Výborná polévka, kterou proslavily kantýny: Pojmenovali jsme ji po párcích a připomíná gulášovou polévku

Frankfurtská polévka, servírovaná ve 2 hlubokých talířích NoirChocolate / Shutterstock.com

Jak se říká, polévka je grunt. A dobrých receptů na polévku není nikdy dost. Dnes si připravíme rychlou frankfurtskou polévku. A věřte nebo ne, je to ryze česká polévka! Pojmenovali jsme ji podle frankfurtských párků, které do polévky dáváme. Proslavily ji hlavně české bufety, závodní a školní jídelny. My už ji dlouho nevařili, tak si ji pojďte připravit s námi!

Přečtěte si také

Pozor na chemikálie v oblečení z Temu, Wishe a Shein. Tohle s ním nikdy nedělejte!

Kde vznikla frankfurtská polévka?

I když by se podle názvu mohlo zdát, že vznikla v Německu, jde o český „vynález“. Až na použitou uzeninu. Slavné frankfurtské párky se ve Frankfurtu připravovaly už v 15. století. Lidé je dělali pouze z libového masa a jejich popularita byla tak vysoká, že je ve Frankfurtu začali vyrábět ve velkém. Němečtí přistěhovalci je přivezli i do Ameriky, kde se staly základem pro oblíbený hot dog.

K nám se frankfurtské párky dostaly z Rakouska, kde je začal vyrábět lahůdkář Johann Georg Lahner. Recept měl sice přímo z Frankfrurtu, ale své párky začal označovat jako vídeňské. Ale Češi se nedali ošidit, a i když k nám přišly vídeňské párky, polévku jsme přece jen pojmenovali po pravých frankfurtských párcích.

Bramborová krémová polévka
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Bramborová krémová polévka

Bramborová krémová polévka chutná podobně jako bramborová kaše. Úžasně se rozplývá na jazyku, je dokonale jemná, a její příprava je navíc velmi jednoduchá.

Bramborová krémová polévka
Hustá bramboračka ze sušených hub
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Snadný

Hustá bramboračka ze sušených hub

Bramboračka ze sušených hub je polévkou, která nádherně voní houbami, skvěle zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlépe chutná, když si ji připravíte ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte i z těch čerstvých.

Hustá bramboračka ze sušených hub

Recept na frankfurtskou polévku

Ingredience na 6 porcí:

  • 5 frankfurtských párků
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3 větší brambory
  • 1 masox
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 70 g hladké mouky
  • česnek
  • sůl a pepř
  • petrželová nať

Postup:

  1. Na sádle orestujte dozlatova najemno nakrájenou cibuli, poté přidejte párky nakrájené na malá kolečka a krátce restujte. Přidejte hladkou mouku a osmažte ji.
  2. Hrnec poté odstavte a vmíchejte do něj sladkou papriku. Vzniklou červenou zásmažku zalijte asi 1,5–2 litry vody, přidejte kostku masoxu a za občasného míchání vařte asi 20 minut.
  3. Mezitím nakrájejte brambory na malé kostičky. Po 20 minutách vaření vložte brambory do polévky a opět povařte na mírném stupni asi 20 minut, do změknutí brambor.
  4. Na závěr polévku dochuťte utřeným česnekem, pepřem, solí a najemno nasekanou petrželovou natí.

Zdroj: Kupi