Jak správně prát a sušit utěrky z mikrovlákna, aby vydržely co nejdéle jako nové?

Ruka dává do pračky utěrky z mikrovlákna OlegDoroshin / Shutterstock.com

Mikrovláknové utěrky jsou nestárnoucí klasikou úklidové výbavy, nicméně řada lidí je stále zbytečně vyhazuje dříve, než je nutné. S trochou péče totiž mají tyto utěrky dlouhou životnost a při správném praní si zachovávají i své unikátní vlastnosti. Díky tomu ušetříte nejen nemalé peníze, ale i životní prostředí. Máme pro vás několik užitečných rad, jak mikrovlákno správně prát a sušit, ale také jak z něj dostat staré skvrny.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Zbytečné vyhazování „švédských“ utěrek se může prodražit

Utěrky z mikrovlákna jsou nepostradatelným pomocníkem při úklidu domácnosti nebo domu a jeho okolí, i při čištění a údržbě aut. S tím, jak rychle se dokážou zašpinit, přichází také otázka financí.

S velkou spotřebou se totiž nejedná o levnou záležitost. Běžné mikrovláknové utěrky pro úklid domácnosti samostatně koupíte za cenu kolem 30 až 40 Kč (kus 40×40 cm), výhodněji ale vychází v sadách. Ty nabízí například Vileda (od 119 Kč/8 ks), dm Profissimo (99 Kč/5 ks) nebo Clanax (od 70 Kč/7+1 ks).

Dražší jsou potom odolnější utěrky z mikrovlákna, které koupíte v prodejnách s úklidovou technikou a potřebami nebo v prodejnách s autokosmetikou a potřebami pro péči o vozy. U těch se cena pohybuje i kolem 100 Kč za kus, vlákna nicméně mají vyšší gramáž, utěrky jsou savější a jejich životnost je i stovky pracích cyklů, přičemž je lze prát i při opravdu vysokých teplotách kolem 95 °C.

Utěrky z mikrovlákna naskládané na sobě Joanne Dale / Shutterstock.com

Před praním zkontrolujte štítky

U každé nové utěrky se nejprve před jejím praním podívejte, jaké podmínky pro péči vyžaduje. Buďto je najdete na klasickém štítku, který vám řekne, jakým způsobem a na kolik stupňů je lze prát, případně na obalu nebo v popisu produktu, pokud jste je kupovali online na některém z e-shopů. U klasických utěrek si vystačíte s praním v automatické pračce, u odolnějších můžete zkusit i ruční vyváření.

Jak prát a sušit utěrky z mikrovlákna?

  • Utěrky není nutné prát hned po nákupu (na rozdíl od povlečení nebo oblečení, u kterého se to doporučuje), zbytečně byste tím zkrátili jejich životnost a snížili funkčnost.
  • Při zašpinění je nejlepší je prát v ruce nebo v pračce – ideálně samostatně (máte-li ovšem jen pár kusů, není to nutné), vždy bez aviváže a bělidel, při programu na jemné prádlo nebo syntetiku s teplotou max. 40 °C.
  • Jako prací prostředek se doporučuje zvolit tekutý prášek či gel na prádlo z funkčních materiálů (často také na sportovní oděvy), mýdlový prací prostředek (např. od značky Jelen či Tierra Verde) či speciální tekutý prací prostředek na mikrovlákno (na internetu ho koupíte od různých značek, cena v přepočtu začíná na 130–180 Kč/500 ml, často bývá k dostání v e-shopech prodávajících autokosmetiku).
  • Po vyndání z pračky nechte utěrky volně uschnout: načechrejte a pověste/položte doma na sušák nebo ven na vzduch.
  • Vyhněte se sušení v sušičkách a na přímém zdroji tepla (na podzim a v zimě na rozpálených radiátorech).
Utěrky z mikrovlákna na sušáku na prádlo Robert Petrovic / Shutterstock.com

Jak správně vyvařit utěrky z mikrovlákna?

Máte-li utěrky z odolnějšího materiálu, které umožňují praní i při vyšších teplotách, můžete zkusit látku s opravdu odolnou špínou (například z dílny, nebo po mytí auta) vyvařit v hrnci. Nebudete k tomu potřebovat nic speciálního, všechny potřebné přísady najdete ve své kuchyni. Jak na to?

  1. Do většího hrnce dejte vařit vodu a poté do ní vhoďte špinavé utěrky.
  2. Přilijte hrnek kuchyňského octa (na cca 3 až 4 kusy utěrek) a několik lžic jedlé sody. Pozor, roztok začne pěnit, proto neplňte hrnec vodou a utěrkami až po okraj, nechte si dostatečnou rezervu.
  3. Poté přilijte ještě kapku mycího prostředku na nádobí.
  4. Ztlumte a na mírném plamenu nechejte probublávat 8 až 10 minut.
  5. Odstavte a počkejte, až voda trochu zchladne.
  6. Následně utěrky vyjměte a ještě opatrně přeperte v ruce pod tekoucí čistou vodou, aby z nich pustila poslední špína a zbytky octa se saponátem. Nechte volně uschnout.

Zdroje: jakcistit.cz, ireceptar.cz