzumuje hojně a jeho spotřeba roste. Průměrný Čech v roce 2021 zkonzumoval 14,4 kilogramu sýru.

5 „nejsýrovějších“ zemí

Označení nejvíce sýrové země je složité, protože by se tento aspekt mohl porovnávat podle různých hledisek. Kromě spotřeby na obyvatele to může být počet druhů sýru v dané zemi nebo množství exportovaného či importovaného sýru. Zajímavé srovnání provedla společnost Mintel, která porovnala národy podle toho, které jsou nejvíce zapojené do sýrového průmyslu. Představíme si prvních pět nejlépe hodnocených.

  1. Nizozemsko: Z této země pochází 38 odrůd sýru, například gouda a eidam. I když má tato země jen 17 milionů lidí, každý rok se sem doveze v průměru 3,1 kg sýru na osobu.
  2. Francie: Z této země pochází 246 druhů sýrů, jako je brie, roquefort a hermelín. Francouzi sýry milují a to je také důvod, proč má sýrový průmysl této země obchodní hodnotu téměř 375 milionů USD.
  3. Belgie: Pochází odsud sice jen 13 druhů sýrů, ale zato se sem dováží každý rok 1,6 kg sýru na osobu, což je hned na druhém místě za Nizozemskem.
  4. USA: Může to znít neuvěřitelně, ale v USA existuje 523 sýrů, které zde mají původ. Vzhledem k třetí největší populaci z analyzovaných zemí není USA největším dovozcem sýrů, protože zaostává za dalšími 29 zeměmi. Zde se konzumuje především domácí sýr spíše než dovážený. Jaký je nejoblíbenější? 96 % sýrových spotřebitelů konzumuje nejraději čedar.
  5. Rakousko: Zde si můžete pochutnat na 41 rakouských odrůdách sýru, včetně bergkäse a alpenkäse. Ročně se tu za dovoz sýrů utratí více než 64 milionů dolarů. Z hlediska spotřeby sýru Rakušané milují jak hojnost, tak i rozmanitost.
Kousek sýru na mapě Evropy futuristman / Shutterstock.com

I když je těžké všechny spočítat, existuje na světě více než 1800 různých druhů sýrů. Klasifikují se podle mnoha aspektů, zejména podle druhu mléka, místa původu, věku, příchutě nebo přípravy. Velmi se také rozmohl trend veganských sýrů, tedy sýrů bez mléka. Pro mnohé to nejsou žádné skutečné sýry, přesto se předpokládá, že do konce letošního roku vzroste hodnota trhu s veganskými sýry až na 4 miliardy dolarů. Výše uvedené statistiky jednoznačně ukazují, že lidé sýr milují a jeho spotřeba v následujících letech i nadále poroste.

Zdroje: ČSÚ, Statista, mintel.com, worldpopulationreview.com, dairyherd.com, wisconsincheese.com