Kornoutky na zmrzlinu si zvládnete vyrobit i doma. Vyhraje u vás ten s lentilkami, čokoládou, nebo dokonce černý?

Zmrzliny v kournoutcích Oksana Mizina / Shutterstock.com

Máte chuť na domácí zmrzlinu v kornoutcích? Nechte se inspirovat těmito jednoduchými recepty na výrobu kornoutků z oplatek. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete recept s bílky a vanilkovou esencí, nebo variantu s vejci a rumem, zaručujeme vám chutné a křehké kornoutky, které skvěle doplní váš oblíbený zmrzlinový pohár. Pojďte objevit radost domácího pečení a připravte si vlastní oplatkové kornoutky plné lahodné zmrzliny.

Přečtěte si také

Tajné triky cukrářek, které zajistí, že vaše linecké cukroví nebude mít konkurenci

Zmrzlinové kornoutky – recept

Ingredience pro 16 kusů

  • 2 ks bílků
  • 85 g cukru moučka
  • 90 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 0,5 lžičky vanilkové esence
  • 30 g rozpuštěného másla

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout.
  2. Vidličkou smíchejte bílky s cukrem, vanilkovou esencí a solí, pouze míchejte, nešlehejte.
  3. Postupně vmíchejte mouku do směsi a poté přidejte rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být polotuhé.
  4. Rozpalte vaflovač na kornoutky. Jako náhrada se dá použít i kontaktní gril nebo palačinková pánev (vše ideálně vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem). Jakmile je přístroj dostatečně horký, na střed plotýnky vlijte asi lžíci těsta a rychle přiklopte.
  5. Vafle je upečená, když má zlatavou až hnědou barvu. Sundejte ji z přístroje a okamžitě ji zatočte pomocí kopyta na kornoutky, které se dá koupit v domácích potřebách. Držte jej v této poloze pár vteřin, aby si udržela tvar. TIP: Pokud nemáte doma cukrářské kopyto, stačí, když si svinete do kužele tvrdý papír nebo karton a slepíte lepidlem či secvaknete sponkovačkou.
  6. Poté nechte kornoutky vychladnout a ztuhnout ve vysoké sklenici.
Růžová zmrzlina v kornoutku goir / Shutterstock.com

Kornoutky můžete vytvarovat také o sklenici a stačí pak místo špičky kornout zahnout o dno tak, aby vám v podstatě vznikl tvar, který bude sklenici kopírovat. Výhodou těchto kornoutků nebo chcete-li skleniček je, že samostatně stojí a lépe se tak servírují.

Dalším tipem, jak domácí kornout na zmrzlinu vylepšit, je namočit okraje do roztopené čokolády a obalit v lentilkách, cukrářských kuličkách nebo jiných cukrovinkách.

Člověk tvaruje kornoutek grandbrothers / Shutterstock.com

Černé kornoutky – recept

Ingredience pro 22 kusů

  • 5 ks vajec
  • 5 lžic horké vody
  • ½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 100 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce rumu (tuzemského)
  • 2 tablety černého uhlí
Zmrzlina ze slaného karamelu
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlina ze slaného karamelu

Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.

Zmrzlina ze slaného karamelu
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Postup přípravy

  1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuha.
  2. V jiné míse vyšlehejte žloutky, horkou vodu a cukr do pěny.
  3. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně je vmíchejte do žloutkové pěny. Přidejte také rum. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh a rozdrcené tablety černého uhlí na jemný prach.
  4. Pokračujte podle kroků 4–6 prvního receptu.

Zdroj: Kupi, Seznam