Jak nejlépe zazimovat zahradní nábytek, aby zimu přežil bez úhony?

Zahradní nábytek z umělého ratanu, který je čištěn vysokotlakým čističem bubutu / Shutterstock.com

Majitelé zahradního nábytku každý rok řeší jeho přípravu na zimu. Mnoho lidí ho nakonec nechá tak, jak je, a doufá, že se na něm nevlídné zimní počasí nijak nepodepíše. V takovém případě však můžeme velmi zkracovat jeho životnost. Poradíme vám tedy, jak správně nábytek na zimu připravit.

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Jak nábytek ošetřit

Aby vám zahradní nábytek sloužil co nejdéle a vypadal stále jako nový, je potřeba mu před zimou věnovat trochu péče. Každý kus nábytku nejprve očistěte a v případě dřeva doporučujeme použít ještě speciální olej pro péči a ochranu na zahradní nábytek, který koupíte v hobbymarketech.

  • Tip: K ošetření zahradního nábytku z dřevin evropských (smrk, jedle, borovice, modřín, dub) i tropických (teak, sipe, niangon, mahagon) můžete použít například Ceramicus olej na dřevěný nábytek 500 ml, který na Mall.cz mají za 189 Kč.
Vybavte se na podzimní úklid

Poté ho můžete uschovat do suché a větrané místnosti. Nejlépe poslouží garáž, zimní zahrada, sklep či zahradní domek. Do toho můžete mimo jiné schovat také gril, sekačku a další zahradní náčiní, takže se jeho pořízení zaručeně vyplatí.

  • Tip: Širokou nabídku nejrůznějších zahradních domků najdete v prodejnách OBI. Při výběru promyslete především jeho velikost, aby se vám do něj vše pohodlně vešlo.
Člověk natírá nábytek olejem Carlos andre Santos / Shutterstock.com

Který materiál je nejvíce odolný?

Nejmenší nároky na zazimování má nábytek z umělého ratanu a kovu, naopak největší dřevo. Pokud vás tedy koupě nábytku teprve čeká, nehleďte jen na vzhled, ale dobře zvažte právě i materiál.

Kromě umělého ratanu a kovu patří mezi odolné materiály také plast. Vyhněte se však příliš levným kusům, jejichž kvalita není tak dobrá. Volte nábytek z masivního plastu, který hezky vypadá, dlouho vydrží, a navíc je lehký, takže se s ním snadno manipuluje.

  • Tip: Pokud se rozhodnete pro dřevo, přestože vyžaduje nejvíce péče, doporučujeme sáhnout alespoň po těch odolnějších druzích. Mezi ty patří například teak, eukalyptus, akát či ipe.
Zasněžené ratanové židle a stůl SSKH-Pictures / Shutterstock.com

Ochranný obal na zahradní nábytek

S ochrannou plachtou můžete nábytek nechat tam, kde je. Pro všechny, kdo nemají možnost zahradní nábytek stěhovat nebo si chtějí ušetřit práci, doporučujeme šikovné ochranné plachty. Ty přes daný nábytek jednoduše přetáhnete a můžete ho s klidem nechat napospas nepříznivému počasí.

Při výběru plachty si dávejte pozor na její velikost. Aby byla ochrana účinná, plachta musí dosáhnout až na zem. Na hranaté stolní soupravy bude ideální LIVARNO home ochranný obal na zahradní nábytek, který na e-shopu Lidl.cz pořídíte za 249 Kč.

  • Tip: Nejen zahradní nábytek, ale také gril potřebuje přes zimu ochranu. Ti, kteří nemají možnost schovat gril pod přístřešek, určitě ocení Hecht zakrývací plachtu pro gril, kterou na Hecht.cz mají za 899 Kč.

Jak nábytek po zimě vyčistit, aby byl jako nový?

Ať už máte nábytek uklizený, přikrytý plachtou, nebo volně stojící, vždy je třeba věnovat mu po zimě péči. Někdy si vystačíte jen s hadrem a vodou, většinou ale bude potřeba sáhnout po účinném čisticím prostředku.

Na Alza.cz koupíte za 95 Kč univerzální HG intenzivní čistič zahradního nábytku 500 ml, který si poradí se špínou na plastu, hliníku, umělém ratanu nebo materiálu ošetřeném epoxidem.

Vysokotlaký čistič čistí dřevěnou židli bubutu / Shutterstock.com

Práci i čas vám ušetří tlakové čističe

Jedná se o šikovné pomocníky, kteří pomocí tlaku vody hravě vyčistí téměř jakýkoliv povrch. Tlakové čističe jsou vhodné na úklid auta, venkovní dlažby či nábytku. Je to však dražší přístroj, tudíž před jeho pořízením zvažte, zda ho budete opravdu využívat a nevytáhnete ho jen jednou za rok.

Spolehlivý čistič s několika výměnnými nástavci, který vám bude sloužit řadu let, je například:

  • Tlaková myčka K 3 Power Control, kterou na e-shopu Karcher.cz pořídíte za 4 490 Kč.
  • Vysokotlakou myčku Fieldmann FDW 201602-E koupíte na e-shopu Mall.cz za 1 987 Kč.