Těstoviny nad zlato. Proč je miluje celý svět a jaké jsou nejoblíbenější druhy?

Různé druhy těstovin na stole Sea Wave / Shutterstock.com

Ačkoli těstoviny pochází z Itálie, pro jejich rozmanitost si je zamiloval celý svět. V současnosti existuje na 700 různých druhů, které mají rozličné tvary, velikosti a mnohdy i využití. Dlouhé těstoviny, jako jsou špagety nebo makarony, se hodí ke konzumaci s řídkými omáčkami, kratší na sebe zase lépe nabalují pesta a hustší masové směsi. Vyrábí se z pšeničné, pohankové či kukuřičné mouky, mohou být vaječné, bezvaječné i celozrnné, dají se vařit, zapékat, plnit anebo použít jako zavářka.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Snadná příprava a skvělé složení

Těstoviny jsou oblíbené nejen pro svou jednoduchou přípravu, ale také pro skvělé nutriční hodnoty. Ve 100 gramech vařených těstovin najdeme průměrně 30 gramů sacharidů a obsahují necelých 600 kJ. Díky svému nízkému glykemickému indexu i malá porce zasytí na dlouhou dobu. Jsou tedy více než vhodnou potravinou při redukci hmotnosti. Nejlepší variantou jsou v tomto případě těstoviny celozrnné.

Těstoviny jsou k dispozici hned v několika formách, a to sušené, které jsou nejběžnější a také mají nejdelší trvanlivost, mražené, kam patří nejčastěji plněné druhy, nebo čerstvé chlazené.

Různé druhy těstovin na stole Canva

Pšeničné, semolinové či celozrnné

Nejběžnější a v Čechách stále nejkonzumovanější těstoviny jsou ty z pšeničné mouky. Na pultech obchodů jsou však k dostání i těstoviny z pohankové, rýžové, špaldové a kukuřičné mouky. Oblíbené jsou též semolinové těstoviny, které jsou vyrobené z krupice z tvrdých pšenic.

Další variantou jsou celozrnné těstoviny, které se zhotovují ze zrn včetně jejich obalových vrstev. Ty mají zpravidla tmavší barvu a po uvaření jsou tvrdší na skus. Těstoviny lze rozdělit také podle toho, zda obsahují, nebo neobsahují vejce. Kromě těchto běžných surovin v nich můžeme najít též bylinky, zeleninu či koření.

Mezi nejdrobnější těstoviny patří kuskus – kupte ho se slevou

Příloha, nebo hlavní jídlo?

Přestože to vypadá, že tvary a délky těstovin jsou pouze estetickou záležitostí, opak je pravdou. Každý tvar je vhodný k jinému použití. Krátké těstoviny jsou ideální jako příloha, z dlouhých je možné uvařit hlavní jídlo a drobné jsou nejlepší jako zavářka do polévky. Nejoblíbenějšími přílohovými těstovinami jsou na českých stolech zkosené trubičky penne, vřetena zvaná fusilli či mašličky farfalle.

Čistě těstovinové jídlo vykouzlíte ze špaget, makaronů a z širokých nudlí tagliatelle či pappardelle. K takovým těstovinám se nejlépe hodí masová směs, zeleninová omáčka či bylinkové pesto. Nejdrobnější těstoviny, jako je kuskus nebo tarhoňa, nachází nejčastější využití v polévkách.

Špagety carbonara se slaninou a sýrem Canva

Jedna potravina, tisíce receptů

Největší výhodou těstovin je jejich variabilita. Díky ohromnému množství druhů a tvarů je možné využít je v tisících a tisících různých receptů, které vás rozhodně jen tak neomrzí. Špagety jsou dlouhé těstoviny ideální ke konzumaci s omáčkami. Na trhu je k dispozici hned několik tlouštěk. Bucatini či makarony jsou duté špagety, do nichž se omáčka snáze dostane.

Farfalle jsou těstoviny ve tvaru mašliček, které vypadají skvěle třeba v těstovinovém salátu. Tagliatelle, fettuccine a pappardelle jsou různě široké nudle vhodné pro konzumaci s omáčkami nebo pestem. Mezi nejoblíbenější těstoviny pak patří fusilli, též vřetena, nebo zkosené trubičky penne. Při jejich přípravě se kreativitě meze nekladou, vyzkoušejte některý ze svých oblíbených receptů a experimentujte s jednotlivými druhy.

Oblíbené zapečené těstoviny

Další skvělou možností, jak využít těstoviny, je zapékání. Všichni si jistě vzpomeneme na oblíbené „zapékané flíčky“, které dělávala snad každá babička. Oblíbeným moderním receptem jsou i lasagne, 3 cm široké a bezmála 10 cm dlouhé pláty, s boloňskou omáčkou.

Zapékat lze také rigatoni nebo cannelloni, dlouhé a široké trubičky, které lze naplnit omáčkou a zapéct třeba se sýrem. Některé druhy jsou předem naplněné masem, sýrem, houbami nebo zeleninou. K těmto těstovinám patří kloboučky zvané cappelletti, čtvercové taštičky ravioly či okrouhlé tortellini.

Oživte svůj jídelníček speciálními druhy

Kromě běžně dostupných druhů dnes seženete také speciální těstoviny, které jsou nedílnou součástí asijské kuchyně. Patří sem rýžové nebo pohankové nudle, kterým se říká soba, ale také těstoviny vyrobené z luštěnin, jako jsou červená čočka nebo hrách. Tyto těstoviny vynikají nejen tím, že neobsahují vejce ani lepek, ale také vysokým podílem bílkovin a nízkou kalorickou hodnotou, takže jsou ideální i při redukci hmotnosti.

Během „italského týdne“ v Lidlu si můžete vybrat z několika druhů těstovin

Připravte si domácí těstoviny

Dnešní doba fandí nejen kuchařským experimentům, ale i přípravě domácích verzí komerčních produktů. Také těstoviny je možné připravit v domácích podmínkách. Takové špagety nebo ravioly budou jemnější než ty kupované a také chutnější. Příprava domácích těstovin se odvíjí především od toho, jaké vybavení máte po ruce. S válečkem bude práce velmi zdlouhavá a těžká, při přípravě plátů vám mnohem lépe poslouží strojek na těstoviny.

Základní těsto sestává z 200 gramů hladké mouky s označením 00, dvou vajec, špetky soli a lžíce olivového oleje. Těsto by nemělo být příliš řídké a mělo by dát trochu práce při hnětení. Po vykrojení požadovaných tvarů obalujte kousky v hladké mouce a poté je všechny najednou vsypte do vroucí vody a vařte, jak jste zvyklí.