Jak snížit teplotu v bytě: Od ventilátoru po klimatizaci

Stolní ventilátor New Africa / Shutterstock.com

Letní dny s sebou přináší často až tropické teploty, které nám mohou velmi znepříjemnit pobyt v bytě nebo v domě. Pokud v horku nemůžete vydržet, je načase poohlédnout se po vhodném přístroji, který vzduch ochladí. Bude vám stačit obyčejný větrák, nebo zvolíte výkonnější klimatizaci?

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Ventilátor – jednoduchý a praktický

Ventilátor je nejjednodušším řešením, jak doma v parných dnech alespoň trochu snížit teplotu.

Stolní

Úplným základem je v tomto případě ventilátor stolní. Je zdaleka nejlevnější, ale zároveň poskytuje nejnižší výkon. Dobře poslouží na pracovním stole. Rozhodně však nečekejte, že by vám dostatečně vychladil celou místnost.

Stojanový

K tomu se lépe hodí ventilátor stojanový. Je výkonnější a díky otáčivé hlavici může ochladit poměrně velký prostor. Zabírá ale taky víc místa a je obvykle o pár stovek dražší.

Máte doma k nevydržení?

Sloupový

Na trhu narazíte také na sloupové ventilátory. Jde vlastně o variantu stojanových, s tím rozdílem že jsou stabilnější a mají zajímavý, moderní design, takže příliš nenarušují vzhled interiéru.

Stropní

Stropní ventilátory nabízejí nejvyšší výkon. Často jsou kombinované se světlem a můžete je sehnat v nejrůznějších velikostech i podobách. Jejich ceny se většinou pohybují od dvou tisíc výše.

Ochlazovač vzduchu – zlatá střední cesta

Ochlazovač vzduchu je mezistupněm mezi ventilátory a klimatizací. Kromě kýženého vychlazení dokážou některé modely vzduch také zvlhčovat. Do ochlazovačů je nutno vkládat buď chladicí kazety, anebo lít ledovou vodu – díky nim pak dochází k ochlazování vzduchu v místnosti. Myslete na to, že je budete muset pravidelně doplňovat. Frekvence záleží na velikosti nádoby, která je k tomuto účelu určená.

Nástěnná klimatizace na dálkové ovládání Me dia / Shutterstock.com

Průtok vzduchu

Ochlazovač vybírejte především podle průtoku vzduchu – nižší se hodí do menších prostor a naopak. Nezapomeňte brát v úvahu také hlučnost – některé přístroje jsou hlučnější, což může být nepříjemné, zvlášť, pokud chcete ochlazovat vzduch i v ložnici během spánku.

Mobilní

Vybírat můžete z různých rozměrů i designů. Větší ochlazovače jsou často vybavené kolečky, takže se mohou snadno přemisťovat. Cenově se ochlazovače pohybují zhruba od patnácti set korun výše– záleží i na tom, jaké přídavné funkce si u přístroje přejete mít.

Klimatizace – ochlazení na vysoké úrovni

Nejvýkonnějším zařízením na ochlazování vzduchu je samozřejmě klimatizace. Je ale také nejdražší a v některých případech poměrně složitá na instalaci. Na trhu můžete narazit hned na několik typů.

Mobilní klimatizace

Jak už název napovídá, tyto klimatizace jsou přenosné. Jejich nespornou výhodou je, že se nemusí nijak složitě instalovat. Jediné, co potřebujete mít nablízku, je okno, kterým prostrčíte hadici. S její pomocí bude teplý vzduch odcházet ven.

Tyto klimatizace mají nižší výkon a bývají i poměrně hlučné. Jsou ovšem energeticky úsporné a relativně levné. Nejlevnější modely seženete kolem tisícovky, většinou nicméně stojí víc – kolem pěti až deseti tisíc.

Zrzavá žena u ventilátoru DoublePHOTO studio / Shutterstock.com

Okenní klimatizace

Okenní klimatizace se umísťují přímo do okna – instalace je opět velmi jednoduchá. Na rozdíl od mobilních modelů nebudete v tomto případě muset manipulovat s žádnou hadicí. Tento typ je vcelku nenáročný na prostor, poskytuje průměrný výkon a bohužel je opět spíše hlučnější. Stojí od dvanácti tisíc výše.

Parapetní klimatizace

Parapetní nebo taky podstropní klimatizace se zavěšují pod strop nebo okno. Jejich instalace není nijak složitá. Jsou úsporné a tiché a podávají podobný výkon jako klimatizace okenní. Jsou ovšem dražší. Cena začíná na dvaceti tisících, avšak za většinu modelů si připlatíte ještě víc.

Nezapomeňte na pitný režim!

Nástěnné klimatizace

Nástěnné klimatizace jsou obvykle nejvýkonnější a zároveň nejtišší. Některé modely dokážou ochladit i několik místností, v zimě zase zajišťují funkci topení. Nevýhodou je nutnost stavebního zabudování – většinou sestávají z vnitřní a vnější jednotky. Levnější seženete i pod deset tisíc, ale za spoustu modelů si připlatíte dvacet tisíc a více.

Existují ještě další typy klimatizací (například stropní, mezistropní nebo multisplitové), ty jsou ale využívané spíše v kancelářských budovách než v domácnostech.